Erkki Frickin rakentama puisto Kangasalla toimi pitkään perheen ja ystävien yhteisenä pihana. Nykyisin yksityinen metsä- ja maisemapuutarha kutsuu luonnon ystäviä nauttimaan sen kauneudesta ja luonnon monimuotoisuudesta.

Arboretum Frick - puutarha Kangasala
Arboretum Frick. Kuvaaja Antti Harkko

Suuressa 3,2 hehtaarin arboretumissa on lukuisia lajistoltaan erilaista puistikkoja, joissa kasvaa tuhansia kukkivia puita ja pensaita sekä harvinaisia kasveja kaikilta eri mantereilta. Kesällä 2023 Arboretum Frick on avoinna 14.5.–13.8.2023 torstaisin ja sunnuntaisin klo 12–16, sekä ryhmille sopimuksen mukaan.

En koskaan arboretumia rakentaessani ajatellut avaavani sitä yleisölle.

Harrastajapuutarhuri Erkki Frick ryhtyi 80-luvulla rakentamaan puutarhaa vaimonsa Leilan kanssa kotitontilleen Kangasalan Liuksialaan. Yli 40-vuotisen pitkäjänteisen työn tuloksena syntyi ”salainen” metsä- ja maisemapuisto, joka avattiin ensimmäistä kertaa yleisölle kesäkaudeksi 2021.

Puita ja pensaita alueella kasvaa yli 500 lajia tai lajiketta. Alkukesän ihmetyksen aiheena ovat upeasti metsäpuutarhassa kukkivat yli 900 alppiruusu- ja atsaleapensasta. Kesä–heinäkuussa väriloistoa luovat pionit, ruusut, jasmikkeet ja hortensiat. Harvinaisimpia lajeja ovat erilaiset hevoskastanjat, trumpettipuu, Vihnemänty, Turkintammi ja neidonhiuspuu.

Tänä kesänä Arboretum Frickiin pääsee jälleen tutustumaan toukokuusta elokuuhun. Putarhassa avataan kaksi kokonaan uutta aluetta uusine istutuksineen.

 

– Yöpakkasten mentyä sinne istutetaan uusia harvinaisia puulajeja ja atsaleoja, kertoo Erkki Frick.

Toukokuun lopulla erilaiset koristeomenapuut luovat mystisen kukkameren puistoon.

– Alppiruusuista ensimmäisenä kukkii dahurian alppiruusu yleensä äitienpäivän aikaan. Myös magnolioiden nuput ovat juuri puhkeamassa. Atsaleoista toukokuussa kukkivat kevätatsalea ja kuningasatsalea, hän jatkaa.

Arboretum Frick keväällä. Kuva: Antti Harkko.

Erkki Frick on halunnut luoda arboretumiinsa tunnelmaa kasvien lisäksi erilaisilla tiloilla, muureilla, ovilla ja patsailla. Polkujen varrelle on tuotu penkkejä levähtämistä varten.

Frick on etsinyt inspiraatiota arboretuminsa rakentamiseen puutarhoista ympäri maailman. Arboretum Frickissä vierailevat voivatkin nähdä näitä vaikutteita muun muassa Irlannin arboretumeista, Pariisin kaupunkipuutarhoista ja Claude Monet’n Givernystä sekä Puolan Kornickin arboretumista.

Kiinalaisissa metsäpuutarhoissa vierailtuaan Frickit ihastuivat mystistä tunnelmaa luovaan musiikkiin, joka yhdessä puutarhataiteen kanssa muodostaa kokonaiselämyksen kaikille aisteille. Musiikkia kuullaan myös Arboretum Frickissä, jonka metsäpuutarhassa soivat musiikintekijä Heikki Mäenpään säveltämä ja tuottama puutarhasta inspiroitunut musiikkiteos.

Alueella on laadukas ja kattava polkuverkosto, joka soveltuu hyvin myös liikuntarajoitteisille. Pihakahvila Ruusupuu palvelee kävijöitä puiston aukioloaikoina ja tarjolla on vaihtuva valikoima suolaisia ja makeita herkkuja sekä virvokkeita.

Ryhmälle on mahdollista varata opastettu kierros, joka kestää noin yhden tunnin ja hinta on 100 € / kierros sekä sisäänpääsymaksut.

 

Arboretum Frick

Kotihaantie 20, 38200 Kangasala
https://arboretumfrick.fi/

Arboretum Frick sijaitsee vain lyhyen ajomatkan (20 km / 25 min)päässä Tampereen keskustasta ja tutustumiskäynnin yhteydessä voi poiketa myös Hatanpään arboretumilla.

Kauniina kesäpäivänä Kangasalla kannattaa poiketa myös ravintola Paakariin nauttimaan kesälounas:

Kesälounas Paakarissa on auringon välkettä ja klassikkoannoksia puiden katveessa