ruby-jazz-tuomas-pere-kohokohdat
Voitokas Ruby Jazz Ale kuuluu ravintola Kerhon juomavalikoimaan niin pullo- kuin hanatuotteenakin.

Tamperelaisen Pyynikin Käsityöläispanimon olutmestari Tuomas Pere istuu aurinkoisesti myhäillen kortteliravintolansa Kerhon pöydässä ja korkkaa pullollisen panimonsa Ruby Jazz Alea. Se on juuri valittu maailman parhaaksi, joten syystäkin panimovelho hymyää.

Maailman suurimpiin kuuluvan, ellei peräti suurimman, olutkisa World Beer Awardsin mittava tuomaristo on tänään valinnut Pyynikin Käsityöläispanimon Ruby Jazz Alen maailman parhaaksi miedoksi tummaksi ale-olueksi. Kisaan saapuu oluita kirjaimellisesti aivan ympäri maailmaa, ja nelivaiheinen arviointi suoritetaan sokkona.

– Tämä on iso juttu. Eihän tätä oikeastaan vielä ymmärräkään. Osallistuimme kisaan nyt ensimmäistä kertaa. Sekin on hienoa, että voitto tuli miedolla oluella, sillä aikaisemmat voittomme ovat tulleet pääosin ravintolavahvuisilla tuotteilla, Pere kertoo.

– Ruby Jazz Ale on ehdoton suosikkiolueni. Sitä on valmistettu ihan panimon taipaleen alusta asti. Yritän usein saada vangittua tunnemuistoja reseptiikkaan ja tässä on taustalla iso tapahtuma elämässäni. Menin silloin Pyynikin syksyiselle harjulle omaan pohdiskelupaikkaani. Sen hetken tuoksut, maut ja tunnelma jäivät vahvasti mieleeni. Ne kaikki ovat Rubyssa.

Ruby Jazz Ale on hienoisesti pihlajanmarjainen syysolut, tummanpunertava ja rubiininen, raikkaasti humaloitu herkku, joka sopii Peren mukaan mainiosti esimerkiksi riistaruokien kumppaniksi.

– Monet pitävät Rubysta kovasti. Sille on muodostunut suorastaan oma fanikuntansa, joka usein kyselee, että emmehän vaan lopeta Rubyn valmistamista.

Voitto onkin monelle Rubya rakastavalle huojentava uutinen, sillä ainakaan nyt valmistuksen jatkuminen ei tule olemaan vaakalaudalla. Saatavuuden suhteen on kyllä jo ehditty lähestyä Pereä huolestunein tiedusteluin.

– Kysyntä varmasti räjähtää, mutta pyrimme kyllä vastaamaan siihen. Olutta on tulossa parhaillaan tankillinen ja pulloina varastosta löytyy noin 10 000 pullollista.

Pere kiittää mitä lämpimimmin koko panimotiimiä sekä osakkaita.

– Oluentekijät, laboratorio-, varasto-, lähetys-, myynti-, kellari- sekä astiointipuoli tietenkään osakkaita unohtamatta. Jos meillä ei olisi näin mahtavaa osakasporukkaa, niin eihän tämä kaikki olisi koskaan millään onnistunut. Tämä on meidän kaikkien yhteinen voitto, Pere summaa.

Pyynikin Käsityöläispanimo on kartoittamassa vahvasti myös kansainvälisiä markkinoita, missä menestys kansainvälisesti erittäin merkittävässä kilpailussa varmasti auttaa osaltaan avaamaan ovia entistä köykäisemmin.

– Lähdemme liikkeelle pohjoisella näkökulmalla: suomalaisella sahdilla, suomalaisin marjoin maustetuilla oluilla ja tamperelaisella portterilla.

Aikaisempaa suurta kansainvälistä kisamenestystä Pyynikin Käsityöläispanimo on saanut vuonna 2014, kun Vahvaportteri palkitiin kultamitalilla ja valittiin parhaaksi käsityöläisportteriksi Global Craft Beer Awards -kilpailussa Berliinissä. Kyseessä oli pienpanimoiden kilpailu. World Beer Awards kattaa kaikki maailman panimot.

KOTISIVU

PYYNIKIN KÄSITYÖLÄISPANIMO

– Pyynikin käsityöläispanimo on perustettu Tampereen Pyynikillä. Luvat panimotoiminnalle saatiin vuonna 2013.
– Noin 1300 osakasta. Toiminta perustuu merkittäviltä osin joukkorahoitukseen. Osakeanti on parhaillaan käynnissä.
– Työllistää täysipäiväisesti 12 henkilöä.
– Tuotantomäärä vuonna 2016 noin 500 000 litraa. Kasvu vuodesta 2013 1500 %.
– Muuttaa vuoden 2016 aikana tuplasti suurempiin tiloihin. Vuoden 2018 tuotantotavoite 1 000 000 litraa.
– Vakiotuotannossa on 25 eri olutta. Tähän mennessä panimolta tullut 150 eri olutta.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

pyynikin-ruby-jazz-2-kohokohdat