Torstaina tapahtuu viinimielisten ihmisten malttamattoman odotuksen huipennus, kun Puutarhakadulla pulppuaa uuden sadon viini, beaujolais nouveau. Tapahtumapaikkana on Deli 1909 , kellonaikana 18 ja juomien maahantuojana AOC51.

Marraskuun kolmas torstai on yksi viinivuoden odotetuimpia päiviä, sillä silloin tulvii markkinoille Beaujolais-viinialueen Gamay-rypäleestä valmistettu uuden sadon viini. Vain parisen kuukautta sadonkorjuusta sijaitsee malttamaton viininuorukainen jo pulloissa suunnaten ilakoinnin kohteeksi päätymistä ympäri maailmaa. Myös Tampereen Deliin, jossa vietetään perin riemukasta viinijuhlaa laatutuottein.

– Nautiskellaan ja juhlitaan taas siitä, että uusi vuosikerta on saatu ihmisten huulille. Ei vakavasti, mutta hiukan vakavammin otettavalla viinillä, AOC51:n Jani Mikkonen myhäilee.

Juoma- ja ravintola-alan monitoimikonkari Mikkonen on mies laatu-nouveaun ja uuden viinin riemukekkereiden Tampereelle virtaamisen takana. Hän perusti yhtiökumppaneineen jokunen vuosi sitten oman maahantuontiyrityksen ja metsästää nyt itse tasokasta tavaraa nouveaun himoisten huulille.

– Alkujaan meidän beaujolais-iltamissamme juotiin parin kaverin kanssa muutama pullo nouveauta baaritiskillä. Siinä samalla mietittiin, että miksi Suomeen tuodaan vain näitä isojen ”viinitehtaiden” hedelmäkarkkibanaanitoffeemehuja? Nouveausta kun löytyi myös viinillisempiä versioita. Varsinkin pienempien laatuorientoituneiden tuottajien tuotteista, Mikkonen kertoo.

Oman viinien maahantuontiyritys AOC51:n myötä ei Mikkosen operoimissa beaujolais nouveau -iltamissa enää tarvitse tyytyä niihin ”ei niin tyydyttäviin tuotteisiin”. Porukkaa onkin alkanut virrata viinisessioihin vuosi vuodelta vuolaammin sen paremman beaujolais’n perässä. Niin asiakkaat kuin ravintolatkin ovat heränneet huomaamaan, että kyseisestä viinistä löytyy myös hiukan vakavammin otettavia vaihtoehtoja. Ei siis vain sellaista kiiruulla ohi makunystyjen kulauteltavaa, vaan hyvää ja nautittavaa viiniä. Toki nuoressa ja freesissä muodossa, kuten Mikkonen tähdentää.

Tänä vuonna laseihin lorauteltavat nouveaut tulevat kahdelta viinitalolta, joista P-U-R (Production Unique Rebelle) on vanha tuttu ja Sebastien Besson taas aivan uusi ihastus. AOC51:n maahantuomia viininuorikkoja muuten löytyy aina vaan useamman ravintolan valikoimasta. Delin ohella nouveauta tarjoilee mm. 4 Vuodenaikaa, Bertha, Kajo sekä Villit & Viinit, Tiiliholvi, Tuulensuu, Olympia-kortteli, Periscope…

– Olemme pikkuhiljaa saaneet levitettyä beaujolais-ilosanomaa laajemmallekin. Tänä vuonna onkin ennätysmyynti niin pullomääräisesti kuin paikkakohtaisestikin. Ravinteli Huberiin tulee nouveauta jopa tankkitavarana hanaan!

Delin viini-iltaman ainoa tunnelman nostattaja ei suinkaan ole viini, sillä aikaisemminkin beaujolais-bileitä rytmittänyt DJ Wispy tulee säestämään siemailua illan aikana. Ruokaisalla rintamalla taas ilahduttavat Delin keittiössä valmistuvat sipulipiirakka sekä burgundinpata. Tarjolla on Delin tapaan luonnollisesti myös viinin parhaita kamuja eli erilaisia juustoja.

HUOM! Klo 17 ennen varsinaisten kemujen starttaamista Delissä on AOC51:n Antti-Veikko Pihlajamäen vetämä beaujolais nouveau -viinitasting.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Deli 1909 & Wine Bar
 Puutarhakatu 11
Tampere