Sadonkorjuuaika näkyy Tampereen ravintoloissa täydessä väriloistossaan. Juuri nyt onkin oikea aika katsastaa satokauden raaka-aineita ravintoloiden lautasilla.

Sesonkeja seurailevien ravintoloiden ruokalistat muuttuvat tiuhaan ja yllätyksiäkin on tarjolla. Huomioithan, että poimintojutun annokset ovat osaksi esimerkkejä, sillä annokset ovat voineet jo muuttua saapuessasi ravintolaan.

1Kajo nostaa esiin kesän marjat ja lähituottajayhteistyön

Kajon tärkeimpiä yhteistyökumppaneita on Haltian tila Vesilahdella. Biodynaaminen luomutila luottaa luonnonmukaisiin ja puhtaisiin viljelymetodeihin.

Ravintola Kajo on Tampereella yksi niistä kosolti säilömistä harjoittavista ravintoloista, joissa kesän makuja on aina saatavilla. Ravintolan Oodi luonnolle -maistelumenussa marjat ovat näin syksyllä siinä kaikkein tuoreimmassa muodossaan. Siitä maut sitten säilömisprosessien aikana vain tiivistyvät talvikaudelle.

2Dabbal ja Lapin maut sadonkorjuun merkeissä

Kirjoitimme kesällä Dabbalin Päivän poro -annoksesta, josta on tullut ravintolan sesonkeja myötäilevä nimikkoannos. Syksyn tullen sekin on jälleen päivittynyt keittiömestarin käsissä, sillä keittiö haluaa hyödyntää aina kauden parhaita makuja. Ravintolassa nautitaan paljon yllätysmenua, jonka osana myös kyseistä poroannosta pääsee nauttimaan.

– Tällä hetkellä annoksesta löytyy poron ulkofileetä ja poron entrecotea, hiiligrillattua kaalta, mustaherukkakastiketta, selleripyreetä ja pikkelöityä mustaherukkaa, kertoo keittiömestari Janne Kostamo. Lokakuussa annos on taas uusi, kun Dabbalin yllätysmenussa sukelletaan harvinaisempien arktisen meren makumaailmoihin:

Harvinaisempia arktisen meren makuja Dabbalissa 29.9.– 31.10.2021

3C:n lautasella intohimo luontoon näkyy maasta poimittuna – Keittiömestari palkittiin vastuullisuudesta

C käyttää ruoanvalmistuksessa melkein sataprosenttisesti suomalaisia raaka-aineita ja 90% niistä tulee Pirkanmaalta, pääosin luomutuottajilta. Syksyn ensimmäisen menun makuja olivat mm. Ahtilan tilan kaalia sekä Rekolan kynteliä ja kesäkurpitsaa. Ankka on Wanhantuvan katraasta. Sitä tarjoiltiin pääruokana pihlajanmarjan ja Rekolan porkkanan kanssa. Jälkiruokana nautittiin perunajäätelöä lakritsan vivahteilla. C:n annokset elävät taajaan raaka-ainetahtiin, joten lautasilta on varmasti parhaillaan löydettävissä jo jotain aivan uutta.

PRO-palkittu C:n Ilkka Isotalo kokkaa vastuullisesti luonnosta lautaselle

4Remontin jälkeen uudelleen avatun Berthan menu on maalta kotoisin

Ravinteli Bertha paljastaa annoksistaan vain raaka-aineet. Yllätystä on tänä syksynä ollut ilmoilla, kun syksyn alussa lautaselle tiensä löysivät herne, lipstikka, raparperi, peruna, mustaherukka, kumina ja ruis. Ravinteli piti kotvan verran ovensa suljettuna remontin vuoksi, mutta on nyt avautunut saliltaan valoisammaksi uudistuneena. Uudelleenavatun Berthan sesonkiajattelu näkyy vahvasti muun muassa kasvismenun annoksessa Savustettua kurpitsaa, ruiskermaa ja paistettua kantarellia sekä jälkiruoassa Karamellisoitua omenaa ja männyllä maustettua jäätelöä.

Berthan Kirsi Seppänen on Suomen Paras Sommelier 2021 – Kultaa ja pronssia Tampereelle

5Hella & Huoneen taikoo maistelumenua sesongin aallolla

Ravintola Hella & Huone tiivisti alkusyksyn makuihinsa auringonkukkaa ja omena-voikastiketta. Jälkiruokien Sahtiposset ja Lapin hillaa tulivat Suomen valottomasta yöstä, ja olipa tarjolla raparperileivostakin sekä kardemummajäätelöä. Myös tämän ravintolan annokset muuttuvat kaiken aikaa. Syyskuun lopulla raaka-aineista syntyy muun muassa kurpitsamalfatti sienipyreellä. Kotimaisen ankanrinnan kanssa tarjotaan selleripyreetä ja pihlajanmarjaa.

VINKKI! Hella & Huone paljasti meille seuraavan perinneruokabrunssinsa ajankohdan

Sukellus suomalaisille ruokajuurille – Hella ja Huone alkaa tarjota perinneruokabrunssia

6Tiiliholvin sesonki käy kohti metsää ja riistakautta

Ravintola Tiiliholvissa on järjestetty syksyllä illanistujaisia muun muassa rapujen äärellä. Syksyn ajankohtaisia makuja uusimmalle listalle tuovat metsän antimet: niin marjat, sienet kuin riistakauden herkkuna hirvenlihakin. Alkuruokana nautitaan esimerkiksi tattikeittoa ja metsäsienisalaattia. Nyt on jo aika varata pikkujoulut!

Onko teillä kova, kantava ääni? – Tiiliholvin kabineteissa voit pitää hauskaa yksityisemmin

7Sasor rapuilee juhlallisesti

Ravintola Sasorin lähiraaka-aineissa näkyvät kauden antimet, kuten kurpitsa, omena, juurekset, sienet ja riista. Sesonkiajattelua voimakkaasti seuraavan syysmenun lisäksi Syksyllä järjestetään muun muassa rapujuhlat lähituottajien raaka-ainein.

Rapujuhlat Sasorissa – neljän ruokalajin menu lähiraaka-aineista

8Ravintola Henriksin syysherkkuja myös lauantaibrunssilla – syyslistan liharaaka-aineissa sesongit entistä vahvemmin esillä

Ravintola Henriksin viiden ruokalajin kasvismenu vilisee sesongin herkkuja, mutta löydät syksyn makuja myös Henriksin suositulla lauantaibrunssilla. On aina mukavaa kuulla, että ravintolalla on pientoimittajia. Henriks kertoi alkusyksystä saaneensa keittiöönsä Maija-Leenan poimimia tatteja, joista valmistettiin tattirisottoa. Kalan ystäville valmistui klassinen Egg Royal –  tämäkin ravintolan hovikalastajan saaliista. Lue myös uudesta Sesongin liha -annoksesta, joka tuli Päivän kalan rinnalle.

Henriksin uusi menu tuo Sesongin liha -annoksen Päivän kalan rinnalle – Tänään hirveä, huomenna peuraa

9Piemonten keittiömestari suosittelee luottamaan kauden makuihin

Katso lisää fine dining -ravintoloita ja illallisravintoloita Tampereella