TAMK:n palveluliiketoiminnan lehtori Arja Luiro (vas.) ja kolmannen vuoden opiskelijat Anu Haapalainen sekä Paula Jyrälä ovat järjestämässä RESTO23-kisoja. Kisat ovat yksi väylä tuoda esiin restonomiopiskelijoiden osaamista ja restonomikoulutusta sekä edistää verkostoitumista myös alan yritysten kanssa.

Tampereella järjestetään 14.-16.3.2023 kymmeniä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan osaajia yhteen vetävät RESTO23-tietotaitokisat. Järjestäjänä toimii TAMK:n palveluliiketoiminnan kolmannen vuoden opiskelijoista koostuva tiimi yhdessä opettajien kanssa. Tähtäimessä on paitsi parhaat kisat koskaan, myös restonomien koulutus- ja osaamisalan tunnettuuden sekä arvostuksen lisääminen.

Vaikka varmasti kaikki arvostavat hyvää palvelua, ei restonomien koulutus- ja osaamisalaa vieläkään ihan hahmoteta tai oikein tunnetakaan. Nuo mystiset korkeakoulutetut osaajat ovat niitä vieraanvaraisuuden taitajia ja elämystenkin luojia, joita kohtaat erityisesti matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alalla. He ovat myös olennaisen tärkeitä osaajia etenkin tulevaisuuden palvelukulttuurin kannalta.

Restonomiopintoihin suunnataan toisen asteen koulutuksella, joko lukio- tai ammattikoulupohjalla. Jälkimmäisessä tapauksessa usein keittiö- tai salipuolen koulutuksella omaa ammattiosaamista eteenpäin vieden. Valmiit restonomit toimivatkin usein alan esihenkilötehtävissä sekä kehittäjinä.

– Restonomilla on hyvä kokonaiskäsitys yrityksen prosesseista sekä liiketoiminnasta ja ymmärrys siitäkin, että toiminnan tulee olla myös kannattavaa. Myös ennakointi on tärkeä osa restonomin työtä, kuvailee TAMK:n palveluliiketoiminnan lehtori Arja Luiro.

Etenkin nyt ravintola-alan ponnistellessa haasteellisissa tilanteissa muun muassa pandemian jälkivaikutusten, energiakriisin ja kohonneiden raaka-ainehintojen myötä, on restonomien osaamiselle siis todellakin tarvetta.

– Yksi restonomien tehtävistä on toimia alan kehittäjinä ja eteenpäinviejinä. Ja kun elämme nyt tietynlaista murrosaikaa, on syytäkin miettiä kuinka tästä eteenpäin kuljetaan. Enää ei voi toimia ihan samalla kaavalla, lisää Luiro.

– Vaikka emme ennustajia olekaan, niin jokaisessa restonomissa asuu pieni ennakoija. Haistelemme koko ajan uusia tuulia. Vaikka elämme nyt alan murrosta, niin kun tästä selviämme yli, niin on hienoa huomata, kuinka on ollut osana luomassa jotain uutta, kolmannen vuoden opiskelija Anu Haapalainen kuvailee innostuneesti.

Meneillään olevista ja yhä vahvistuvista ravintola-alan trendeistä Haapalainen mainitsee esimerkiksi alkoholittomat juomat sekä juomasekoitukset, kasvisvoittoisen planetaarisen ajattelun ruoan suhteen sekä digitaalisuuden lisääntymisen entisestään.

Vaikka restonomit suuntaavat monenlaisille aloille sekä työkuvioihin, kulkee hyvän palvelun tuottaminen työssä kuin työssä vahvasti mukana esimerkiksi salityöstä keittiöön tai puhtaanapidosta tapahtumatuotantoon.

– Itseäni innostaa eniten vieraanvaraisuus sekä elämysten tarjoaminen. Olen kiinnostunut tapahtumatuotannosta ja suuntaankin sille puolelle toteuttamaan näitä asioita. Esimerkiksi festivaaleilla mietitään nykyään hyvin tarkkaan minkälaisia ruokatoimijoita ja palveluita sinne halutaan, taloushallintoalalta restonomiopintohin suunnannut Paula Jyrälä valottaa.

RESTO23-kisoissa luennoiva reseptisuunnittelija Emmiina Lehtonen on useissa erilaisissa ravintoloissa työskennellyt kokki ja restonomi. Hän on Suomen Nuori Kokki 2018, Jeunes Chefs Rôtisseurs 2018 MM-kilpailun pronssimitalisti, PRO-finalisti 2019 ja TAMKin Vuoden Alumni 2021.

Koska Tampere toimii tänä vuonna kisojen järjestäjänä, eivät TAMK:n opiskelijat voi kisaan osallistua. Haapalainen on kuitenkin kilpaillut aikaisemmin Jyväskylän ollessa kisajärjestysvuorossa vuonna 2022. Koko kolmikko puhuukin vahvasti kisaamisen puolesta, sillä se on paitsi tilaisuus haastaa osaamistaan, myös nostattaa omien taitojensa sekä yleisesti alan arvostusta.

– On ihan mieletön tunne, kun sen oman ammattiylpeyden löytää ja sisäistää. Kisaaminen oli itselle oppimiskokemuksena valtava, mutta lisäksi myös tosi hyvä keino verkostoitua. Ja nyt meillä kisajärjestäjänä on tietenkin tarkoitus olla ihan ykkönen, Haapalainen hymyilee.

TAMK:n kaikkien vuosikurssien restonomiopiskelijat pääsevät osallistumaan kisojen järjestämiseen, mikä on osaltaan oppimiskokemus sekä yhteisöllinen näytön paikka. Opiskelijat vastaavat muun muassa kisojen huipennuksesta, eli Tampereen Komediateatterin Juhlatalolla järjestettävän gaalaillan ruoista sekä tarjoiluista.

– Kisat ovat myös loistava tilaisuus esitellä Tamperetta myös ravintolakaupunkina. Tapahtumahan tuo tänne kymmeniä alan osaajia, joista saamme ehkä napattua tänne töihin muutamia uusia hyviä tekijöitä, summaa Haapalainen.

RESTO-tietotaitokilpailujen idean isä on kokki Aki Wahlman. Kilpailuja on järjestetty ammattikorkeakouluissa ympäri Suomen vuosittain 2002 alkaen vuotta 2021 lukuunottamatta, jolloin kisat siirrettiin seuraavalle vuodelle koronapandemian vuoksi. Tampereella kisat on järjestetty viimeksi vuonna 2007.

RESTO-kisat

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi