O’Connell’s sai uudistuneeseen annoskimaraansa myös vegaanisia vaihtoehtoja. Valtteri Mattila on operoinut listalle kuvan hampurilaishenkisen vegaanisen Sloppy Joen ja Gardener’s Pien.

Muhkeiden olut- ja annosmakujen irlantilaispubi O’Connell’s on laatinut vegaanisia vaihtoehtoja uudistuneeseen annoskimaraansa. Uutuutta ovat myös omatoimi-tastingeihin houkuttavat neljän tuopposen maistelulaudat.

Kylmenevien kelien myötä muhevat ”piet” palasivat annosvalikoimaan. Ennestään tutut muusipitoiset hyvyydet tupsahtivat listalle mukanaan toivottu annosuutuus: vegaaninen Gardener’s Pie. Vegaaninen versio tuli saataville myös Sloppy Joesta, hampurilaishenkisestä haukkailtavasta. Ensimmäisen kerran listalla esittäytyy Cottage Pie eli lihaversio, josta löytyy talon suussa sulavaa whiskey-marinoitua Härkää.

– Kasvisruokaa meillä on ollut jo pitkään, ja vegaanisiakin annoksia jonkin aikaa. Ne on kyllä otettu hyvin vastaan. Meillä käy paljon esimerkiksi opiskelijaporukoita, joissa on usein vegaanejakin joukossa. Nyt löytyy sitten vaihtoehdot heillekin, ravintoloitsija ja keittiön ohjastaja Valtteri Mattila toteaa tyytyväisenä.

Vegaaninen Sloppy Joe on täytetty savupaprikamaustetulla tomaattisella linssimuhennoksella, paholaisen hillolla ja vegaanisella juustolla sekä majoneesilla.

Sloppy Joesta on operoitu vegaaninen versio, jossa sämpylän sisuksiin laitetaan lämmittäväisesti savupaprikamaustettua tomaattista linssimuhennosta, vegaanista juustoa sekä majoneesia. Omatekoinen paholaisen hillo tuo makukuvioon sopivasti potkua.

Vegaaninen Gardener’s Pie taas sisältää kaurakermaan tehtyä juureskastiketta peittonaan vegaanista muusia. Toisin kuin moni englannista suomeksi kääntäen otaksuu, ei pie siis suinkaan ole piirakka. Kyseisessä irlantilaisessa perinneannoksessa on pohjalla kastiketta päällään muusikuorrute.

Kesällä listalle noussut Kilkenny-olutta paneroinnissaan hyödyntävä Fish ’n’ Chips -annos osoittautui niin suosituksi, että se päätettiin jättää listalle toistaiseksi.

Annostarjontaan on vakiintunut myös todellinen irkku- ja brittipubiklassikko, Fish ’n’ Chips -annos, joka osoittautui niin suosituksi, että se päätettiin jättää listalle toistaiseksi.

– Turska on melko miedon makuinen kala, mutta enemmän makua tulee sitten olutpaneroinnista, johon käytämme Kilkenny-olutta. Kokeilimme ensin Guinnessia, mutta se oli pikkaisen liian kitkerää. Kilkenny toimii paremmin, koska se on kermaisemman ja pehmeämmän makuista. Lisäksi annokseen tulee tietenkin remoulade-kastike ja sitruunaviipale, kuvailee Mattila.

Uusi maistelulauta mahdollistaa esimerkiksi vertailevat tasting-sessiot joko pienemmillä 1/2 pintin (284 ml) tai 1/4 pintin (142 ml) mittaisilla olut- tai siiderimäärillä.

Olutmaistelua pieninkin määrin – Maistelulaudalla oluen makuun edullisemmin

O’Connell’siin on hiljattain saatu maistelulautoja, joihin voi valikoida mieleisensä hanamaltaiset maisteltavaksi. Maistelusetti on odotettu uutuus niin pitempään harrastaneiden kuin oluen saloihin vasta sukeltavien taholta. Etenkin pienpanimo-oluissa on usein prosentteja sen verran tujakasti, että monen oluen samalta istumalta maistelu saattaa olla sula mahdottomuus, mutta maistelulauta mahdollistaa esimerkiksi vertailevat tasting-sessiot joko pienemmillä 1/2 pintin (284 ml) tai 1/4 pintin (142 ml) mittaisilla määrillä.

– Tähän on helppo valita neljä erilaista olutta joko yksin maisteltavaksi tai vaikka kaverin kanssa jaettavaksi. Maistelusetissä oluet saa myös vähän edullisemmin. Neljä 1/2 pintia saa tässä 2 euroa edullisemmin kuin erikseen tilattaessa, Mari Järvinen vinkkaa tiskin takaa.

O’Connell’siin voikin suunnata esimerkiksi kavereiden kanssa maisteluiltaa viettämään ja makukokemuksia vertailemaan. Touhusta saa helposti vaikkapa ohjelmanumeron pikkujoulujuhlintaan. Myös olutharrastajat ovat löytäneet maistelulaudat nopsaan.

– Oluet vaihtuvat meillä todella usein ja jotkut harrastajat käyvätkin maistelemassa aina uudet tuotteemme näin.

Oluiden lisäksi settiin voi tietenkin valita myös siideriä siemailtavakseen.

O’Connell’s Irish Bar, Rautatienkatu 24

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Piet ovat tehneet paluun O’Connell’sin annosvalikoimaan. Kuvassa poseeraavan Chicken Pot Pien lisäksi mukaan on saatu nyt myös vegaaninen Gardener’s Pie.