silakka-tapakset-juhlat
Kevät on yhtä juhlaa. Pääsiäinen, vappu, äitienpäivä, lakkiaiset ja valmistumisjuhlat. Juhla kevään ja uuden kasvukauden alkaessa tai aurinkoinen päivä ja arkikin voi olla juhlaa.

Tässä muutama vinkki kalaisaan juhlaan ravintolassa tai kotona – ja tietysti silakkatapaksen ohje.

Olipa juhlan aihe mikä hyvänsä, hyvä ruoka kuuluu itseoikeutetusti jokaiseen juhlaan. Keväällä kotimaisten suomukalojen tarjonta on runsaimmillaan ja kalatiskeiltä löytyy valinnanvaraa niin tuoreissa kalatuotteissa kuin erilaisissa kalavalmisteissa.

Kala on helppoa, monipuolista ja herkullista tarjottavaa kevään monissa juhlissa. Useimmat kalapöydän tuotteet ovat kylmänä tarjottavia, joten niiden valmistuksen ja tarjolle asettelukin voi tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Kauppojen tarjoamat valmiit tuotteet kannattaa hyödyntää. Silakkamarinadit ja sillit ovat sellaisenaan valmiita tarjottavaksi. Viipaloidut graavi- ja kylmäsavukalat, kuten perinteiset savukalatkin, vaativat vain tarjoiluvadille kauniisti asettelun ja koristelun.

Kalaa varataan 50-100 g ruokailijaa kohden. Määrää arvioidessa on toki huomioitava montako eri tuotetta on tarjolla, ja minkälaisista kalatuotteista on kyse. Voimakkaamman makuisia sillejä ja silakoita kuluu yleensä vähemmän kuin esimerkiksi savukalaa tai kalasalaattia. Kalan kaveriksi pöytään kannattaa kattaa keitettyjä perunoita tai perunasalaattia, kananmunan puolikkaita, leipää ja salaatteja. Myös erilaiset juustot sopivat mainiosti täydentämään keväisiä kalatarjoiluja.

Savustettu kokonainen siika, kirjolohi tai lahna on näyttävä tarjottava noutopöydässä. Nosta kala tarpeeksi isolle vadille, jotta sitä on helppo ottaa ja koristele se esim. sitruunaviipaleilla tai lohkoilla ja tillillä tai ruohosipulilla. Poista kalasta nahka jo keittiössä, ettei ensimmäinen kalan ottaja joudu juhlavaateissaan kalanperkuuhommiin. Savukalan kastikkeen sekoitat helposti ranskankermasta tai kermaviilistä. Lisää joukkoon runsaasti hienonnettua tilliä ja ruohosipulia tai persiljaa, mausteeksi sinappia tai ketsuppia ja tarpeen mukaan vähän sitruunamehua ja sitruunan raastettua kuorta.
Tuttujen kalatuotteitten rinnalle kannattaa nostaa hieman perinteistä poikkeavalla tavalla valmistettuja ja maustettuja kalaherkkuja, kuten silakkamarinadeista valmistettuja tapaksia, vasabi-tahnalla maustettua lohta, kurkkulohella täytettyjä munanpuolikkaita tai kylmäsavulohella täytettyä kääretorttua. Ohjeet löytyvät alta.
Lisää ohjeita ja ideoita kalapöytään ympäri vuoden löytyy Pro Kalan sivuilta www.prokala.fi

Silakkatapakset

purkki tai kaksi valmiiksi marinoituja silakoita tai 600 g silakkafileitä
Silakkatapakset

Marinadi:
1 – 1 ½ dl valkoviinietikkaa
1 ½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
2 tl merisuolaa
1 -2 valkosipulinkynsi
Lisäksi: 
tuoretta persiljaa
roseepippureita tai tuoretta tilliä
6 – 8 perunaa
valkosipulituorejuustoa
salaatinlehtiä
Poista silakkafileistä nahka. Sekoita marinadin ainekset keskenään, valkosipuli kuorittuna ja hienonnettuna.
Lado nahattomat silakkafileet marinadiin. Nostele kahden lusikan avulla, jotta marinadi peittää kaikki fileet. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Keitä kuoripäälliset perunat ja anna niiden jäähtyä viileässä seuraavaan päivään.
Valuta silakkafileet liemestä. Kuori ja leikkaa perunat poikittain paksuhkoiksi viipaleiksi. Asettele perunaviipaleet tarjolle suupaloina laakealle tarjoiluvadille.
Sipaise jokaiselle perunaviipaleelle valkosipulituorejuustoa ja aseta sopivan kokoiseksi revittyä salaatinlehteä. Kiinnitä päälle cocktailtikun avulla rullalle kääräisty, marinoitu silakkafilee.
Koristele murskatulla roseepippurilla, persiljalla tai hienonnetulla tillillä. Tarjoa noutopöydässä pienenä suolapalana.

Lue myös:

Suomalaisista 94 prosenttia syö kalaa ja kolme neljästä suomalaisesta haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän. Kalaa syödään sekä maun että terveellisyyden vuoksi. Vastaajista 97 prosenttia pitää kalaa terveellisenä ja 95 prosenttia maukkaana ruokana. Tärkeimmäksi, 98 prosenttia vastaajista, valintakriteeriksi kalaa ostettaessa nimettiin laatu ja tuoreus, sen sijaan lohikalojen tärkeimmäksi valintakriteeriksi nousi hinta. Vastaajista 68 prosenttia totesi ostavansa sitä lohta joka on tarjouksessa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 76 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän. Suomalaisista 43 prosenttia uskoo erityisesti kotimaisen kalan käytön kasvavan ja 56 prosenttia uskoo lähiruoan suosion kasvuun. Vastaavasti Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevien kalojen käytön vähenemistä ennakoi 37 prosenttia vastaajista. Norjalaisen lohen asema kalatiskeissä ja ruokapöydissä vaikuttaa vakaalta. Kuluttajista 64 prosenttia näkee, että norjalaisen lohen käyttö säilyy ennallaan ja sen kulutuksen kasvuun uskoi 18 prosenttia vastaajista. Tiedot ilmenevät Pro Kalan teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 766 suomalaista lokakuussa 2013. Aineiston keräsi tutkimusyritys Consumer Compass.

Kalan ostossa tuoreus ratkaisee
Kalan ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä laadun ja tuoreuden nimesi erittäin tai melko tärkeäksi 98 prosenttia suomalaisista. Tuotetyyppi on merkittävä valintatekijä 69 prosentin mielestä ja edullista hintaa pitää tärkeänä 64 prosenttia vastaajista. Hinnan merkitys ostopäätöksessä korostui erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä.

Kalatoimialaa pidetään tärkeänä
Kalatoimialan, ammattikalastuksen, kalankasvatuksen ja kalajalostuksen ja -kaupan olemassaoloa Suomessa pitää tärkeänä 92 prosenttia suomalaisista. Toimialan näkee nykyaikaisena 70 prosenttia vastaajista ja ammattikalastuksen positiiviset vaikutukset Itämeren tilaan tiedostaa 45 prosenttia suomalaisista. Kalatoimialan arvostus kasvoi iän myötä, eli toimialaa pitivät tärkeänä erityisesti iäkkäämmät vastaajat.

”On hienoa, että suomalaiset haluavat syödä kalaa entistä enemmän. Ja hienoa on myös se, että suomalaiset kokevat kalatoimialan elinkeinot tärkeiksi, sillä kala kauppojen kalatiskeihin ja ravintoloiden keittiöihin tulee ainoastaan tämän eri alojen ammattilaisista koostuvan ketjun kautta” sanoo Katriina Partanen, Pro Kalan toiminnanjohtaja.

Kala on pohjoisen ruokavalion superfoodia, jota on hyvä nauttia ainakin kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Kalan terveydelle edullisten vaikutusten vuoksi asiantuntijat suosittelevat kalaa suomalaisten lautaselle useammin kuin tällä hetkellä syömme. Kokeile herkullisia talvipäivän ohjeita!

Järvien, merten ja jokien monet kalalajit ovat ravintoaarteita, joita kannattaa nauttia entistä monipuolisemmin. Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 ohjaa syömään kalaa eri kalalajeja vaihdellen 2-3 kertaa viikossa. Suomalaiset syövät kalaa viitisentoista kiloa vuodessa henkeä kohti, mutta suositeltava määrä olisi jopa noin puolet enemmän.

Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee

Viime vuosina on tutkittu paljon pohjoisen ruokavaliota, jossa painottuvat kalan lisäksi rypsiöljy, täysjyvävilja, marjat, juurekset ja vähärasvaiset maitovalmisteet. Pohjoisen ruokavaliota pidetään vähintään yhtä terveellisenä kuin Välimeren ruokavaliota.

Kalat kuuluvat pohjoisen terveyttä edistävään ruokavalioon, sillä ne ovat parhaita omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin lähteitä. Samalla kala-ateriasta saa myös hyvälaatuista proteiinia ja runsain mitoin muita vitamiineja ja kivennäisaineita. Paljon kalaa syövät saavat enemmän ravintoaineita ja ovat terveempiä kuin muu väestö Suomessa. Kalaa syövät saavat esimerkiksi muita enemmän D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja seleeniä.

 

Hakusanat: Tapakset, Äitienpäivä, Valmistumisjuhlat, lakkiaiset, äitienpäivä, vappu, pääsiäinen, tapasravintolat, Tampereella