viisipennia-olutravintola

viisipennia-olutravintola3Olut- ja ruokaravintola Viisi Penniä avaa ovensa remontin jälkeen. Viisi Penniä kuuluu Helsingin perinteisten krouvien eliittiin. Ravintola avasi ovensa Töölön tullin kupeessa vuonna 1956. Niinpä se onkin yksi kauimmin samalla nimellä ja samassa paikassa toimineista olutravintoloista koko maassa.

viisipennia-olutravintola2

Viiden Pennin remontti on ollut haasteellinen. Ravintola on uudistunut vanhaa historiaa vaalien. Remontin yhteydessä on yhdistetty kaksi eri ravintolaa – ja jopa kaksi eri rakennusta – toisiinsa. Yhdessäoloon houkutteleva alakerta sekä viihtyisä toinen kerros tarjoavat luontevan miljöön seurusteluun sekä oluiden, viinien ja viskien nautiskeluun yhdistettyinä maukkaaseen ruokailuun.

viisipennia-olutravintola4Ravintolan koko sisustus, kalustus ja valaistus on uusittu remontin yhteydessä. Värimaailma on tummahko, mutta silti lämmin. Materiaaleina on käytetty mm. aitoa tiiltä, tummaa puuta ja sormipaneelia.

”Sisustussuunnittelun lähtökohtana on ollut kortteliravintolan lämpöisen tunnelman ja viihtyisyyden korostaminen. Samalla mukaan on lisätty ripaus miehekästä charmia. Kalusteiden sisustuskankaina on käytetty mm. pellavaa ja nahkaa erilaisissa kuoseissa ja väreissä. Osa seinistä on tapetoitu hauskalla ruututapetilla”, valaisee sisustussuunnittelija Jaana Ekman Visionary Design Partners Helsinki -suunnittelutoimistosta.

olutravintola-hanat

Hyvää makua vaalien

Viisi Penniä kohoaa kerta heitolla Helsingin arvostettujen sekä valikoimiltaan laajimpien olutravintoloiden kärkikaartiin. Janoisia asiakkaita palvelevat 27 olut- ja siiderihanaa. Pullo-oluita on yli 120 ja siidereitäkin parikymmentä erilaista.

vintage-ale”Uutuutena meillä on aitoja englantilaisia pubioluita tarjoava real ale -hana, jossa on ensimmäisenä oluena harvinainen Fuller’s Vintage Ale 2014 suoraan Fuller’sin Chiswickin panimolta Lontoosta. Oluthanoista kaksi on varattu siidereille ja peräti yhdeksän vaihtuville tuotteille. Myös viskien ja viinien valikoimat ovat monipuoliset ja laajat”, ravintolapäällikkö Riikka Forsell kertoo.

Tämän päivän Viisi Penniä on perinteisiä ja suomalaisia raaka-aineita kunnioittava ruokaravintola. Uusi keittiöpäällikkö on Chef Rôtisseur Jari Saarentaus, jonka loihtima menu vaihtelee kauden mukaan. Annoksille ovat myös olutsuositukset ravintolan laajasta valikoimasta. Myös keittiötä on uudistettu remontin yhteydessä.

”Monipuolinen menu tarjoaa konstailematonta suomalaista ruokaa yhdistettyinä kansainvälisiin makuihin. Tarjolla on annoksia pieneen ja suureen nälkään. Uutuuksien rinnalla olemme säilyttäneet ruokalistalla ikiaikaiset herkkumme Viiden Pennin pullat, Urheilijan leike ja Paistettua maksaa”, Jari Saarentaus kertoo.

viisi-pennia-olutravintola

Vanhaa säilyttäen

Viiden Pennin korttelin talot nousivat Mannerheimintien varrelle vuosina 1938–40. Mannerheimintie 55:ssä olevan asuintalon on piirtänyt arkkitehti D. Dahlberg, ja se on valmistunut välirauhan aikana 1940. Ravintola on talossa ollut aina. Viiden Pennin krouvia edelsi ravintola Walk.

”Olut- ja ruokaravintola Viisi Penniä täyttää siis vajaan kahden vuoden kuluttua 60 vuotta. Toisaalta me voisimme jo ensi vuonna juhlia ravintolatoiminnan 75-vuotisjuhlaa tässä samassa paikassa. Viisi Penniä on merkittävä osa Helsingin ravintolahistoriaa”, Riikka Forsell tähdentää.

Olut- ja ruokaravintola Viisi Penniä sijaitsee samoilla kulmilla, jossa ennen otettiin rahaa Helsingin kaupunkiin tulijoilta Espoon tullissa. Siitä paikka on saanut nimensä Töölön tulli. Kaupungin ja maaseudun erottaneen Tullinpuomin kivipylväät on jätetty paikoilleen historiallisiksi muistomerkeiksi ravintolan lähelle. Viidestä Pennistä on muodostunut vuosikymmenten varrella Töölön tullin kulmien asukkaiden ehdoton kantismesta, jonne on aina tultu kauempaakin.

Viisi Penniä

Mannerheimintie 55

Tältä Viisi Penniä näytti vielä 2009

Kuvat: Kim Ekman