kukko-oluitaMaailmanlaajuiseksi levinnyt käsityöoluiden uusi aalto syntyi Yhdysvalloissa 1970-luvun puolivälin jälkeen. Sieltä se levisi 1990-luvulla vanhan mantereen puolelle Eurooppaan kulovalkean tavoin.

Suomeen pienpanimobuumi tuli muiden Pohjoismaiden kautta. Panimoiden perustaminen sai vauhtia 1990-luvun puolivälissä EU-jäsenyyden myötä. Muutamassa vuodessa meillä oli toiminnassa jopa kolmisenkymmentä ravintola- ja käsityöpanimoa.

laitilan-kievari-ameriikan-ale
Tampereella Laitilan tuotteita myyvät olutravintolat, kuten Brygga, UkkoMetso ja Gastropub Nordic.

Pienpanimot ovat jättäneet lähtemättömän jäljen meidän tämän päivän olutkulttuuriimme. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on yksi Suomen vanhimmista yhä toimivista pienpanimoistamme. Toimintaansa moneen kertaan laajentanut panimo on valmistusmäärältään ylivoimaisesti maan suurin.

Laitilan Kukko- ja Kievari-oluet ovat vuosien varrella tutuiksi kaikille oluenystäville Suomessa. Ne ovat olleet myös asiantuntijoiden ja olutharrastajien suosikkeja keräten lukuisia palkintoja eri kilpailuissa.

Uudella Kievari Ameriikan Ale -oluella Laitilan Wirvoitusjuomatehdas palaa pienpanimokulttuurin syntysijoille, amerikkalaisen käsityövalmistuksen juurille. Olut on kunnianosoitus pienpanimoiden neuvokkaille veteraaneille ja heidän kekseliäille oluilleen.

– Jo Kristoffer Kolumbus tiesi Amerikkaan rantautuessaan, miltä tuntuu löytää jotain valloittavaa. Kievari Ameriikan Ale on voimakkaasti amerikkalaiseen tyyliin humaloitu pintahiivaolut, joka vie meidät kiehtovalle makumatkalle uuden pienpanimokulttuurin syntysijoille, sanoo Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Laitilan Kievari Ameriikan Ale on hedelmäinen ja raikas, pintahiivakäymisellä valmistettu suodattamaton täysmallasolut. Mallaspohja on rakennettu eurooppalaisista erikoismaltaista. Maltaat antavat oluelle runsaan maltaisen rungon sekä kauniin kuparisen punertavan värin.

Yhdysvaltain omaleimaiseen pienpanimokulttuuriin kuuluvat olennaisena osana paikalliset raaka-aineet ja erityisesti pohjoisamerikkalaiset humalalajikkeet. Esikuviensa mukaisesti Ameriikan Alen humalat tulevat USA:n länsirannikolta, aivan Tyynenmeren rannan tuntumasta.

– Mallasrunko on suunniteltu tavallista runsaammaksi tukemaan humalan mukavaa puraisua. Jenkkihumalat loihtivat tuotteen tuoksuun ja makuun eksoottista hedelmää ja sitrusta, Aarikka kuvailee.

Laitilan Kievari Ameriikan Ale on saatavissa 0,5 litran tölkeissä päivittäistavarakaupoista ja Tampereen olutravintoloista. Oluen ruokasuosituksina ovat hampurilaiset, revitty porsaan niska, ribsit sekä muut grilliruoat. Ameriikan Ale suositellaan tarjoiltavaksi hieman viilennettynä eli noin 9-12-asteisena.

Kievari Ameriikan Ale

Vahvasti humaloitu suodattamaton täysmallasolut

Alkoholi 4,7 %

Tyyppi American ale

EBC (väri) 14

EBU (katkero) 35

KV (kantavierre) 11,2 %

Ainesosat: vesi, ohramallas (Vienna, Pale Ale sekä vaalea ja punainen karamellimallas), humala (Millennium, Amarillo ja Cascade) ja hiiva.

Ravintoarvo per 100 ml: energia 143 kJ / 34 kcal, rasva 0 g (josta tyydyttynyttä 0 g), hiilihydraatit 2,1 g (josta sokereita 2,1 g), proteiini 0,5 g ja suola 0 g.043 2424.