HELSINKI Blogi Sivu 349

Suomen seuraava Bocuse d´Or -edustaja on Matti Jämsén ravintola G.W. Sundmansista

matti-jamsen1

Matti Jämsén, Kuvat: Manne Stenros
Matti Jämsén, Kuvat: Manne Stenros

Kokenut keittiömestari Matti Jämsén edustaa Suomea seuraavassa Bocuse d´Or -kilpailussa. Nelivaiheisen karsinnan voittanut Jämsén ratkaisi edustuspaikan itselleen 28.4. järjestetyssä ruoanvalmistusosiossa.

Matti Jämsén on ravintola G.W.Sundmansin keittiöpäällikkö ja Vuoden Kokki vuodelta 2005. Hän on edustanut Suomea Bocuse d´Or -kilpailussa 2011 Lyonissa, jolloin hän sijoittui viidenneksi, mikä on Suomen kautta aikain paras sijoitus maailman arvostetuimmassa ruoanvalmistuskilpailussa. Seuraava Bocuse d´Or kilpailun Euroopan karsinta järjestetään Tukholmassa keväällä 2014. Sieltä jatkoon selvinneet kisaavat maailmanmestaruudesta 2015.

Karsintaprosessissa Matti Jämsénin haastajana kisasi ravintola Savoyn keittiömestari Olli Kolu. Kokit valmistivat 12:lle hengelle liha- ja kalaruoan. Pakollisina raaka-aineina olivat kuha ja kuningasrapu sekä lihan osalta karitsan ulkofilè.

Kokenut kilpailija Jämsén aikoo keskittyä harjoittelussaan makuun ja visuaalisuuteen sekä kokonaisvaltaiseen kilpailusuoritukseen. ”Käydään läpi edellisen kerran heikkoudet, opitaan niistä ja tähdätään täydelliseen suoritukseen”, Jämsèn toteaa. Matti Jämsènin assistenttina toimii Antti Lukkari. Lukkari on työskennellyt Jämsènin keittiötiimissä G.W. Sundmansilla. Myös Lukkarilla on aiempaa opiskeluaikaista kilpailukokemusta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Joukkueen tuomarin tehtävässä toimii keittiömestari Pekka Terävä Ravintola Olosta.

Suomen Bocuse d´Or -organisaatiosta ja järjestelyistä sekä tiedottamisesta vastaa ELO-säätiö.

Therapy Rock the Beach -festarin torstain kohokohtana 27.6.

therapy

Irlannin kovimpiin rockbändeihin lukeutuva Therapy? saapuu konsertoimaan The Circukseen yhdessä kesän ainoan Helsingin-keikkansa soittavan Rytmihäiriön ja reipasta rockia soittavan brittiorkesteri Heaven’s Basementin kanssa.

Therapy? vieraili Suomessa viimeksi syksyllä esittäen tuoretta biisimateriaalia ”A Brief Crack Of Light” -levyltään. Tuolloin bändin Tavastian keikka myytiin jo ennakkoon loppuun. Äärimmäisen tiukkana livebändinä tunnetulla Therapylla? onkin hyvin laaja ja uskollinen fanikunta.
Keikalle myydään kahden hintaisia lippuja, halvemmalla pääsee jos Rock The Beachiin on hankittuna kolmen päivän lipulla lunastettu festariranneke. Lipunmyynti keikalle on käynnistynyt tänään Tiketissä ja Lippupalvelussa.

Helsingin Hietaniemen uimarannalla kesäkuun lopulla järjestettävän Rock The Beach -festivaalin välipäivälle, torstaille 27. kesäkuuta, on varmistunut monenlaista muutakin ohjelmaa.

Therapya? lämmittelevän Rytmihäiriön uusin albumi meni suoraan Suomen albumilistan neljänneksi, joka on yhtyeen historian paras listasaavutus. Vastikään bändi on kiinnittänyt huomiota ”Olen kännissä” -musiikkivideollaan. Brittiläisen hard rock -yhtye Heaven’s Basementin piti tulla Suomeen jo huhtikuussa Black Veil Bridesin matkassa, mutta keikka peruuntui pääbändin laulajan sairastuttua. Heaven’s Basement on ollut viime vuodet vahvassa nousukiidossa kotimaassaan ja kesällä yhtye esiintyy Helsingin lisäksi Ison-Britannian isoimmilla festareilla.

Myös Kalevankadun terassikeskittymään sekä Henry’s Pubiin on luvassa ohjelmaa Rock The Beachin tiimoilta ja vieläpä ihan ilmaiseksi. Kalevankadulla Kiila-baarin terassilla puoliakustiset settinsä vetävät Rock The Beachin festarikattaustakin täydentävä Flesh Roxon, Suurlähettiläistä tutun Jussun uusi projekti Bel Vel sekä Tiisu. Henry’s Pubissa vuorostaan nähdään Rock The Beachin ja Hitlantiksen järjestämän Next Big Thing -bändiskaban parhaimmistoa. Bar Loosessa järjestetään viikon kuumin liveklubien sarja keskiviikosta lauantaihin. Esiintymässä on mm. juuri uuden sinkun julkaissut The Blanko ja keväällä uusimman levynsä ”Astral Sabbat” julkaissut Jess And The Ancient Ones.

ROCK THE BEACH -KLUBIOHJELMAA:


To 27.6.2013 The Circus, Helsinki

Therapy? (IE), Rytmihäiriö, Heaven’s Basement (UK)
Ovet klo 19, ikäraja K-18
Liput toimituskuluineen alkaen 10 euroa (vain yhdessä 3 päivän Rock The Beach festarirannekkeen kanssa)
tai 26 euroa (ilman 3-päivän Rock The Beach festariranneketta)

Tiketin myyntipisteistä, puhelinpalvelusta 0600-1-1616 (1, 78 euroa/min + pvm) ja netistä www.tiketti.fi ja Lippupalvelun myyntipisteistä, puhelinpalvelusta 0600-10-800 (1,96 euroa/min + pvm) ja 0600-10-020 (6,79 euroa/puhelu + pvm)

To 27.6.2013 Kalevankatu, Helsinki
Flesh Roxon, Bel Vel, Tiisu
Klo 14-19, vapaa pääsy
Osoite Kalevankatu 1 ja viereiset baarit – terassit auki. Bändit soittavat Kiilan terassilla, jonne näköyhteys myös Basen, Willi Wäinön, U. Kalevan ja Baker’sin terasseilta.

To 27.6.2013 Henry’s Pub (Simonkatu 3), Helsinki. Vapaa pääsy.
Rock The Beach -festivaalin ja Hitlantiksen järjestämän bändiskaban parhaimmistoa: kolme kovaa uutta bändiä. Voittajat julkistetaan kesäkuun puolivälissä. Kilpailuun voi osallistua täällä: www.hitlantis.com/rockthebeach.

Ke 26.6. – la 29.6.2013 Bar Loose (Annankatu 21), Helsinki
Ovet klo 20, keikat klo 21 ja klo 22
Lisätiedot ja lipunhinnat: www.barloose.com
Ke 26.6.2013: Koivuniemen herrat, Ras Henry & Finjam Reggaeband
To 27.6.2013: The Blanko, The Duke
Pe 28.6.2013: Kap Kap, Madama De C*** feat. Gil De Ray (UK)
La 29.6.2013: Jess And The Ancient Ones, Black Magic Six

ROCK THE BEACH -FESTIVAALI
Helsinki, Hietaniemen uimaranta
Ke 26.6.2013 ja pe-la 28.-29.6.2013

Rock The Beach tähtää yhdeksi kesäkauden kansainvälisistä ykkösfestivaaleista, joka houkuttelee Helsinkiin rockfaneja ympäri Eurooppaa. Tavoitteena on tarjota yleisölle rockin, punkin ja elektronisen musiikin parhaimmisto sekä monipuoliset ja laadukkaat festarin oheispalvelut. Festivaalin päälava, Radio Rock -lava, sekä kakkoslava, Nokia Musiikki -lava, sijaitsevat hiekkarannalla aivan meren tuntumassa, ja Carlings-lava vehreiden mäntyjen ympäröimänä. Puitteet Helsingin perinteikkäimmällä uimarannalla Hietaniemessä ovat tämänkaltaiselle festivaalille varsin otolliset ja sijainti maisemineen erinomainen.

LIPUT:
3 päivän liput: toimituskuluineen alkaen 153,50 euroa
Päiväliput: toimituskuluineen alkaen 82,50 euroa
Lippupalvelusta ja Tiketistä

Oikeudet kaikkiin ohjelman- ja aikataulunmuutoksiin pidätetään.

LISÄTIEDOT:
Rock The Beach -festivaalin järjestäjä: Live Nation Finland
–    Promoottori: Scott Lavender
–    Tiedotus: Maritta Kettunen, puh. 09 856 73 453, maritta.kettunen@livenation.fi

www.rockthebeach.fi

Suomen seuraava Bocuse d´Or -edustaja on Matti Jämsén ravintola G.W. Sundmansista

 

ismo-sipelainen

Suomalaisen ruoanlaiton tulevaisuus on taas turvattu. G.W.Sundmansin kokki Ismo Sipeläinen voitti mestaruuden pohjoismaiden nuorten kokkien välisestä kilpailusta. Nuoret kokit mittelivät viikonloppuna Göteborgissa. Jokavuotisen kilpailun järjestämisestä vastaa WACS (World Association of Chefs Societies). Voitto on erityisen tärkeä myös siitä syystä, että se tuli nyt ensimmäistä kertaa Suomeen. Kilpailussa hopealle jäi länsinaapuri Ruotsi ja Norja sijoittui kolmanneksi.

Voittaja Ismo Sipeläinen on 22-vuotias ja valmistunut ravintolakoulu Perhosta ja työskennellyt viimeiset 2,5 vuotta maineikkaassa ravintola G.W.Sundmansissa. Voitto ei ollut sattumaa, sillä Sipeläisellä on ikäänsä nähden harvinaisen paljon kokemusta ammattitason kokkikilpailuista.

Matti Jämsén, Kuvat: Manne Stenros
Suomen Bocuse d´Or -edustaja Matti Jämsénin (kuvassa) alaisuudessa Ismo Sipeläinen on saanut osaavaa valmennusta. Lue lisää klikkaamalla kuvaa. Kuvat: Manne Stenros

Esimiehenä ja valmentajana hänellä on viimeisten vuosien aikana toiminut G.W.Sundmansin keittiömestari Matti Jämsén, jolla on itsellään hallussa muun muassa Suomen paras sijoitus (5.sija) maailman arvostetuimmasta kokkikilpailusta Bocuse d’Orista vuodelta 2011. Kyseisessä kilpailussa Sipeläinen toimi Jämsénin joukkueessa assistenttina pitkästä valmistautumisjaksosta aina finaaliin asti. Sipeläinen on saavuttanut myös Vuoden Kokki -kilpailussa sekä 2. että 3. sijan.

Pohjoismaisten nuorten tämänvuotisessa kilpailussa alkuruoan pakollisina raaka-aineina annettiin nieriä ja sinisimpukka. Näistä Ismo valmisti paahdettua sokerisuolattua nieriää, savustettua sinisimpukka-nieriätartaria ja simpukkalientä. Pääruokaan annettuna raaka-aineena tuli villisian luuton lapa, josta Ismo valmisti pitkään haudutettua rosmariinilla maustettua villisian lapaa, karamellisoitua purjosipulia ja omenaa. Jälkiruokatehtävässä puolestaan olivat pakollisina aineina vadelma ja suklaa, joista syntyi vadelmamoussea, -sorbettia sekä mintulla maustettua suklaanamelakaa.

Voimme olla varmoja, ettei tämä jää Sipeläisen viimeiseksi menestystarinaksi. Katse on jo tiukasti tulevaisuudessa ja uusissa kokkikilpailuissa.

Ian Andersonin Thick as a Brick -kiertue Helsingin Kulttuuritalolla 14.9.

Ian Anderson saapuu legendaarisen Jethro Tullin konseptialbumin Thick as a Brick teemoille rakennetulla kiertueella Suomeen syyskuussa. Teatteria ja multimediaa yhdistävä konsertti nähdään 14.9.2013 Helsingin Kulttuuritalossa.

Suomeen rantautuvalla maailmankiertueellaan Anderson on esittänyt konseptialbumia ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan sen julkaisuvuoden 1972 jälkeen. Konsertin toisella puoliajalla Anderson esittää albumin viime vuonna julkaistun jatko-osan Thick as a Brick 2 – Whatever Happened to Gerald Bostock?

Thick as a Brick on progressiivisen rockin eeppinen mestariteos, joka kertoo 8-vuotiaan fiktiivisen lapsinero Gerald ”Little Milton” Bostockin tarinan. Albumin kansikuva oli keskinkertaisen paikallislehti St. Cleve Chroniclen etusivu, joka uutisoi – Andersonin tarinaa mukaillen – kuinka BBC:n runokilpailun raati diskasi Bostockin aikuiseksi kasvamisen haasteita käsitelleen runon. Raati suositteli Bostockille psykiatrista hoitoa. Tapahtumaketjun seurauksena Little Milton sulkeutuu huoneeseensa, eikä suostu tulemaan ulos.

Jethro Tull pyrki Thick as a Brick -kokonaisuudella irti rockin lyhyestä kappalestandardista. Musiikillisesti albumi onnistui yhdistämään aivan uudenlaisella tavalla rockia, klassista ja kansanmusiikkia. Ian Andersonin monitulkintaiset lyriikat ovat yhtä aikaa sekä syvällisiä että leikkisiä, ja kiehtovaa tarinaa kehystävät taitavat tyylin ja dynamiikan vaihtelut.

Kun albumin julkaisusta tuli kuluneeksi viime vuonna 40 vuotta, Anderson julkaisi tarinalle jatko-osan Thick as a Brick 2, joka kertoo hypoteettisia tarinoita päähenkilön aikuisuudesta: tuliko Gerald Bostockista kenties evankelista, investointipankkiiri tai sotilas?

Kiertuekonserteissa on läsnä myös teatterielementtejä ja multimediaa. Ian Andersonin ja laulaja-näyttelijä Ryan O’Donnelin välinen vuorovaikutus tuo sekä nuoren että aikuisen Gerald Bostockin tarinan henkiin konserteissa uudenlaisella tavalla.

Kiertueella Ian Andersonin (huilu, akustinen kitara ja laulu) ja Ryan O’Donnelin (laulu, tanssi) lisäksi yhtyeessä soittavat David Goodier (basso, kellopeli), Scott Hammond (rummut, lyömäsoittimet), Florian Opahle (sähkökitara) ja John O’Hara (hammond, kosketinsoittimet).

Scorpionsien Rock n’ Roll Forever -kiertue Hartwall Areenalla 13.11.2013

Scorpionsien Rock n’ Roll Forever -kiertue saapuu Suomeen marraskuussa. Lämmittelijänäkin nähdään harvinaisen kova hardrock-bändi, Accept.

Lähes 50 vuotta sitten Hannoverissa perustettu Scorpions on yksi kaikkien aikojen suosituimmista yhtyeistä noin 75 miljoonalla myydyllä albumilla, jotka sisältävät sellaisia megahittejä kuin Rock You Like a Hurricane, Wind of Change, Send Me an Angel ja Still Loving You.

Scorpionsin Suomen kiertueen lämmittelijät ovat vahvistuneet. Rock n’ Roll Forever -kiertueen Helsingin Hartwall Areenan keikkaa lämmittelee 13. marraskuuta saksalainen toinen pitkän linjan heavy-yhtye Accept.

Hartwall Areenan Scorpions-lämmittelijä Accept on nauttinut metallimaailmassa suursuosiosta jo 80-luvulta lähtien. Yhtye on genrestään huolimatta keikkunut säännöllisesti albumilistojen kärjessä niin Suomessa kuin monissa muissakin Euroopan maissa. Myös yhtyeen viimeisin levy Stalingrad (2012) on saanut fanit käymään kuumana.

Liput: http://menolippu.fi/scorpions/

Chef & Sommelier ja villivihannesvipinät

KOTISIVUT

Chef  & Sommelierin keittiöstä kuuluu innostunut puheensorina. Vihreä Pöytä -kasviskeittokirjansa juuri laatinut Sasu Laukkonen on täpinöissään villiyrttipaljoudesta, joka on keittiössä valloillaan.

Innokas keittiötiimiläinen on käynyt keräämässä mm. kuusenkerkkiä ja pikkuisia männynkävyn alkuja sekä kosolti erilaisia syötäviä kukkia ravintoloitsijan riemuksi.

– Villikasvikset tuovat metsäistä raikkautta ruokaan. Kasvatetut ovat lähinnä vain hapokkaita, kun villinä kasvaneet ovat samanaikaisesti myös raikkaita. Olen laittanut kuusenkerkkiä esimerkiksi kalan sisään, sopii todella hyvin!

Kirjakaupoista jo löytyvä Vihreä Pöytä on kasvisruokakirja joka ei julista kasvisruokailun puolesta, vaan tuo herkullisessa muodossa tietoa erilaisista kasvisten käyttömahdollisuuksista niin kotikokeille kuin ammattilaisillekin. Reseptejä on helpoista haastaviin.

– Halusin tehdä informatiivisen ja selkeän kirjan, kertoa miten monin eri tavoin minä käytän kasviksia. Ihmiset syövät nykyään, minä mukaanlukien, liian vähän vihanneksia ja kasviksia. En silti paasaa, mutta ehkä kirja helpottaa ottamaan askelen siihen kasvispainotteisempaan suuntaan. Kasvisruoka on muutenkin tulevaisuuden juttu.

Sasu suhaa Tampereelle

Chef & Sommelier on ravintola, jossa henkilökunnan innostus ja intohimo ruoanlaittoon välittyy keittiöstä luontevasti myös salin puolelle. Hyvät raaka-aineet saavat ansaitsemansa arvostuksen ja kasviksista kehitellään mielenkiintoisia makuyhdistelmiä samalla antaumuksella kuin lihasta ja kalastakin. Suomen Gastronomien Seura myönsi hiljattain ravintolalle Vuoden Ravintola 2013 -tunnustuksen. Kokkivaihdot ja ravintolavierailut ympäri maailmaa ovat pitäneet osaltaan kysytyn miehen kiireisenä. Syyskuun alussa Sasu nähdään myös Tampereella, tällä kertaa 4 Vuodenajan kokkivieraana Kauppahallissa.

– Mitään ei olla vielä lyöty lukkoon. Rennolla fiiliksellä mennään! Tampereelle ja 4 Vuodenaikaan on mukavaa ja helppoa tulla vierailemaan senkin takia, että kaverit ovat tuttuja. Etenkin Mikko Törrö jo Henriks-vierailun ajoilta.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT