Hangon vesitornista avautuva merimaisema ja Hangon kaunis puukirkko. Kuva: Panoramio.com, Jukka Tiitinen

Helsingistä alle kahden tunnin matkan päässä on yksi Suomen kauneimmista kesäkaupungeista. Hanko on kuuluisa pitsihuviloistaan ja hiekkarannoistaan sekä vilkkaasta kesäravintolaelämästään, mutta Hankoniemen alueelta löytyy paljon muutakin. Esimerkiksi Tammisaaren alueella ja Raaseporissa on paljon nähtävää. Alueen sotahistoriallinen menneisyys yhdistyy luonnonkauneuteen mielenkiintoisella tavalla.

Hangon matkan kohokohteet

Matkakohteita Helsingin läheisyydessä: Högholmenin luontopolku Hankoniemessä
Matkakohteita Helsingin läheisyydessä: Högholmenin luontopolku Hankoniemessä. Kuva: Lifestyle Media Oy, Toni Honko.
Högholmenin rantakalliot ja luontopolku

Salpausselän linjoja pitkin kulkeva kaunis luontopolku vie pitkospuita pitkin ihastuttaville rantakallioille, joilta voi ihailla merimaisemia. Kalliorannoilla voi paistatella päivää ja yllättyä silkinpehmeästä rantaveden hiekasta. Paikka on erinomainen uimaranta, jos pitää rantakallioista. Högholmen on tavallaan vedenalainen hiekkaranta, joka jatkuu yllättäen kahluukorkuisen matalana satoja metrejä kohti kaukana siintäviä pikkusaaria ja luotoja.

 


 

Raaseporin linna Hankoniemessä
Raaseporin linna Hankoniemessä. Kuva Lifestyle Media Oy, Toni Honko
Raaseporin linna

Raaseporin linna on jyhkeä rantakallioille rakennettu linna, ja yllättävän  hyväkuntoinen rauniolinnaksi. Aikanaan meren ääreen rakennettu linna seisoo nykyisin kuivalla maalla. Vieressä kulkee idyllinen joki ja alueelta löytyy myös ravintolapalveluja.

 


Varisniemen kallioilla. Kuva: Panoramio.com, Petteri Kantokari
Sotahistoriallinen luontokohde Varisniemi Hangon pohjoispuolella

Monen hankolaisen rauhoittumispaikkana turisteille tuntemattomammat Varisniemen rantakalliot ovat sijainniltaan potentiaalinen paikka nähdä kirkkaalla säällä Bengtskärin majakka alle 30 kilometrin etäisyydessä. Kauniiden saaristomaisemien lisäksi kolmas syy tutustua Varisniemeen ovat sen sotahistorialliset Venäjän vallan ajoilta säästyneet tornimaiset rauniot.

Tiesitkö? Vuonna 1918 Saksalaiset ajoivat venäläiset Hangosta. Toisen maailmansodan aikana Moskovan rauhassa 13.3.1940 Hanko vuokrattiin 30 vuodeksi Neuvostoliitolle merisotilaalliseksi tukikohdaksi Leningradin puolustamiseksi. Hankolaisilla oli kymmenen päivää aikaa lähteä kaupungista. Jatkosota puhkesi 26.6.1941 ja taisteluja Hangon rintamalla käytiin kesällä ja syksyllä. Viimeiset venäläiset lähtivät Hangosta 2.12.1941. (Lähde: http://www.hanko.fi/palvelut/hangon_museo/hangon_historia)

Vinkki! Ota kiikarit mukaan. TAI Risteilyt Bengtskärin majakalle


Slaktiksen hiekkaranta Hangon pohjoisrannalla. Kuva: Panoramio.com, Petteri Kantokari

Slaktiksen hiekkaranta Hangon pohjoisrannalla

Yksi Hankoniemen hienoimmista hiekkarannoista, jonka rantoja seuraillen voi tutustua Varisniemen kallioille


 

Lappohjan hiekkaranta
Lappohjan hiekkaranta. Kuva: Panoramio.com, lmfzor
Lappohjanrannan hiekkaranta

Vaaleahiekkainen ranta, mäntyjä, juoksuhautoja ja korsuja. Sotahistoriallisesti sävytteiseen hiekkarantaan kannattaa tutustua lähestyessään tai poistuessaan Hankoniemestä.

 Matkakohde lähellä Helsinkiä: Hanko

Helsingistä on Hankoon 140 kilometriä ja matkaan on varattava melkein 2 tuntia, mutta paljon nähtävää löytyy jo ennen perille saapumista.