Järvinäkymäinen Tyrvään pappila kohoaa komeana Ussonmäellä, aivan Vammaskosken tuntumassa.

Tyrvään pappila on tulvinut tapahtumia ja monia makuja avauspäivästään asti. Kauniine kamareineen kirjaimellisesti historiaa henkivä mutta rennosti palveleva pappila vetää väkeä Sastamalaan monin eri tapahtumin – myös ruokaisin. Pappilan chef de cuisine on laaturavintoloistaan tuttu Arto Rastas, jonka Keittiömestarin illalliset ovat lentolippu maailman keittiöihin.

Rastas matkustaa työnsä puitteissa ympäri maailmaa ja kuljettaa myös vieraansa Keittiömestarin illallisilla kaukomaille. Sastamalan perinnemaisemassa saattaakin löytää itsensä yht’äkkiä esimerkiksi Libyasta, Italiasta, Perusta tai Thaimaasta. Vaikka pappilan puitteet ja miljöö ovat arvokkaat, ei jäykistelyä kuitenkaan ole luvassa.

– Vaikka illallinen olisi kuinka fiini, niin patsastella ei tarvitse, Rastas lupaa hymyillen.

Chef de cuisine Arto Rastas

– Täällä voi nauttia ja viettää mukavaa iltaa rennosti.

Muutamat ensimmäiselle keittiömestarin illalliselle osallistuneet ja ensimmäistä kertaa pappilassa vierailleet asiakkaat ihastelivat mielenkiintoista kontrastia aasialaisen ruuan ja perinteikkään pappilamiljöön välillä.

– Se on osaltaan tämän paikan rikkaus. Puitteet eivät luo ruoalle raameja, vaan voimme tehdä afrikkalaista, latinalaisamerikkalaista taikka vaikka thaimaalaista ruokaa. Se on sellaista monipuolista palvelua, jota tämä talo tahtoo tarjota, summaa Rastas.

Illalliset vaihtelevat niin teemoiltaan kuin tyyleiltäänkin. Yhdellä illallisella saattaa olla aivan perinteinen lautastarjoilu ja toisella taas koko pöytä voi tärähtää täyteen jaettavia annoksia, joista kukin voi ammentaa lautaselleen mieluisia makuja. Joskus ruokailun ohella saattaa olla myös muuta ohjelmaa.

Piispan huone komeine kakluuneineen on yksi kauneimmista tiloista.

Illallisten lisäksi pappilassa on viljalti muitakin ruokaisia tapahtumia, niin kaikille avoimia kuin yksityistilaisuuksiakin. Keittiömestari Rastaan oikea keittiökäsi ja Tyrvään pappilan isäntä Tapio Humalajoki laatii tiimeineen niihin antimia, joissa hyödynnetään paljon paikallisten tuottajien ja toimijoiden tuotteita niin kalan, juustojen kuin kasvistenkin suhteen.

Vaikka Tyrvään pappilan kunnostaminen ja sastamalalaisten nautittavaksi tarjoaminen on pappilan omistajapariskunta Kirsi-Marja ja Jarmo Niemiseltä kiistaton kulttuuriteko, oli taustalla kuulemma hiukkasen myös tarve tuoda omalle kotipaikkakunnalle niin laadukkaita ravintolapalveluita, ettei muualle tarvitse ruoan perässä suunnatakaan. Epäilemättä tavoitteena ja toiveena on myös saada ulkopaikkakuntalaiset ruokamatkaamaan pappilan patojen äärelle. Milloin brunssille, iltapäiväteelle, ohjelmallisiin juhlailtoihin kuin noin kerran kuukaudessa järjestettäville Keittiömestarin illallisillekin. Tai kehittämään omia kulinaaritaitojaan Rastaan vetämillä kokkauskursseilla.

– Tämä on kyllä huikea ja ainutlaatuinen paikka toimia. On hienoa päästä tuomaan tänne omaa osaamista ja olla luomassa paikkaa, josta kuntalaiset voivat olla aidosti ylpeitä, Rastas toteaa.

Keittiömestarin illallinen -kalenteri

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy

Svanberg-sali