Poimimme koosteen Järvi-Suomen upeimmista maisemareiteistä, joiden kohdalla ei kannata ummistaa silmiään.

Katso kohteet myös kartasta ja kierrä lomareissulla, jolloin olet perillä jo lähtiessäsi. Reitit soveltuvat hyvin pyöräilykohteiksi tai autoilevan retkeilijän välietapeiksi.

EDIT: Kauniita maisemateitä löytyy varmasti ympäri Suomen niemen mm. Lapista, Ahvenanmaalta ja saaristoalueilta.

Maaseudun tulevaisuuden ja Suomen tieyhdistyksen järjestämä äänestys vuosisadan maisematiestä päätyi selkeään lopputulokseen. Yli 7 000 äänen saldosta peräti 42% ohjautui Punkaharjun Harjutielle. Tämänkin tien pohjatyöt on tehnyt jääkausi.

Puruveden ja Pihlajaveden halkovan Harjutien päästä löytyy myös upeita hiekkarantoja, kuten kuikonniemen uimaranta ja Vuosisadan tien hiekkaranta

https://www.tieyhdistys.fi/uutiset/harjutie-voitti-ylivoimaisesti-vuosisadan-tie-aanestyksen-vuosisadan-tiella-ei-ole-tarkeinta-maaranpaa-vaan-matka/

2Sääksmäen maisematie

Sääksmäelle pääsee hyvin myös EB-bussilla Helsingin ja Tampereen välillä. Kuva Toni Honko, Kohokohdat.fi

Suomen entinen päätie kulkee Vanajaveden laakson kansallismaisemissa Helsingin ja Tampereen välillä ja sitä on osuvasti kutsuttu Järvi-Suomen portiksi. Pengerrettyjen osuuksien lisäksi ylitetään useita saaria ja Sääksmäen silta, joka oli Suomen toiseksi pisin silta vuoteen 1993 asti. Alueelta löytyy pysähdyspaikkoja, uimaranta ja upeita rantakallioita uimapoukamineen. Pohjoiseen mennessä reitti jatkuu ohi Rapolanharjun ja Sääksmäen kulttuurimaisemien ohi.

Suvipäivä Sääksmäen saarilla – Suuntaa kansallismaisemiin kohti Sääksmäen pengertietä ja siltaa

3Pulkkilanharjun maisematie

Päijänteen saaristotie on valittu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi vuonna 2014


4Vilkaharjun maisematie

Vilkaharju on noin neljä kilometriä pitkä ja koko harjun matkan kulkee Virmutjoelta Sulkavalle johtava seututie 438. Vilkaharjun alueella on myös upea Vilkaharjun luontopolku. Upeiden, kiemurtelevien harjumaisemien lisäksi. matkan varrella myös Vekarasalmen silta, joka oli valmistuessaan Suomen viidenneksi pisin silta (639m).

5Pelisalmen maisematie

6Lietveden maisematie

YLE:n lukijoidenkin valinta. Erämaan tuntua tarjoava paikka erityisesti kesällä. Lietveden maisematietä eli kantatietä 62 Mikkelin ja Puumalan välillä.

Pala kauneinta Suomea. Saimaa, saaria, luotoja. Ihana Lietveden sillan kesäkioski.

7Kyynäränharju

Lopuksi vielä harju, joka voisi olla vaikkapa Punkaharju pienoiskoossa. Liesjärven kansallispuistossa sijaitseva Kyynärönharju on säilynyt autoliikenteeltä osittain kokonsa puolesta. Maisematieksi sitä kuitenkin voi kutsua, sillä sen voi ylittää helposti vaikkapa maastopyörällä.


Kyynäränharju on osa upeata Etelä-Suomalaista vaellusreittiä, joka kulkee Liesjärven rantamilla.