Panimoravintola Plevna tuo 25-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tarjolle komean kuuden annoksen Kyyttömenun. Hienosyinen ja mainion makuinen luomukyytönliha saapuu ravintolaan Ikaalisista Kyrösjärven rannalta, Pakurin torpalta, missä alkuperäiskarja laiduntaa kesät metsässä ja luonnonlaitumilla.
– Yhteistyöehdotus lähti Åfeltin Miikan työhevostilalta. Miikan hepathan ovat olleet usean vuoden meillä Oktoberfest-hevosina ja hänellä myös kyyttökarjaa, ravintoloitsija Marika Tähtinen-Hakala kertoo.
Pakurin torppa sijaitsee Kyrösjärven rannassa, Kiialan kylässä. Tilan työt tehdään pääosin hevosilla, ja karja laiduntaa kesät metsässä ja luonnonlaitumilla. Kyytöt saavat kasvaa lajityypilliseen tapaan pienessä, noin 20:n yksilön ryhmässä. Kaikki tilan toiminta on luomua, eikä mistään tehotuotetusta lihasta todellakaan ole kysymys. Kyytöt popsivat ainoastaan heinää ja kivennäistä.
– Talvet tilan karja asustaa pihatossa ja suuressa tarhassa. Kyseessä on siis metsäkarja, joka kulki tänne Karjalan evakoiden rekien perässä viime sodissa, tilalta kerrotaan.
Annoksia on saatavilla niin kauan kuin raaka-aineita riittää.
KYYTTÖMENU
Pakurin tilan lihatartar L, G, M 12,80€
Tartarpihvi, kananmunankeltuaista, sipulia ja kaprismajoneesiaKyyttöburger L 16,90€
Kyyttönaudan burgerpihvi, pitkään kypsytettyä cheddarjuustoa, mäskisämpylä, paistettua sipulia, suolakurkkua, tomaattia, valkosipulimajoneesia ja maalaisranskalaisiaMetsäkarjan pippuripihvi L, G
Ulkofile 23,90€ Entrecote 28,50€ Sisäfile 29,80€
Naudan 150g fileepihvi, kermaista pippurikastiketta, juureksia ja röstiperunoitaMetsästäjänleike L, G 22,90€
Naudanpaistileike, kermaista metsäsienikastiketta, coleslaw’ta ja maalaisranskalaisiaKyytön ribsit L 21,50€
Olut-barbequekastikkeessa haudutettuja kylkirivejä, barbequekastiketta, coleslawta ja maalaisranskalaisiaMetsäkarjan makkara L, G 12,90€
Mausteinen kyytönlihamakkara, saksalaistyylistä perunasalaattia ja hapankaalia