Nyt on aika koota porukat yhteen ja järjestää ruokajuhlia piristämään pimenevää syksyä. Helpoin tapa järjestää kekrit omalle porukalle, on varata ravintolasta oma kabinetti, jossa odottaa valmiiksi katettu pöytä.

Kekri on perinteinen suomalainen syysjuhla. Ennen vanhaan kekrin aika koitti, kun karja oli tuotu sisätiloihin, jyvät saatu laariin, juurekset maakuoppaan ja syysteurastukset valmiiksi. Oli oikea aika tehdä irtiotto arjesta ja herkutella hyvässä seurassa uuden sadon antimilla. Kekrin aika alkaa mikkelinpäivänä ja jatkuu pyhäinpäivään saakka. Lokakuu on siis kokonaan kekrisesonkia.

Kekrin vietto on mainio tapa juhlistaa sadonkorjuuta, osoittaa arvostusta lähiruokaa kohtaan, vaalia rikasta kotimaista ruokakulttuuria ja muistuttaa samalla ilmastoystävällisen arjen tärkeydestä.

Koostimme ideoita kekrin viettoon Tampereen ravintoloissa

Nyt sadonkorjuuajan herkut Tampereen ravintoloissa

Maa- ja kotitalousnaiset -yhdistys on valtakunnallinen ja kansainvälisesti linkittynyt asiantuntijajärjestö, joka on ottanut tehtäväkseen tuoda perinteisen suomalaisen sadonkorjuujuhlan tälle vuosisadalle.

– Kekriä vietettiin ennen sadonkorjuun päätyttyä, yleensä pyhäinpäivän tienoilla lokakuun lopulla. Kekripidoissa pöydät notkuivat sadonkorjuun ja syysteurastuksen antimia. Juhlissa myös laulettiin, leikittiin, tanssittiin ja ennustettiin tulevaa. Kekristä voi koostaa omanlaisensa tapahtuman, mutta usein keskiössä on ruoka ja vuoden sato, yhteinen tekeminen ja juhliminen.

MKN aloitti kekriperinteen elvyttämisen vuonna 2017, jolloin Suomi täytti 100 vuotta. Tuolloin järjestettiin lukuisia kekritapahtumia ympäri Suomea. Nyt kekriviikoista on tarkoitus tehdä jokavuotinen yhteisöllisyyteen kannustava tapahtuma-aika.