Kangasalan klassikkoravintola Paakari sijaitsee Kirkkoharjun rinteeseen, pienen Ukki-järven rantamille rakennetussa vanhassa postirakennuksessa, jonka keittiö on valtakunnallisestikin tunnettu yhtenä Tampereen seudun taitavimmista. Ravintolan suvilounas on itsessään hyvä syy suunnata kauniiseen Kangasalan pikkukaupunkiin.

Ravintola Paakari Kangasala, kesälounas
Ravintola Paakarin kesälounas on yksi virkeän pikkukaupungin kohokohdista. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Paakarin keittiön ohjaksissa on nykyisin monesta Tampereen ravintolastakin tuttu keittiömestari Niko Ervalahti.

– Menuun tulee muutoksia viikottain vähintään kolme kertaa ja ideoita syntyy koko ajan saatujen raaka-aineiden perusteella. Esimerkiksi kalastaja tuo tuoretta kalaa päivittäin, joten kalan nimeäminen listalle on käytännössä mahdotonta, kertoo Ervalahti.

Paakarissa voikin huoletta luottaa siihen, että kala on järvituoretta ja läheltä pyydettyä.

Ravintola Paakari Kangasala, kesälounas
Lounaan kenties tunnetuin annos on ranskalaiseen tyyliin oikeaoppisesti valmistettu päivän kala. Kuvassa kuhaa ja vihanneksia. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Paakarissa niin asiakkaat kuin ravintoloitsijatkin arvostavat eväkästä korkealle.

– Kalaa menee todella paljon. Kesäaikaan melkein 80% asiakkaista valitsee sen. Käytämme paljon paikallista kalaa, ja tiedämme mistä ja milloin se on kalastettu, ravintoloitsija Ilpo Vainio takaa.

Ravintola Paakari Kangasala, kesälounas
Paakarin alkuruokana raikas hedelmäsalaatti chorizon kera. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Vanhan postitalon suojaisan sisäpihan patio on oikea kesäkeidas, jonka puiden sekä aurinkovarjojen katveessa vallitsee miellyttävä puolivarjo ruokailla.

Kesälounas alkaa alakerran leipomossa aamulla leivotulla leipävalikoimalla, joka tuodaan pöytään yhdessä alkuruoan kanssa. Tällä kertaa lautasella on chorizoa ja nektariinia.

Kolmen ruokalajin lounasmenulta löytyy yhteensä kymmenen annosta sisältäen kasvisannokset. Viisi annoksista on pääruokia ja ne määrittelevät alku- ja pääruokien yhteishinnan. Menu täydentyy täyteen mittaansa jälkiruokien myötä.

Sen lisäksi, että tarjolla on lounasta, intoutuu Paakari myös grillailemaan heti juhannuksen jälkeen, jolloin kesäravintolan tunnelma kohoaa entisestään. Hiiligrilli kuumenee sisäpihalla aina sään salliessa.

Paakari on herkkujensa puolesta kuin minimatka Ranskaan, mutta tamperelaisten näkökulmasta Kangasala voisi olla myös melkein kuin Naantali turkulaisille. Toinen ravintoloitsijoista, Kikka Leimu, kuvailee lukuisten kesäasukkaiden ja lähilomailevien tamperelaisten monimuotoista merkitystä ravintolalle.

– Kangasala melkein tuplaa väkilukunsa kesäisin ja mökkiläiset hyödyntävät palveluitamme kiitettävän paljon: tilaavat mukaansa ruokia esimerkiksi juhliin tai vaikkapa saapumispäivän illalle, jolloin mökkiviikonloppua alkaa leppoisasti. Monet myös nauttivat lounaan samassa yhteydessä annoksia noutaessaan.

Matka Tampereen Keskustorilta Paakariin kestää Nyssellä 40 minuuttia. Ravintola Paakarin kulmilta löytyy myös Kirkkoharjun näkötorni, Kangasalan upea kivikirkko hautausmaineen sekä Kimmo Pyykön taidemuseo Kangasala-talon yhteydessä.

Lue lisää: Paakarin keittiössä kokataan skandinaavista ruokaa perinteisen ranskalaisen keittiön tekniikoin ja kaikki tehdään alusta asti itse käsityönä.

Kangasalan ravintolat: Paakarissa kokataan ja leivotaan antaumuksella