Saarijärven rantakallioilta voi pulahtaa uimaan. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi

Tampereen kaupunki päätti Suomen juhlavuonna rauhoittaa Kintulammen alueen, mikä oli hieno päätös. Vuonna 2018 avatun, Pirkanmaan kolmanneksi laajimman luonnonsuojelualueen hienoin luontokohde on omasta mielestämme kaunis Saarijärvi ja sen laavu on rakennettu hienoon paikkaan.

Lyhyt patikointireitti alkaa parkkipaikalta ja uutuuttaan hohtavat pitkospuut auttavat pian alkupisteen jälkeen kauniin suon yli. Loppumatka on suvisäässä luonnon nähtävyys parhaimmillaan. Luontokohteeseen taivalletaankin mukavasti pikkujärven rantaa myöden. Rannalla on yksityisomisteisia mökkejä, joten järven kiertäminen rantoja pitkin ei onnistu.

pienten järvien sekä soiden rikkomaa mosaiikkia

Kintulammin luonnonsuojelualue lahjoitettiin 100-vuotiaalle Suomelle

Kintulammin laaja metsäalue on useiden lampien, pienten järvien sekä soiden rikkomaa mosaiikkia. Alueen pitkospuut ja laavut tulipaikkoineen sekä puuliitereineen ovat retkeilijöille mahtavia taukopaikkoja, joissa tekisi mieli yöpyä luonnonrauhassa.

Kintulammin alue rauhoitettiin Tampereen kaupungin lahjana 100-vuotiaalle Suomelle. Puusto on osittain hyvinkin vanhaa, sillä osa suojelualueesta on entistä kruununpuistoa. Alueella onkin siksi yhteensä kymmeniä erittäin järeitä, hyvin vanhoja ja hitaasti kasvaneita kilpikaarnaisia mäntyjä eli aihkeja. Vanhimmat männyt ovat jopa 400-vuotiaita.  Tarkkasilmäinen voi nähdä myös harvinaisen viitasammakon tai liito-oravan.

Kolme helppoa kohdetta

Kintulammin kokoisen alueen voi helposti kokea kerrallakin, mutta siihen voi tutustua myös pala kerrallaan. Esittelemme kolme kohdetta, joihin voi tutustua myös yksi kerrallaan, samalta parkkipaikalta käsin.

1Saarijärvi ja sen suojaisa laavu

Kaunis Saarijärvi ja sen kallionkupeen suojaan rakennettu laavu sijaitsee erämaamaisemissa. Järven kalliorannalle voi taivaltaa vaikkapa kesäiselle uintiretkelle.

 

2Kintulammi ja Kintulammin laavu

Luontokohteen nimikkojärvelle, eli Kintulammelle matka on hieman pidempi, mutta sen kulkeminen on tehty helpoksi sorastettua tietä pitkin. Kintulammen laavu löytyy niemenkärjestä, ja maisemaa sulostuttaa ruohikkoinen pikkusaari aivan laavun läheisyydessä.

3Kaukaloisten kallion laavupaikalta korkeimmat jylhimmät maisemat

Yksi alueen kiehtovimmista paikoista maisemallisesti löytyy Kaukaloisten kalliolta. Korkeuserot Kintulammin alueella eivät ole suuret, mutta Kaukaloisten laavupaikalta avautuu kaunis suolampimaisema.

Näin perille

Näille Kintulammin reitille löydät parhaiten asettamalla osoitteeksi Kintulammentie 378

Etäisyys Tampereen keskustasta 22,5 km

Kintulammentien päästä löytyy parkkipaikka, jonka opastustauluista löytää riittävästi lisätietoa retkikohteesta.

Alkuperäinen julkaisupäivä: 16.8.2018. Päivitetty viimeksi 10.8.2022