Food is Art -yhdistyksen tämän talven tempaus on parhaillaan täydessä käynnissä! Lähivesien mateet ovat uiskennelleet lautasille ravintoloiden keittiöiden kautta mielenkiintoisissa ja maukkaissa muodoissa. Madetta on ravintolakohtaisesti tarjolla joko yhdellä tai useammallakin tavalla valmistettuna. Tässä poiminto keittiötaitureiden itse näpsimistä annoskuvista.
Marusekin made on muotoa Made in Maru teishoku. Teishoku on annoskokonaisuus, jossa pääsee maistelemaan runsaasti erilaisia makuja. Kuvassa siis made araziru-keitto, binbou-lobster, mateen maksa ja okraa dashiliemessä ja friteerattua made kara-agea lisukkeineen. Keitosta on olemassa myös erinäköinen versio.
– Lähdimme avaamaan madetta perinteisellä japanilaisella tavalla, jotta saatiin hyödynnettyä kala päästä pyrstöön asti, ravintoloitsija Leo Suzuki kertoo.
Hella & Huone on pyöräyttänyt mateensa talkkunajauhoissa, paistanut sen kullanruskeaksi ja lisännyt lautaselle tilliä, punajuurta ja sitruunaa mielenkiintoisissa muodoissa.
– Siinä on perinteisiä suomalaisia makuja meidän tyyliin modernilla twistillä, keittiön vuoromestari Juho Rajamäki kuvailee annosta.
Madeannoksen saa pääruoaksi 10 euron hintaan, jos valitsee listalta lisäksi yhden alkuruoan ja jälkiruoan.
Henriksissä madetta on tarjolla useammassakin muodossa. Kuvassa keittiömestari Markus Rosenbergin loihtima madekeitto. Made innoittaa miestä senkin vuoksi, että hänen isoisänsä bravuuri on ollut mainio madekeitto. Markuksen keitto on kyseistä matikkasoppaa mukaellen laadittu.
Heinätorin annos on makumaailmaltaan perinteisen madekeiton kaltainen, mutta annos onkin koottu keitetyn eväkkään sijaan kullanruskeapintaiseksi paistetun mateen ympärille.
MADE in FIA -annokset ovat nautittavissa 3.-15.2. ravintoloissa niiden aukioloaikojen puitteissa. Jäsenravintoloita ovat 4Vuodenaikaa, Bertha, C, Heinätori, Hella & Huone, Henriks, Maruseki, Paakari, Piemonte ja Wistub Alsace.
KOTISIVUT