HELSINKI Blogi Sivu 349

Ian Andersonin Thick as a Brick -kiertue Helsingin Kulttuuritalolla 14.9.

Ian Anderson saapuu legendaarisen Jethro Tullin konseptialbumin Thick as a Brick teemoille rakennetulla kiertueella Suomeen syyskuussa. Teatteria ja multimediaa yhdistävä konsertti nähdään 14.9.2013 Helsingin Kulttuuritalossa.

Suomeen rantautuvalla maailmankiertueellaan Anderson on esittänyt konseptialbumia ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan sen julkaisuvuoden 1972 jälkeen. Konsertin toisella puoliajalla Anderson esittää albumin viime vuonna julkaistun jatko-osan Thick as a Brick 2 – Whatever Happened to Gerald Bostock?

Thick as a Brick on progressiivisen rockin eeppinen mestariteos, joka kertoo 8-vuotiaan fiktiivisen lapsinero Gerald ”Little Milton” Bostockin tarinan. Albumin kansikuva oli keskinkertaisen paikallislehti St. Cleve Chroniclen etusivu, joka uutisoi – Andersonin tarinaa mukaillen – kuinka BBC:n runokilpailun raati diskasi Bostockin aikuiseksi kasvamisen haasteita käsitelleen runon. Raati suositteli Bostockille psykiatrista hoitoa. Tapahtumaketjun seurauksena Little Milton sulkeutuu huoneeseensa, eikä suostu tulemaan ulos.

Jethro Tull pyrki Thick as a Brick -kokonaisuudella irti rockin lyhyestä kappalestandardista. Musiikillisesti albumi onnistui yhdistämään aivan uudenlaisella tavalla rockia, klassista ja kansanmusiikkia. Ian Andersonin monitulkintaiset lyriikat ovat yhtä aikaa sekä syvällisiä että leikkisiä, ja kiehtovaa tarinaa kehystävät taitavat tyylin ja dynamiikan vaihtelut.

Kun albumin julkaisusta tuli kuluneeksi viime vuonna 40 vuotta, Anderson julkaisi tarinalle jatko-osan Thick as a Brick 2, joka kertoo hypoteettisia tarinoita päähenkilön aikuisuudesta: tuliko Gerald Bostockista kenties evankelista, investointipankkiiri tai sotilas?

Kiertuekonserteissa on läsnä myös teatterielementtejä ja multimediaa. Ian Andersonin ja laulaja-näyttelijä Ryan O’Donnelin välinen vuorovaikutus tuo sekä nuoren että aikuisen Gerald Bostockin tarinan henkiin konserteissa uudenlaisella tavalla.

Kiertueella Ian Andersonin (huilu, akustinen kitara ja laulu) ja Ryan O’Donnelin (laulu, tanssi) lisäksi yhtyeessä soittavat David Goodier (basso, kellopeli), Scott Hammond (rummut, lyömäsoittimet), Florian Opahle (sähkökitara) ja John O’Hara (hammond, kosketinsoittimet).

Scorpionsien Rock n’ Roll Forever -kiertue Hartwall Areenalla 13.11.2013

Scorpionsien Rock n’ Roll Forever -kiertue saapuu Suomeen marraskuussa. Lämmittelijänäkin nähdään harvinaisen kova hardrock-bändi, Accept.

Lähes 50 vuotta sitten Hannoverissa perustettu Scorpions on yksi kaikkien aikojen suosituimmista yhtyeistä noin 75 miljoonalla myydyllä albumilla, jotka sisältävät sellaisia megahittejä kuin Rock You Like a Hurricane, Wind of Change, Send Me an Angel ja Still Loving You.

Scorpionsin Suomen kiertueen lämmittelijät ovat vahvistuneet. Rock n’ Roll Forever -kiertueen Helsingin Hartwall Areenan keikkaa lämmittelee 13. marraskuuta saksalainen toinen pitkän linjan heavy-yhtye Accept.

Hartwall Areenan Scorpions-lämmittelijä Accept on nauttinut metallimaailmassa suursuosiosta jo 80-luvulta lähtien. Yhtye on genrestään huolimatta keikkunut säännöllisesti albumilistojen kärjessä niin Suomessa kuin monissa muissakin Euroopan maissa. Myös yhtyeen viimeisin levy Stalingrad (2012) on saanut fanit käymään kuumana.

Liput: http://menolippu.fi/scorpions/

Chef & Sommelier ja villivihannesvipinät

KOTISIVUT

Chef  & Sommelierin keittiöstä kuuluu innostunut puheensorina. Vihreä Pöytä -kasviskeittokirjansa juuri laatinut Sasu Laukkonen on täpinöissään villiyrttipaljoudesta, joka on keittiössä valloillaan.

Innokas keittiötiimiläinen on käynyt keräämässä mm. kuusenkerkkiä ja pikkuisia männynkävyn alkuja sekä kosolti erilaisia syötäviä kukkia ravintoloitsijan riemuksi.

– Villikasvikset tuovat metsäistä raikkautta ruokaan. Kasvatetut ovat lähinnä vain hapokkaita, kun villinä kasvaneet ovat samanaikaisesti myös raikkaita. Olen laittanut kuusenkerkkiä esimerkiksi kalan sisään, sopii todella hyvin!

Kirjakaupoista jo löytyvä Vihreä Pöytä on kasvisruokakirja joka ei julista kasvisruokailun puolesta, vaan tuo herkullisessa muodossa tietoa erilaisista kasvisten käyttömahdollisuuksista niin kotikokeille kuin ammattilaisillekin. Reseptejä on helpoista haastaviin.

– Halusin tehdä informatiivisen ja selkeän kirjan, kertoa miten monin eri tavoin minä käytän kasviksia. Ihmiset syövät nykyään, minä mukaanlukien, liian vähän vihanneksia ja kasviksia. En silti paasaa, mutta ehkä kirja helpottaa ottamaan askelen siihen kasvispainotteisempaan suuntaan. Kasvisruoka on muutenkin tulevaisuuden juttu.

Sasu suhaa Tampereelle

Chef & Sommelier on ravintola, jossa henkilökunnan innostus ja intohimo ruoanlaittoon välittyy keittiöstä luontevasti myös salin puolelle. Hyvät raaka-aineet saavat ansaitsemansa arvostuksen ja kasviksista kehitellään mielenkiintoisia makuyhdistelmiä samalla antaumuksella kuin lihasta ja kalastakin. Suomen Gastronomien Seura myönsi hiljattain ravintolalle Vuoden Ravintola 2013 -tunnustuksen. Kokkivaihdot ja ravintolavierailut ympäri maailmaa ovat pitäneet osaltaan kysytyn miehen kiireisenä. Syyskuun alussa Sasu nähdään myös Tampereella, tällä kertaa 4 Vuodenajan kokkivieraana Kauppahallissa.

– Mitään ei olla vielä lyöty lukkoon. Rennolla fiiliksellä mennään! Tampereelle ja 4 Vuodenaikaan on mukavaa ja helppoa tulla vierailemaan senkin takia, että kaverit ovat tuttuja. Etenkin Mikko Törrö jo Henriks-vierailun ajoilta.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT

Hampurilaisjätti Burger King Suomeen ja Helsinkiin

burger-king-hampurilaisravintola-helsinkiRestel tuo kansainvälisen hampurilaisketjun Burger Kingin Suomeen. Tavoitteena on luoda valtakunnan kattava verkosto, jonka ensimmäiset ravintolat avataan vuoden vaihteen tienoilla pääkaupunkiseudulla.

Restel on tehnyt Burger Kingin kanssa Suomen markkinat kattavan master franchise -sopimuksen. BURGER KING® -ravintolat ovat alkuun vahvasti Restelin omaa liiketoimintaa, mutta tulevaisuudessa sopimus mahdollistaa ravintolaverkoston laajentamisen itsenäisten yrittäjien kanssa tehtävillä sub-franchising -sopimuksilla.

”Uskomme Burger Kingin vetovoimaan brändinä. Tuomme Suomen markkinoille uuden vaihtoehdon, joka palvelee kotimaisten kuluttajien lisäksi matkailijoita. Kysyntää riittää Suomen pikaruokamarkkinoilla, jotka ovat alan voimakkaimmin kasvava markkinasegmentti”, toteaa Restelin ravintolatoimialan johtaja Leena Turunen.

Restel toimii jo nopean syömisen markkinoilla, ja BURGER KING -ravintoloilla haetaan edellä mainitusta markkinasegmentistä lisää kasvua. BURGER KING -ravintolat täydentävät Restelin ravintolatarjontaa.

Burger Kingin EMEA-alueen franchise- ja liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Jerry Gámez kertoo odottavansa innolla Burger Kingin tuloa Suomen markkinoille yhdessä Restelin kanssa.

”Teemme parhaillaan Restelin kanssa töitä avataksemme ensimmäisen BURGER KING -ravintolan Helsinkiin vuoden vaihteen tienoilla. Piakkoin suomalaiset kuluttajat pääsevät nauttimaan maailmankuulusta WHOPPER®-hampurilaisestamme.”

Ensimmäiset BURGER KING -ravintolat on tarkoitus avata vuoden vaihteen tienoilla pääkaupunkiseudulla. Kartoitukset ja neuvottelut liikepaikoista ovat parhaillaan käynnissä. BURGER KING -ravintolat sijoitetaan hyville liikepaikolle, eli paikoille missä ihmiset liikkuvat, kuten liikenneasemille, kauppakeskuksiin ja tapahtuma-areenoille. Osa ravintoloista tulee olemaan yksittäisiä ravintoloita vilkkailla liikepaikoilla.

”Hyödynnämme nykyistä ravintolaverkostoamme ja etsimme myös uusia liikepaikkoja rakentaessamme valtakunnallista verkostoamme”, kertoo Leena Turunen.

WHOPPER vihdoinkin Suomeen

Suomen BURGER KING -ravintoloiden ruokalistasta tulee pääosin samanlainen kuin muuallakin. Tavoitteena on mahdollisimman monipuolinen tarjonta, jossa pyritään mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään paikallista tuotantoa.

” Rakennamme parhaillaan paikallista tarjontaa yhteistyössä Burger Kingin kanssa. Tarjoamme kohtuuhinnalla monipuolisia vaihtoehtoja”, toteaa Turunen.

Paikallisen organisaation rakentaminen on jo aloitettu, ja parhaillaan haetaan Suomen ketjujohtajaa. Restel rekrytoi BURGER KING -ravintoloihin kymmeniä työntekijöitä, ja henkilöstötarve kasvaa verkoston laajentuessa.

”Burger Kingin kanssa solmittu sopimus tuo Restelille kansainvälistä ravintola- ja konseptiosaamista. Uskomme, että Burger King on tulevaisuudessa merkittävä osa ravintolatoimintaamme”, kertoo Leena Turunen.

Riesling-viikot valtaavat kaupungin 13.5.-26.5.

kartta hkiRiesling on hedelmäinen ja raikas kuin kevät itse. 13.5.-26.5. Helsingin ravintoloissa hurmataankin huulia ja hemmotellaan makuhermoja aromaattisilla riesling-nautinnoilla, kun Saksan Viinitiedotuksen organisoima Riesling – Kevättä rinnassa -kampanja valloittaa kaupungin.

Parin viikon ajan muutamissa Helsingin viineistä erityisen viehättyneissä ravintoloissa on mahdollista maistella mitä erilaisimpia saksalaisia riesling-viinejä. Rieslingit ovat yllättävän moniulotteisia ja niitä on monenlaisia ehkä tutummista hapokkaista ja kuivista aina täyteläisen makeisiin, jälkiruokaviineiksi sopiviin juomiin. Viineistä voi lähteä villiintymään joko sellaisenaan tai erilaisiin menuihin yhdistettyinä. Kukin ravintola tarjoaa viinejä omaan tyyliinsä sopivasti paitsi sellaisenaan, myös pienoisessa tasting-muodossa sekä ateriakokonaisuuteen yhdistettynä.

Kolmatta kertaa järjestettävät riesling-teemaviikot ovat käynnissä samanaikaisesti sekä Helsingissä, Tampereella että Turussa. Tampere ja Turku ovat mukana ensimmäistä kertaa. Helsingissä tapahtumaan osallistuvat Carelia, Ravintola Palace, Zinnkeller, Pure Bistro, Grotesk WineBar, Juuri, Latva, Aito, Ask ja Meche. Karttaan merkittyä viinitietä seurailemalla voi käydä maistelemassa vaikka kaikkien ravintoloiden makunautintotarjonnan läpi.

Tampereen ravintoloista mukana ovat Ravintola C, Gastropub Tuulensuu, Hella&Huone, Tiiliholvi, Henriks, Champagne bar Santé sekä Masuuni. Turun seudulla puolestaan viiniravintola Viinille, ravintolat Smör, E.Ekblom, Pinella ja Naantalin Le Soleil.

Lisätietoa: http://www.saksanviinitiedotus.fi/portal/

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Kuva: Riesling-teemaviikko (facebook)

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2013 valittu

Erik_Mansikka_2384Kokkien ja tarjoilijoiden suomenmestaruustittelit jaettiin lauantaina 27.4. Kolmivaiheisen kilpailun jälkeen voittajiksi kruunattiin Erik Mansikka Logomo Kitchen -ravintolasta Turusta (Vuoden Kokki 2013) ja Maria Suihkonen Hullu Poro -ravintolasta Sirkasta (Vuoden Tarjoilija 2013).

Kilpailijat olivat palautuneet edellisen päivän tiukoista semifinaaleista hyvin ja finaalissa venyttiin jälleen huikeisiin suorituksiin. ”Finaalissa ratkaisevaksi tekijäksi osoittautui pääraaka-aineiden kunnioitus ja keskittyminen olennaiseen. Tärkeintä on, että raaka-aineet maistuvat itseltään ja maut sointuvat hyvin yhteen. Voittaja teki yksinkertaisesti parhaalta maistuvaa ruokaa”, Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Sauli Kemppainen tähdentää.

Vuoden Kokki -finaalin alkuruoan pääraaka-aineena oli kokonainen ahven, pääruoassa viiriäinen ja viiriäisenmunat, jälkiruoassa pakollisia raaka-aineita olivat Granny Smith – omenat, piimä ja maustepippuri.

Voittaja ja Vuoden Kokki 2013: Erik Mansikka, Logomo Kitchen, Turku. Toinen sija: Jarno Seppä, Ravintola Smör, Turku. Kolmas sija: Ismo Sipeläinen, G.W.Sundmans, Helsinki.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun voitto ratkesi viini ja juusto -tehtävissä

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Vuoden Tarjoilija -kilpailun kinkkisimmät tehtävät olivat viinien valinta kokin laatimalle menulle ja juustojen leikkaamis- ja tarjoilutehtävä. ”Näissä osioissa kilpailijoiden osaaminen todella punnittiin. Kilpailu oli hyvin tasainen ja erot kilpailijoiden kesken pieniä. Näimme finaalissa erittäin hyvää asiakaspalvelua, sitä tarjoilijoiden tärkeintä päivittäistä työtä”, Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Miia Sironen kuvailee.

Vuoden Tarjoilija -finaalin tehtävinä olivat Torresin viinien valinta menulle, Valion juustojen valinta, pöydän kattaminen, koristelu ja valmistautuminen, menun ja juustojen tarjoilu ruokajuomineen, Pauligin kahvin valinta Petit Four -makealle sekä kahvin valmistus ja digestiivien esittely ja tarjoilu.

Voittaja ja Vuoden Tarjoilija 2013: Maria Suihkonen, Hullu Poro, Sirkka. Toinen sija: Saara Alander, Ravintola Roux, Lahti. Kolmas sija: Toni Yksjärvi, Ravintola Sipuli, Helsinki.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -finaalit käytiin lauantaina 27.4. Lähiruoka & luomu -tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa. Voittajat julistettiin ELO-säätiön järjestämässä gaalassa finaalipäivän iltana.

YhteiskuvaVuoden Kokki 2013 finalistit:

Simo Pietarinen, G.W.Sundmans, Helsinki

Erik Mansikka, Logomo Kitchen, Turku

Lasse Koistinen, Ravintola Palace, Helsinki

Ismo Sipeläinen, G.W.Sundmans, Helsinki

Toni Kostian, Ravintola Luomo, Helsinki

Jarno Seppä, Ravintola Smör, Turku

Vuoden Tarjoilija 2013 finalistit:

Maria Suihkonen, Hullu Poro, Sirkka

Saara Alander, Ravintola Roux, Lahti

Elina Turunen, Ravintola Nokka, Helsinki

Niina Hakolahti, Ravintola Palace, Helsinki

Kata Shecter, Musta Lammas, Kuopio

Toni Yksjärvi, Ravintola Sipuli, Helsinki

Vuoden Kokki -kilpailun johtajana toimii Marko Palovaara (Bistro O mat) ja päätuomarina Sauli Kemppainen (Kämp Hotel).

Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtajana toimii Marja Hemmi (Ravintolakoulu Perho) ja päätuomarina Miia Sironen(Ravintola Pöllöwaari).