Wanhempi Miäskeittäjä Riku Mäkinen, Nuarempi Miäskeittäjä Antto Perä-Rouhu ja Fröökynä Helinä Hirvikallio kasvattavat kattojen yllä raaka-aineita keittiönsä tarpeisiin.

Ravitsemisliike Aistin tiimi on sadonkorjuupuuhissa niin omien korkeuksissa sijaitsevien laatikkoviljelmiensä kuin maaseudun perunapellonkin puolella. Tänä syksynä lautasilta löytyy mm. luksuslajikkeista perunaa ja rohtosamettikukanlehtien rakuunamaista makua.

Aistin väki kokeili viime vuoden kesänä pienimuotoista kattoviljelyä rakennuksen hulppeamaisemaisella kattoterassilla. Laatikkoviljelyyn sopivaisten lajikkeiden seulouduttua päätettiin viljelyä jatkaa niiden ja jokusen uudenkin vehreyden voimin entistä runsaammin.

– Tämä kesä on ollut yrteille erityisen suotuisa. Rohtosamettikukkaa kokeilimme nyt kukkien vuoksi, mutta se on osoittautunut aivan loistavaksi kasviksi muutenkin. Sen lehdet maistuvat rakuunalle, eli siis koko kasvin voi hyödyntää. Myös minttu ja timjami kukkivat kauniisti, joten olemme käyttäneet annoksissa myös niiden kukkia, Fröökynä Helinä Hirvikallio kertoo.

Rohtosamettikukan kukkia käytetään tällä hetkellä mm. Aistin suursuositussa Vaniljavoissa paistettua Kruunun kakkua, tsinuskia & appelsiinijäätelöä -annoksessa.

Uutuutena kokeilussa on myös maa-artisokka, jota otetaan mahdollisesti kasvatukseen enemmänkin ensi vuonna.

Vaniljavoissa paistettua Kruunun kakkua, tsinuskia & appelsiinijäätelöä. Omilla kattoviljelmillä kasvatettua keltakukkaista rohtosamettikukkaa on päätynyt Aistin suursuosittuun jälkiruoka-annokseen, joka on ollut listalla ravintolan avaamisesta asti.

Nuaremman Miäskeittäjä Antto Perä-Rouhun vanhempien maatilalla Hämeenkyrössä on taas viljelty myös perunaa, jota kohta jo nostetaankin nautittaviksi erityisesti vaihtuvissa liitutauluannoksissa, joissa itse kasvatettu peruna pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Tällä kertaa päätettiin perinteisempien lajikkeiden lisäksi kokeilla myös äärimmäisen laadukkaita erikoisuuksia, kun niiden siemenperunoita hyppysiin saatiin.

– Saimme parsa- ja manteliperunaa, jotka ovat ruotsalaisia lajikkeita. Etenkin ranskalaiset hienostokeittiöt harrastavat parsaperunaa, Fröökynä valottaa.

Kaikkea perunaa ei Aistin tarpeisiin toki itse pystytä kasvattamaan, mutta yhtään pottua ei silti ravintolaan saavu valmiiksi kuorittuna. Teatteriravintolassa pyöritetään aivan omaa perunateatteria!

– Haemme Ylöjärveltä Mäkkylästä perunoita, jotka sitten kuoritaan täällä. Omaa satoa käytetään niin pitkälle kuin sitä riittää, Nuarempi Miäskeittäjä kertoo.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY