Perttu Saksa – Valkoinen kaari / HAM Helsingin taidemuseo 13.11.2020-4.4.2021

  75
  Perttu Saksan näyttely Helsingissä

  [TAPAHTUMA MENNYT]
    TEE UUSI TAPAHTUMAHAKU

  to 11.3.
  HAM Helsingin taidemuseo | Eteläinen Rautatiekatu 8, Helsinki | iCal

  Valkoinen kaari –näyttelyssä kuvataiteilija Perttu Saksa avaa näkymiä esineiden olemuksiin ja kuvanveiston materiaalisuuteen

  Kuvataiteilija Perttu Saksa on tunnettu vahvoista ja tiivistunnelmaisista valokuvistaan, joissa yhdistyy visuaalinen tarkkuus sisällölliseen monikerroksellisuuteen. Uusissa valokuvasarjoissaan teosten aiheina on ollut toisen taiteilijan, kuvanveistäjä Laila Pullisen (1933—2015) jäämistö, erityisesti hänen käyttämänsä työkalut.

  Hiomakivet, taltat ja kipsimuotit esiintyvät Saksan kuvissa kuin ihmiset muotokuvissa. Ne eivät enää ensisijaisesti ilmennä käyttötarkoitustaan, vaan ikään kuin todellista olemustaan. Työkalujen lisäksi Saksa valottaa kameransa avulla myös yksityisempää esineistöä: puista krusifiksia sekä Pullisen Rooman Porta Portese -torilta löytämiä nukkeja. Saksan valokuvat käyvät vuoropuhelua Laila Pullisen Arktinen Afrodite –veistoksen kanssa, josta on näyttelyssä esillä kaksi eri versiota.

  Valkoinen kaari -näyttelyssä Saksa keskittyy kuvaamaan esineiden olemusten esiin tulemisia. Työkalut kantavat mukanaan tekemisen ja valmistamisen potentiaalia, valumuotit toimivat itsenäisen olemassa olonsa lisäksi astioina toisille esineille: taideteoksille. Näyttelyn nimi viittaa, paitsi kipsimuotin plastiseen muotoon, myös veistokselliseen liikkeeseen ja liikkeen muodoksi tulemiseen, jonka muistumia muotit pitävät sisällään.

  Taiteen tutkija ja kriitikko Sini Mononen kirjoittaa näyttelyä varten tuotetussa tekstissään:

  ”Valkoinen kaari on esineiden lajitelma, joka vihjaa niiden välisestä yhteydestä. Näkökulmasta riippuen valokuvien kohteet – krusifiksi, veistos, nukke ja työkalu – ovat erilaisessa suhteessa toisiinsa. Niissä voidaan nähdä kahden taiteilijan välinen yhteys, kuinka kuvanveistäjän työ puhuttelee valokuvaavaa kuvanveistäjää. Teosten voidaan ajatella heijastavan niin ikään Laila Pullisen henkilöhistoriaa Perttu Saksan kertomana. Yhtä hyvin alkuperäisestä ympäristöstään irrotettuja ja omiin muotokuviinsa ikuistettuja kapineita voidaan lähestyä itsenäisinä olevina. Tällöin työkalu on enemmän kuin pelkkä väline. Se on osa esineiden ja asioiden yhteyttä, jossa jokaisella osalla on joskus yllättäväkin kosketus toiseen.”

  Vuonna 1977 syntynyt Perttu Saksa on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, joka tunnetaan valokuvan muotokuvatraditiota esinetaltioinnissa hyödyntävistä valokuvista ja videoista, sekä erilaisiin materiaalisuuksiin viittaavista pronssiveistoksista. Saksan teoksia on esitetty laajasti niin gallerioissa kuin museoissakin Suomessa ja Euroopassa. Perttu Saksa voitti Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkkikilpailun vuonna 2018, jolloin teos myös toteutettiin. Vuonna 2014 Saksa palkittiin Fotofinlandialla.

  Kuvassa: Perttu Saksa: Valkoinen Kaari, 2019-2020 / Kuva: Perttu Saksa

   


  Tapahtumat > Elämykset & huvit


  Perttu Saksa – Valkoinen kaari / HAM Helsingin taidemuseo 13.11.2020-4.4.2021
  to 11.3.
  Hintaluokka:

  Tapahtumapaikka  HAM Helsingin taidemuseo KOHOKOHTIA

 • Tapahtumia ei ole ilmoitettu tähän tapahtumapaikkaan