Oriveden Eräpyhä on jylhän erämainen luontokohde Längelmäveden rannalla. Paikalle pääsee kätevästi niin maitse kuin veneellä tai meloenkin. Alueella on paljon nähtävää ja myös muinaisia merkkejä asutuksesta.

Eräpyhä on korkeakallioinen niemi, joka on luontokohde Orivedellä Pirkanmaalla. Kuva: Kohokohdat.fi
Eräpyhä on korkeakallioinen niemi, joka on luontokohde Orivedellä Pirkanmaalla. Kuva: Kohokohdat.fi

Eräpyhä yllättää positiivisesti monipuolisuudellaan. Luonnonsuojelualueelta löytyy hyvin merkitty retkeilymaasto, pieni ja soma hiekkaranta sekä veneilijää ilahduttava laituri, joka on samalla myös kesäuimarin pulahduspaikka. Alueen laavua ja tulentekopaikkaa täydentävät hyvät piknik-pöydät järvimaisemissa rantakallion suojissa.

Eräpyhän laiturille mahtuu hienosti kaksikin venettä. Kuva: Kohokohdat.fi
Eräpyhän laiturille mahtuu hienosti kaksikin venettä. Kuva: Kohokohdat.fi

Todellinen kohokohta odottaa korkealle kalliolle kapuajaa. Mystiikkaa huokuva Nunnankirkko on muinainen nähtävyys, joka on näyttävyydessään yksi Pirkanmaan hienoimmista. Alueen opastuksen mukaan hautaröykkiö voisi olla peräisin jopa 1500-luvulta eKr. Muinainen uhripaikka ajoittuu varmasti vähintäänkin hämäläisten pakana-aikaan, jolloin Hämeessä oli vielä käytössä muun muassa linnavuoria.

Niemen korkeimmalle kohdalle nousun voi jättää viimeiseksi, jolloin rengasreitti tarjoaa huippunäkymiä myös paluumatkalla parkkipaikalle. Kallion laella on erämaista ja louhikkoisen kumpuilevaa maastoa sekä jyrkänteitä. Puiden lomasta avautuu hieno järvimaisema odottamattoman pitkältä matkalta.

Elämyksellinen rengasreitti on mahdollista kulkea myös kahdeksikon muodossa ja sen kokonaispituus on vain noin kolme kilometriä. Alue soveltuu hyvin lapsiperheille, mutta jyrkimmät kohdat tekevät siitä vaikeakulkuisen liikuntaesteiselle. Toisaalta alueella on paljon nähtävää myös ranta-alueilla.

Eräpyhän alue valittiin Suomen 100 luontokohteeksi ja sen luontoa kuvaillaan maakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi. Nykyinen luonnonsuojelualue ja siihen rajautuva, hakattavaksi suunniteltu virkistysalue muodostavat selvän kokonaisuuden niin maiseman kuin luontoarvojen osalta.

Lue lisää Eräpyhän virkistysalueesta Orivesi.fi

Eräpyhän uimaranta on yksi Pirkanmaan pienimpiä hiekkarantoja

Aivan parkkipaikan tuntumasta löytyy pienen pieni hiekkaranta, joka täyttyy nopeasti.  Onneksi myös rantakalliolla on mukavia lekoilukohteita. Hyvällä onnella tämän rannan voi saada omaan käyttöönsä ainakin hetkeksi. Grillaaminen ja piknik-pöydät löytyvät tältäkin rannalta.

Etäisyydet: Orivesi 20 km / Tampere 62 km / Jyväskylä 116 km

Kaupunkimatkailijalla tämä luontokohde soveltuu mainiosti Tampere-Jyväskylä -reitin varrelle.