Suomen luonnonsuojeluliitto valitsi Pukalajärven alueen yhdeksi Suomen 100 luontohelmeä -kohteeksi. Syvä ja kirkasvetinen järvi muistuttaa kallioisine rantoineen Inarijärven komeita rantamaisemia ja on varmasti yksi Pirkanmaan kauneimpia paikkoja.

Luonnonsuojeluliitto kuvailee Pukala-Punkaniemen aluetta kansallispuistotasoiseksi luontokokonaisuudeksi, eikä ihme sillä luonnontilaisen retkimaaston kohokohta on saapuminen rannan kallioita mukaillen Roninmaan laavulle ja nuotiopaikalle.

Pukalan alue on hieno melontakohde Tampereen seudulla. Kuvaaja Laura Vanzo, Visit Tampere

Laavulle kulkee Pukalan virkistysmetsässä luonnontilainen polku. Leiripaikan vierestä löytyy lyhyt silta pienelle ja kapealle kalliosaarelle tarjoten monimuotoisia katselukulmia lukuiselle läheisyydessä siintävälle pikkusaarille ja kalliorantaiselle erämaajärvelle.

Alue on suosittu retkeilyalue nuotiopaikkoineen kohtuullisen lähellä Tampereen keskustaa ja luonteva retkikohde myös meloen.

Pukalajärven rannasta voi vielä nousta Vartiavuorelle, josta on hienot näkymät Iso-Musturijärvelle. Rasinojan ylittävän sillan jälkeen kannattaa vielä katsoa lapinraunioita matkalla Pukalan virkistysmetsän lähtöpisteelle Siitinjärven eteläosaan.

 

Lue lisää:

https://orivesi.fi/matkailijan-oivallinen-olotila-visit-orivesi/kohdekorttien-arkisto/pukalan-virkistysmetsa/

https://www.luontoon.fi/pukala/reitit

Etäisyys Tampereen keskustasta: 57 km

Karttapaikassa: https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/?share=customMarker&n=6948566.940002441&e=410265.7399902344&title=Murronjoki&desc=&zoom=10&layers=%5B%7B%22id%22%3A2%2C%22opacity%22%3A100%7D%5D

Mökkejä läheisyydessä: Lomarengas.fi

Suositeltava reitti on startata eräkokemus Siitinjärven lähtöpisteestä. Ylimmän kiertolenkin voi jättää halutessaan pois tai tutustua siihen toisella kertaa.

Lyhyemmän retken voi toteuttaa myös patikoimalla rannalle Roninmaan läheiseltä pysäköintipaikalta käsin:

Etäisyydet: Tampere 56,4 km, Jyväskylä 121 km

Tampere-Jyväskylä reitillä: 193 km

Luontoseikkailuun voi yhdistää myös lähiseudulla sijaitseva Kintulammen retkeilyalueen:

Kaunis Saarijärvi Kintulammin retkeilyalueella on Tampereen uusi luontoihmisen olohuone

Satumainen melontaseikkailu Jyllinjoella ja salaperäinen pulppuava Uhrilähde