Talvi saa oluen ystävän kaipaamaan täyteläisimpiä oluita. Kurkistimme hieman olutravintoloiden tarjontaan. Kutsuttiinhan Tamperetta aikoinaan portterikaupungiksi. Tässä vain pintaraapaisu siitä, mitä alla olevista ravintoloista löytyy.

Sesongin oluita löytyy aina esimerkiksi Panimoravintola Plevnan  hanoista, Kievari Kaksista Kasvoista, joissa on tänä talvena vietetty oikein talviolutviikkojakin – ja parhaillaan sahtiviikkoja. Pyynikin käsityöläisoluiden osalta paras valikoima löytyy Pyynikin Brewhousen hanoista ja nopeasti vaihtuvia valikoimia Konttorista ja Hervannasta Pub Kultaisesta Apinasta. Uudistuneena 20-luvulle avannut Teerenpeli on saanut entistä säihkyvämmät oluthanat kuparinhohteiseen baaritiskiinsä ja Tampereen vanhin irlantilaispubi O’Connell’s kuljettaa makumatkalle erityisesti brittiläisten oluiden saarelle.

Pyynikin Käsityöläispanimon oman panimoravintolan valikoimista löytyy mm. Vahvaportteri, joka on sovitettu myös talon poroannokselle sekä härän sisäfileepihville olutkastikkeella.

Vahvaportteri on yksi panimon useista porttereista ja yksi sen ensimmäisistä kansainvälistä tunnustusta saaneista oluista. Olut voitti Saksasta Global Association of Craft Beer Brewersin järjestämässä kilpailussa MM-kultaa portterisarjassa. Käsityöläispanimoon suunnattiin silloin valokeiloja ulkomaita myöden ja tilauksia alkoi sadella.

Ravintolan mikropanimosta löytyy todella mielenkiintoisia erikoiseriä ja niistä vastaava Samuli Peltonummi luettelee kauden tuotoksista muutaman mehevän maltaisen.
– Rye Wine – 9,5% on yhteistyöolut portugalilaisen Dois Corvos -panimon kanssa. Kyseinen olut tehtiin alunperin kolme vuotta sitten Lissabonissa ja viimeisteltiin Moscatel-tynnyrissä. Toisinto Suomessa sai tynnyrin sijaan vuoden tankkikypsytyksen. Voimakkaan rukiinen, maltainen ja kuivahedelmäinen, Peltonummi kertoo.
Amerikkalaisilla humalalajikkeilla maustettu tuplaipa, Dipaton Tammikuu – 9,4% on voimakkaan maltainen, katkeroinen ja hedelmäinen.
– Seuraavaksi tulossa on vahva, paahdetulla kookoslastulla ja kaakaonibsillä maustettu stout, josta tarkemmin myöhemmin, lisää Peltonummi.

2Quinness saapui Kultaisen Apinan hanavalikoimiin

Pub Kultaisessa Apinassa talviolueksi suositellaan tummia oluita, kuten porttereita ja stoutteja. Äskettäin Yhdysvalloista saapui vahvoja oluita ja hanaan saatiin pysyvään hanaan paljon toivottu Quinness, joka sekin soveltuu vallan mainiosti vallitsevaan säätilaan.

– Olutta on kyselty jatkuvasti ja sen kysyntä on lähtenyt välittömästi lentoon, myöntää Patrik Virtanen.

Pubin omatuontioluissa mennään kuitenkin jo kesäisemmissä merkeissä.

Kultaisen Apinan hanoissa on jo kesä – Omatuontioluita saapunut Euroopasta ja Amerikasta

 

3Panimoravintola Plevnassa olutta verrataan leikkisästi superfoodiin

Panimoravintola Plevnassa tarjolla on aina tuhteja oluita. Panimomestari Sam Viitaniemi paljastaa itsekin mieltyneensä talvella tummempiin oluisiin.

– Tummissa oluissa on paahteisuutta, suklaata, kahvimaisuutta ja usein niiden runko on tuhdimpi, mikä tekee oluesta oikeaa superfoodia. Plevnan  hyviä talvioluita ovat mm. Pispalan Portteri, Siperia, Plevnan Tumma, Savuolut James ja Plevnan Stout, luettelee Viitaniemi.

Tummaa kausiolutta, Pispalan portteria on mahdollisuus myös ostaa pullossa panimoravintolan myymälästä.

Plevnan kotisivut: http://www.plevna.fi

4Sahtiviikot Kievari Kaksissa Kasvoissa

Muiden kauden oluiden lisäksi sahtia on Kaksissa Kasvoissa yleensä aina saatavilla ja nyt tätä hienoa muinaisolutta voi maistella normaaliakin suuremmalla valikoimalla.

Nyt virtaa muinaisolut – Sahtiviikot Kievari Kaksissa Kasvoissa 22.3.2020 asti

5Olutravintola Konttorissa porttereita ja stouteja

Olutravintola Konttorin valikoima elää koko ajan ja tätä poimintoa kirjoittaessa hanasta löytyy mm. Dolle Dries 2 -portteri, jota on ylistävästi arvioitu untappd.com -verkkopalvelussa 3.94 pisteen verran. Mikko M. on kyseisessä verkkopalvelussa kertonut sen olevan pehmeä ja paahteinen portteri, jossa kahvi ja suklaa maistuu.

20-vuotiaassa Konttorissa on aina tilaa keskustelulle

6O’Connell’s vie makumatkalle brittien saarivaltioihin

O’Connell’s on välitön ja aito irlantilaispubi, josta löytyy laaja valikoima hana- ja pullo-oluita sekä väkevämpiäkin herkkuja. Rennon irlantilaisen tunnelman ja musiikin lisäksi tässä baarissa vaalitaan irlantilaisia perinteitä. Oluista ja myös pubiruoasta löytyy mainiot vaihtoehdot talvisempaan meininkiin.

O’Connell’s sai vegaanisia annoksia ja maistelulaudat oluille – Tasting vaikka alle 1,5 desin annoksin