Virmakasti elävöityneellä Tullintorilla sijaitseva Tisle on moderni kalaravintola, jonka annoksissa kukkii niin vesien vilja kuin keittiömestarin luovuuskin. Asiakkaat suuntaavat Tisleeseen huolella valmistettujen eväkkäiden vetäminä sekä illalliselle että lounaalle. Hyvän maun ohella myös kalan terveellisyys ja eettisetkin asiat painavat vaakakupissa.

Keittiömestari Jarmo Räisänen (vas.) luotsaa uudistunutta kalaravintola Tislettä. Räisänen on toiminut aikaisemmin muun muassa niin Lahden Roux’ssa, Koivulahden Rapukartanossa kuin Mäntän Klubillakin. Jukka Salmela taas on monelle tuttu Tammelantorin laidalla toimineesta Kalakokit-ravintolasta. Kuva: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Tisleessä on vahvaa kalaisaa osaamista, jossa ravintolapäällikkö-keittiömestari Jarmo Räisäsen vankka ammattitaito ja huippukeittiökokemus yhdistyy Jukka Salmelan parikymmenvuotiseen kalaravintolataustaan.

– Ideoimme uudet annokset yhdessä. Pohdimme ja kokeilemme, teemme erilaisia variaatioita ja lopulta valitsemme sitten parhaat listalle, kertoo Räisänen.

Herkän ja usein myös herkänmakuisen raaka-aineen arvostus näkyy keittiössä muun muassa siinä, että kalan oma maku saa poseerata arvoisellaan paikalla. Näin on myös aivan hiljattain uudistuneen listan annoksissa.

– Lähtökohtaisesti haluamme aina säilyttää kalan hienon maun, emmekä peittää sitä. Lisukkeilla voimme sitten tuoda annoksiin paljonkin erilaisia vivahteita, kuten esimerkiksi kuha-annoksessa misolla maustetulla voikastikkeella, Räisänen kuvailee.

Paistettua kuhaa, paahdettua pohjoismaista perunaa, edamamepapuja ja juureksia, tilliä ja miso-voikastiketta. Kuva: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Kalaa kokataan Tisleen lautasille jo nyt monessa muodossa ja erilaisin tekniikoin valmistettuna, mutta Räisäsen on innokas kehittämään Tisleen ruokaa alati eteenpäin.

– Parhaillaan haaveenani on saada Tisleelle jossain vaiheessa ilmakuivauskaappeja, jotta saamme kuivattua kalaa ja voimme sitä kautta saada taas uusia makuelämyksiä asiakkaille, paljastaa Räisänen.

Salmela kuvaileekin parasta hänen ja Räisäsen yhteistyössä olevan jatkuva oppiminen ja kehitys.

– Olen oppinut Jarmolta paljon keittiössä ja ravintolatoiminnassa muutenkin. Näkökulmani on laajentunut täällä työskennellessä, Salmela summaa.

Tisleen linjamuutos gastrobaarista kalaravintolaksi kesällä 2023 syntyi oivalluksesta, että vaikka Tampere on kahden kalaisan järven ympäröimä kaupunki, puuttui sieltä kuitenkin ilta-aikaan avoinna oleva kalaravintola. Nyt sellainen on. Muutos tarkoittaa myös sitä, että nykyään Tisleessä sekä ruoat että juomat tarjoillaan pöytiin.

– Asiakaskuntamme on laajentunut. Myös pöytiintarjoiltu lounas on noussut tosi suosituksi. Kalaa on tarjolla sielläkin, eli meillä on lounaalla vaihtuva kala- tai äyriäisruoka ja lisäksi kalakeitto.

Järvikalojen sekä merenelävien lisäksi Tisleen ruokalistalta löytyy aina myös liha- ja kasvisvaihtoehto, joten syömään voi suunnata monenlaisilla seurueilla. Myös erityisruokavaliot huomioidaan.

Limellä ja sitruunalla kypsennettyä siikaa ja lohta, suolaa, fenkolia ja sitruunaverbena-tillimoussea. Kuva: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Tisleeseen suunnataan erityisesti huolella valmistetun kalan vanavedessä, mutta maun lisäksi vaakakupissa painavat muutkin asiat.

– Asiakkaat ovat hyvin tiedostavia nykyään. Kalaa halutaan syödä myös siksi, että se on terveellistä. Ei pelkästään maun vuoksi. Lisäksi asiakkaita kiinnostaa raaka-aineiden alkuperä. Meillä pääosassa ovat vastuullisesti kasvatetut ja pyydystetyt järvikalat sekä merenelävät, Räisänen kertoo.

Kalayhteistyökumppanuus Tisleellä on sekä paikallisen Nygrenin että helsinkiläisen Erikssonin kanssa. Pirkanmaalaiset kalastajat myyvät yleensä saaliinsa Nygrenille, mutta usein myös suoraan Tisleeseen.

– Melkein joka viikko meille soitellaan, että mitä olisi saatavilla. Paikallisilta kalastajilta saamme etenkin Näsijärven ja Pyhäjärven kuhaa. Muikkua ja muutakin kalaa sitten Päijänteeltä saatavuuden mukaan.

Paistettua kampasimpukoita, savusärkeä, mätikastiketta, savustettua creme fraichea ja kyssäkaalia. Kuva: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Järvikalaa arvostava Räisänen on kalamiehiä itsekin.

– Tykkään kalastaa vapaalla, etenkin mökillä. Riippuen kalansaaliista joko paistan sen pannulla tai muurikassa tai sitten savustan. Minulle on jäänyt jo lapsuudesta todella hyviä muistoja muun muassa savustetusta lahnasta sekä ahvenesta.

Järvikalaa löytyy myös Tisleen uudelta listalta esimerkiksi alkuruoka-annoksesta, jossa savusärki on päässyt kampasimpukan kaveriksi. Samoin särkeä piilee ravintolan fish and chips -klassikkoannoksen majoneesissa.

Kovasti elävöityneellä Tullin alueella sijaitseva Tisle on niin Tavara-aseman, Tampere-talon, Nokia Arenan kuin Pakkahuoneenkin tuntumassa tapahtumien keskipisteessä, mikä tuo myös tapahtumiin suuntaavaa väkeä Tisleeseen syömään tai piipahtamaan lasilliselle, viinille tai oluelle. Ja tietenkin cocktaileille, joita on Tisleessä saatavilla myös pontikkapohjaisina. Räisänen vinkkaakin nauttimaan cocktailin joko aperitiiviksi tai aterian päätteeksi.

Tisle, Tullikatu 6

Teksti: Ronja Honko, Kohokohdat.fi

Pöytävaraukset: Quandoo.fi