chef santeri huber 2

Huberissa istuu lounastamassa tyytyväinen mies. Grillaus on liki hänen sydäntään aivan kuten ympäri vuoden hiiliään hehkuttava Huberkin.

– Kunnon grillauksen lisäksi täällä on tunnelma kohdallaan ja mainio palvelu, kokonaiselämys. Kaikki Huberissa on laadukasta. Ei halpa paikka, mutta näin hyvästä ei harmita maksaa. Tykkään myös ravintoloitsijoiden Mika Roiton ja Pekka Salmelan tyylistä tehdä rohkeasti monia juttuja piittaamatta siitä, miten asiat on aina tehty, Santeri Vuosara alias Chef Santeri kuvailee.

HuberPallogrilliguru, mustamakkarakokki, juuresmies… Cousteau-pipan peittämään otsaan lyödään leimaa kirjasta ja kokkailuohjelmasta toiseen. Lokeroita vierastava Vuosara on kuitenkin ruoka-alan monitoimimies, simppeliä vapaa-ajan grillailua ylistävä makujen MacGyver. Sillä mitä askeettisempi ja sitä myöden myös haasteellisempi grillausvälines, sitä innokkaammin mies kotisilla hiiliä hehkuttaa. Raaka-aineista riippumatta.

– Kun jotkut muut miehet venyttelevät pippeleitään ostamalla isoja, komeita laitteita, niin minä keräilen kotikäyttöön halpoja kirppis- ja huoltoasemagrillejä, Vuosara virnistää.

– Viimeisin ostokseni on Ikaalisten kirpputorilta 10 eurolla löydetty tynnyrimallinen unelma, jota kannetaan kahvasta ja avataan sitten kahdeksi puolikkaaksi. Sillä tekisi 50 henkilön grilli-illallisen.

Grillaus ei siis ole, välttämättä, välineurheilua. Ja Santerin yhdessä kokkis-Poppamies Marko Suksen kanssa tekemä tuore grillauskirja Kesämiesten Kesäruokaa tarjoaa reseptit myös simppeliin, jokapojan ja -tytön grillein toteutettavissa olevaan nautintoon. Toki niillä avaruusaluksen näköisillä high tech -vehkeilläkin puuha sujuu. Raaka-aineina ynnä muina tykötarpeina on niin kaupantiskien kuin luonnon villejäkin antimia.

– Grillissä kuusenhavuilla savustettu kala ja kananmunat on ehkä yksi tämän kesän hittiruoista. Annos juontaa juurensa viime kesän mökkigrillailukokeiluista.

Grillaus hiilillä ja avotulella on miehen mukaan meditatiivista puuhaa, jonka verkkaisuudessa mieli tyyntyy. Siinä pitää oikeasti keskittyä. Siksipä tämä viimeinenkin grillausvinkki on tarpeen.

– Kiireessä tai kännissä ei kannata grillata.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Resepti

Kuusenhavuilla savustettua lohta, munaa ja sitruunaa

– 800g merilohta fileenä
– 2tl hienoa merisuolaa
– mustapippuria myllystä
– 4 kananmunaa
– 1 sitruuna
– kuusenhavuja

Sytytä hiiligrilli ja jätä hiillos tekeytymään. Varaa valmiiksi havuja sen verran, että ne riittävät peittämään koko ritilän.

Suolaa ja pippuroi lohifilee tasaisesti. Keitä kananmunia n. 4 minuuttia, jäähdytä nopeasti juoksevassa kylmässä vedessä ja kuori. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi.

Kun hiillos on kauttaaltaan täydellisen harmaa, aseta havut ritilälle, sulje ilma-aukot melkein kokonaan ja laita kansi kiinni. Odota kunnes havut alkavat hieman savuta. Aseta sitten lohi, munat sekä sitruunasiivut havujen päälle. Sulje kansi ja anna savustua.

Kananmunan voit ottaa pois 5 minuutin jälkeen ja samalla kääntää sitruunasiivut. Sulje kansi ja kypsennä vielä 10 minuuttia. Lohen kypsyyden voit tarkistaa painamalla sormella kevyesti. Jos syyt tuntuvat irtoavan toisistaan, kala on kypsä.

Tarjoile herkut hyvän sinapin ja oluen kera.

Santeri Vuosara alias Chef Santeri

– Tuottelias keittokirjailija: Uusi Mustamakkara, Rakkaat juurekset, Pallogrillauksen lyhyt oppimäärä, Kesämiesten Kesäruokaa.
– Ruokatapahtumien järjestäjä: seuraava Kesän aloitus -grillaustapahtuma 23.5. Mustassalahdessa
– Laatii ruokalistoja ravintoloihin, kuten Gastrolaiva, Miami, Nauvossa sijaitseva Ravintola Köpman
– Vetää ruokakursseja niin yksityisille, opistoille kuin vapaaehtoistyössäkin
– Yhteisöllisen tamperelaisille herkkusuille suunnatun Tampere Food Clubin luoja
– Luo musiikkimaailmoja ravintoloihin: Huber, Pork & More, Bertha, Champagne bar Santé…

chef santeri huber
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY