Bistro Amanden tiimi oikealta vasemmalle: keittiömestari Amanda Salo, ravintoloitsijat Juho Rajamäki ja Ilmari Saarikoski, sommelier Humberto Pulido Garcés, ravintoloitsija Yoni Ichtertz, kokki Oleg Ylisirniö ja ravintolapäällikkö Lasse Haapa.

Aleksanterinkadun mantelin eli Bistro Amanden avautumista on saatu kaihoilla kauemmin kuin suunnitelmissa oli. Odotus on nyt onneksi ohi, sillä Yoni Ichtertzin, Juho Rajamäen ja Ilmari Saarikosken ranskalainen bistro avaa ovensa virallisesti tiistaina 23.4.

Alun perin Amande oli tarkoitus saada avattua jo maaliskuun aikana, mutta maailmalla konteissaan jumitti viikkotolkulla kriittisiä osia keittiökalustosta, kuten esimerkiksi massiivinen lasivitriini. Nyt kaikki palaset ovat kuitenkin kohdillaan ja päästään kilistelemään avaamisen kunniaksi. Luvassa on Ranskaa yllin kyllin.

Sommelier Humberto Pulido Garcés hyppysissään Yoni Ichtertzin isän Ranskasta tuoma ravintolan anniskelulupa vuodelta 1974. Bistro Amanden seiniltä löytyy muutakin mielenkiintoista ja ehtaa ranskalaista bistroromanttista tutkailtavaa.

– Sekä menu että viinilista on suunniteltu valmiiksi jo helmikuussa. Kaikki on ranskalaista, kaikki! Viinilistamme idea on, että siltä löytyy laadukkaita pienten tuottajien viinejä Ranskan eri viinialueilta. Ja samppanjaa saa tietenkin, kertoo sommelier Humberto Pulido Garcés innostuneena.

– Valikoimamme laajenee vähitellen. Siellä on bistrotyyliin hyvin maltillisesti hinnoiteltuja, mutta myös niin sanottuja premium-viinejä. Meillä voi ostaa vaikka puoli pulloa viiniä, jonka dekantoimme ja tarjoilemme ranskalaisittain karahvissa.

Bistro Amanden veikeää sisustusta emme etukäteen juurikaan paljastele, mutta tiloissa tulee keittiötyötä valvomaan Paul Bocuse eli tuttavallisemmin Pauli hyllyllä poseeraavan Bocuse d’Or -pystin muodossa. Patsaalla on ravintoloitsija Juho Rajamäelle suuri symbolinen merkitys.

– Vuonna 2018 meidän oli tarkoitus mennä porukalla Ranskaan seuraamaan Bocuse d’Or -kilpailua, mutta sain influenssaan juuri ennen lähtöä, joten matka jäi osaltani tekemättä. Yonin isä Bernard osti minulle sitten tämän patsaan tuliaiseksi Paul Bocusen ravintolasta, Rajamäki kertoo.

Jotkut saattavat tunnistaa patsaan Kauppahallista, jossa se on koristanut muun muassa 4 Vuodenaikaa -ravintolan chef’s tablea eli keittiömestarin pöytää.

– Nyt täällä Amandessa kokataan keittiöjumala Paul Bocusen valvovan silmän alla, veistelee Rajamäki.

Paulilla onkin hyvät näkymät niin saliin kuin keittiöönkin, sillä Bistro Amandessa kokataan avokeittiössä. Tuoreet raaka-aineet ja muut syötävät tulevat näyttävästi ja selkeästi esille vitriiniin, josta asiakkaat voivat valita mieleisensä annoskokonaisuuden keittiötiimin ryhtyessä saman tien kokkaamaan aivan näkösällä. Lounasaikaan tilaukset tehdään ja annokset otetaan mukaan tiskiltä, illalla on pöytiintarjoilu.

Salin ja keittiön saumatonta yhteistyötä keittiömestari Amanda Salon ja sommelier Humberto Pulido Garcésin tapaan.

Koska sama lista on voimassa koko päivän, voi Amandessa syödä hyvinkin huokeaan hintaan niin lounasaikaan kuin illallakin, mutta toisaalta listalta voi valikoida myös arvokkaammista raaka-aineista valmistettuja annoksia.

Annosvalikoimasta löytyy muun muassa etanoilla täytettyä gratinoitua luuydintä, taikinoitua pateeta, sinisimpukoita, lammaspataa, haukikvenellejä äyriäiskastikkeella, merianturaa meunière sekä ankanmaksalla täytettyä viiriäistä tryffelikastikkeella. Keittiön valmistamat leivonnaiset ovat päivällä tarjolla vitriinissä ja ilta-aikaan Marie Antoinette -leivosvaunussa.

KOTISIVUT

Bistro Amande, Aleksanterinkatu 31

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Nimekkäiden keittiömestarien odotettu Bistro Amande avautuu maaliskuussa