FIA-kokit Mika Roito, Ilkka Isotalo, Pekka Salmela ja Guy Peled.
FIA-kokit Mika Roito, Ilkka Isotalo, Pekka Salmela ja Guy Peled.

Food is Art täräyttää jälleen perinteiset Kulinaariviikot kehiin, tällä kertaa hyvinkin eettisin eväin – helmikuussa haukataan lähiheppaa. Viikot starttaavat 15.2. ja jatkuvat niin kauan kuin raaka-ainetta riittää. Viikon verran piisaa takuuvarmasti joka köökissä!

Jokainen FIA-ravintola tarjoaa suomalaista läheltä saapuvaa hevosta oman näköisensä annoksen muodossa. Jotkut ovat innostuneet maakaroimaan useammankin pollepitoisen annoksen jopa kokonaisen menun muodossa. Esimerkiksi 4 Vuodenaikaa tarjoilee alkuruokana hevos-carpacciota ja pääruokana prässättyä hevosta.

Kokit ovat luvanneet myös paljastaa reseptinsä kotikäyttöön, joten hevostelemaan pääsee kotioloissakin. FIAn hevosteema on taatusti maistuvainen mahdollisuus kokea, mitä kaikkea hevosenlihasta voi tehdä.

FIAssa mukana ovat 4 Vuodenaikaa, Bertha, C, Heinätori, Hella & Huone, Henriks, Maruseki, Paakari, Piemonte ja Wistub Alsace sekä kulinaarinen kauppa Keittiöelämää.

FIA -annokset ovat nautittavissa 15.2. alkaen jäsenravintoloissa niiden aukioloaikojen puitteissa niin kauan kuin raaka-ainetta riittää.

Asiaa eettisyydestä:

– Suomessa lopetettavista hevosista edelleen vain pieni osa päätyy teurastamoihin. Kun hevosenlihalle on kysyntää, vaikuttaa se osaltaan siihen, ettei eläimiä jää kitumaan tai myydä eteenpäin kyseenalaisiin olosuhteisiin. Suosimalla hevosenlihaa antaa pollelle inhimillisen lopun.

– Koska hevosta ei Suomessa kasvateta lihan takia, sen syöminen on ilmastoteko verrattuna esimerkiksi sikaan tai nautaan.

– Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Hippos suosittelee teurastamista, kun hevonen on elämänsä päässä. Hevosen myyminen kiertoon tai sille epäsopivaan käyttötarkoituseen on eläintä kohtaan väärin.

KOTISIVU

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT