Poimimme koosteen Järvi-Suomen upeimmista maisemareiteistä, joiden kohdalla ei kannata ummistaa silmiään.

Katso kohteet myös kartasta ja kierrä lomareissulla, jolloin olet perillä jo lähtiessäsi. Reitit soveltuvat hyvin pyöräilykohteiksi tai autoilevan retkeilijän välietapeiksi.

EDIT: Artikkeli täydentyy + Kauniita maisemateitä löytyy varmasti ympäri Suomen niemen mm. Lapista, Ahvenanmaalta ja saaristoalueilta.

Maaseudun tulevaisuuden ja Suomen tieyhdistyksen järjestämä äänestys vuosisadan maisematiestä päätyi selkeään lopputulokseen. Yli 7 000 äänen saldosta peräti 42% ohjautui Punkaharjun Harjutielle. Tämänkin tien pohjatyöt on tehnyt jääkausi.

Puruveden ja Pihlajaveden halkovan Harjutien päästä löytyy myös upeita hiekkarantoja, kuten kuikonniemen uimaranta ja Vuosisadan tien hiekkaranta

https://www.tieyhdistys.fi/uutiset/harjutie-voitti-ylivoimaisesti-vuosisadan-tie-aanestyksen-vuosisadan-tiella-ei-ole-tarkeinta-maaranpaa-vaan-matka/

2Sääksmäen maisematie

Sääksmäen silta ja pengertie
Sääksmäen silta ja pengertie on kuuluisa maisematie Tampereen ja Helsingin välillä sekä tunnettu nimellä Järvi-Suomen portti. Kuva: Kohokohdat.fi

Suomen entinen päätie kulkee Vanajaveden laakson kansallismaisemissa Helsingin ja Tampereen välillä ja sitä on osuvasti kutsuttu Järvi-Suomen portiksi. Pengerrettyjen osuuksien lisäksi ylitetään useita saaria ja Sääksmäen silta, joka oli Suomen toiseksi pisin silta vuoteen 1993 asti. Alueelta löytyy pysähdyspaikkoja, uimaranta ja upeita rantakallioita uimapoukamineen. Pohjoiseen mennessä reitti jatkuu ohi Suomen suurimpana muinaislinnana tunnetun Rapolanharjun ja Sääksmäen kulttuurimaisemien ohi.

Suvipäivä Sääksmäen saarilla – Suuntaa katseesi kansallismaisemiin

3Pulkkilanharjun maisematie

Päijänteen saaristotie on valittu Suomen kauneimmaksi maisemareitiksi vuonna 2014


4Vilkaharjun maisematie

Vilkaharju on noin neljä kilometriä pitkä ja koko harjun matkan kulkee Virmutjoelta Sulkavalle johtava seututie 438. Vilkaharjun alueella on myös upea Vilkaharjun luontopolku. Upeiden, kiemurtelevien harjumaisemien lisäksi. matkan varrella myös Vekarasalmen silta, joka oli valmistuessaan Suomen viidenneksi pisin silta (639m).

5Pelisalmen maisematie

6Lietveden maisematie

YLE:n lukijoidenkin valinta. Erämaan tuntua tarjoava paikka erityisesti kesällä. Lietveden maisematietä eli kantatietä 62 Mikkelin ja Puumalan välillä.

Pala kauneinta Suomea. Saimaa, saaria, luotoja. Ihana Lietveden sillan kesäkioski.

7Salussärkkä ja Syvinkisalmen silta

Ruoveden, Oriveden ja Mäntän välimaastosta löytyy upea maisematie, jonka kohokohdat ovat korkea Syvinkisalmen silta ja harjuna vesistön ylittävä Salussärkkä. Syvinkisalmelle kannattaa saapua samoihin aikoihin kun höyrylaiva Tarjanne alittaa sillan. Kun höyrypilli soi, voi sillan kaiteiden äärellä seurata wanhan rouvan sulavaa kulkua korkealta yläilmoista. Upeat maisemat jatkuvat kohti Salussärkkää, jonka levähdyspaikalta voi pulahtaa vaikkapa uimaan. Lähistöltä löytyy myös hienoja luontokohteita, kuten Helvetinjärven kansallispuisto ja Inarimaisesta kauneudestaan kehuttu Pukalajärvi, josta löytyy Roninmaan laavu.

VINKKI! Katso aikataulut Tarjanteen sivuilta. Virroille suuntaavana laiva kulki kohdalta noin klo 15.15. Ruovedeltä lähtö oli klo 14.30 ja Visuveden satamasta matka jatkuu klo 16.05. Näin ollen Ruovedeltä sekä Visuvedeltä matkan kesto sillalle on noin 40 minuuttia, eli paikalle kannattaa tulla maisemia ihailemaan puoli tuntia lähdöstä.

8Urjalan Taikayöntie

Urjalasta Punkalaitumen kautta Huittisiin kulkeva valtakunnallinen Taikayön matkailutie on upeimmillaan Punkalaitumen ja Huittisten välillä Punkalaitumenjoen rantamia myötäillen. Laakeasti kumpuilevan reitin varrella avautuu upeita maisemia ja vanhanajan maalaismaisemaa. Matkan varrella on poikkeuksellisen paljon nähtävää ja muun muassa kuuluisa Väinölinnan reitti.

https://www.visiturjala.fi/taikayontie

9Mahnalan maisematie

Kauniisti järvien ympärillä kumpuileva Hämeenkyrö julistetiin yhdeksi Suomen kansallismaisemiksi etenkin Mahnalan alueen ansiosta. Mahnalanselän rannoilta löytyy myös Maisematien marjatiloja [Mäkikauppilan tila], joiden marjoja on ilo poimia. Alueelta löytyy paljon luontokohteita ja Etelä-Suomen komein koski, joka päästetään muutaman kerran valloilleen joka kesä. Koskinäytös Kyröskoskella Hämeenkyrössä on tapana pitää aina vapun ja juhannuksen lisäksi heinä- ja elokuun toisena sunnuntaina.

10Kyynäränharju

Lopuksi vielä harju, joka voisi olla vaikkapa Punkaharju pienoiskoossa. Liesjärven kansallispuistossa sijaitseva Kyynärönharju on säilynyt autoliikenteeltä osittain kokonsa puolesta. Maisematieksi sitä kuitenkin voi kutsua, sillä sen voi ylittää helposti vaikkapa maastopyörällä.


Kyynäränharju on osa upeata Etelä-Suomalaista vaellusreittiä, joka kulkee Liesjärven rantamilla.