Helvetinjärven kansallispuisto on geologinen arvoitus ja manalan maiden erämaa. Muinaisruotsista suomen kieleen tullut sana viittaa manalan valtiattarenana tunnetun Helin rangaistukseen. Se, mistä sana on tullut Ruovedellä sijaitsevien rotkojärvien nimeksi on arvoitus ja niin myös kallioita siirrelleet geologiset voimat, jotka ovat synnyttäneet itse Helvetinkolun.

Helvetinkolu on ollut tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulta lähtien ja alueen säilyminen erämaana on tulosta tietynlaisesta suomalaisesta sisusta säilyttää alue sellaisenaan. Kyseessä voi olla myös vihamielisyyttä muukalaisia kohtaan. Nimittäin aluetta muinoin metsämainaan hyödyntäneet metsästäjät ajoivat alueelle kaskeamaan tulleet tulokkaat pois ja polttivat heidän erämökkinsä. Voisiko alueelle annettu nimi olla pelote silloisten siirtolaisten pelotteeksi?

TOIMITUKSEN VINKKI! Helvetinkolun voi kokea myös ryhmämatkana:
www.bussi-manninen.fi

Pääsisäänkäynti Helvetinjärven kansallispuistoon löytyy Helvetin Portti -ravintolan luota. Ravintola on kuuluisa villisikahampurilaisistaan ja strutsipyöryköistään, joiden pääraaka-aine tulee aivan vierestä.