Vuoden Retkikohde 2018 yleisöäänestyksen on voittanut Rokuanvaara. Rokuan kansallispuiston alueelle on 84 kilometriä Oulusta ja se sijaitsee aivan Oulun ja Kajaanin keskellä puolivälissä matkaa.

MAINOS
Löydä vuokramökit läheltä Rokuanvaaraa kansallispuistoa: Lomarengas.fi
Voit tarkastella alueen hintatasoa myös:Booking.com

Tämänkertaisen kilpailun teemana oli geologiset kohteet. Kilpailussa haettiin luontoretkeilyyn sopivia kohteita, joissa voi tutustua merkityltä reitiltä käsin alueella sijaitsevaan ainutlaatuiseen ja merkittävään luonnonmuodostelmaan, kuten harjuun, kanjoniin, putoukseen tai hiidenkirnuun. Voittaja ratkesi yleisöäänestyksessä, johon osallistui yli 5600 retkeilijää.

Geologisesti arvokas ja ainutlaatuinen alue

Rokuanvaara on geologialtaan sekä Suomen että maailman mittakaavassa ainutlaatuinen. Rokuanvaara kuuluu Rokua Geoparkiin, joka on Suomen ainoa Unescon Geopark-statuksen saanut, geologisesti arvokas alue. Rokua Geoparkin teema on jääkausi. Rokua on kuin jääkauden oppikirja, eli alueen luonnossa on lukuisia jääkauden ja sen jälkeisen ajan merkkejä. Jääkauden perinnöstä kertovat alueen harjut, dyynit, muinaisrannat, supat, karu kasvillisuus sekä kirkasvetiset järvet. Geologia on vaikuttanut monin tavoin paitsi alueen maastonmuotoihin, myös sen elollisen luonnon kehittymiseen ja asutuksen leviämiseen.

Rokuanvaaralla on Rokuan kansallispuisto, joka on yksi Suomen vanhimmista kansallispuistoista. Se perustettiin vuonna 1956 annetulla lailla suojelemaan Rokuanvaaran arvokkaita harju- ja dyynimuodostumia sekä alueen luonnontilaista jäkälikköä ja harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja.

– Rokuan kansallispuisto on nykyisin maamme tärkein karukkokankaiden suojelualue. Lisäksi ympäristöministeriö on arvioinut Rokuanvaaran valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvokkaaksi ranta- ja tuulimuodostumakokonaisuudeksi, kuvailee Rokua Geoparkin toiminnanjohtaja Vesa Krökki.

Retkeilijän palveluihin panostetaan

Rokualla voi retkeillä ympäri vuoden. Patikoinnille, maastopyöräilylle ja hiihdolle on omat merkityt reittinsä. Reittien varrella on alueen geologiasta, luontokohteista ja kulttuurista kertovia opastauluja sekä ylläpidettyjä nuotiopaikkoja, kotia, laavuja ja autiotupa. Lisäksi esimerkiksi Rokuan suppalammilla on kauniita uima- ja kalastuspaikkoja. Retkille on helppo lähteä Opastuskeskus Supasta, jossa on Rokuan luonnon- ja kulttuurin syntytarinaa esittelevä näyttely.

– Rokualla on monenlaista ohjattua tekemistä, kuten opastettuja retkiä sekä sieni- ja kalastusopaspalveluja. Alueella voi majoittua hotelleissa, mökeissä, leirikeskuksissa, telttapaikoissa tai asuntovaunualueella. Rokuanvaaraa ympäröivän Rokua Geopark -alueen monipuoliset palvelut tukevat Rokuan palvelukokonaisuutta, kertoo Vesa Krökki.

Palkinnosta potkua kehitystyöhön

Kilpailun palkintosumman, 5000 euroa, lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraha käytetään konkreettisiin asioihin, jotka parantavat retkeilykokemusta tai edesauttavat kohteen markkinointia. Äänestykseen osallistuneet saivat kertoa ideoitaan suosikkikohteensa kehittämiseksi, joten Rokualla on käytössään satojen retkeilijöiden ideapankki.

– Kehitämme Rokualla jatkuvasti reitistöjä ja uusia palveluja. Äänestäjien ideat seuraaviksi kehityskohteiksi käydään läpi asiantuntijoiden kanssa ja mietitään, mitkä toimenpiteet hyödyntäisivät kaikkein parhaiten alueen retkeilijöitä. Yksi mahdollinen kehittämiskohde on maastopyöräreitin laajentaminen, mikä tuli esille äänestäjien ehdotuksissa, arvelee Krökki. Pyöräily on noussut lyhyessä ajassa Rokualla erittäin suosituksi liikkumismuodoksi.

Rokuaan on helppo tutustua Rokua Geopark -sovelluksen ja paperisen elämyskartan avulla. Sovellus näyttää kohteet kolmiulotteisessa karttanäkymässä suhteessa omaan sijaintiin. Tarvittaessa sovellus toimii maastossa ilman internet-yhteyttä. Elämyskartan avulla retkikohteen reitit, palvelut, aktiviteetit sekä kiinnostavimmat tarinat hahmottuvat puolestaan yhdellä silmäyksellä. Elämyskartoja on Rokuan lisäksi muillekin Rokua Geoparkin alueille eli niitä on kokonainen sarja.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt neljännentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä. Kilpailun voittaja valittiin nettiäänestyksellä, johon osallistui kaikkiaan yli 5600 retkeilijää. Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta suosikkiaan. Voittaja keräsi yli neljänneksen kaikista annetuista äänistä.

GoExpoon kuuluvat Fillari, Kunto, Golf, Outdoor, Ball Sports ja Kuva & Kamera. GoExpo järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 2.–4.3.2018. Lisäksi samaan aikaan ja samalla lipulla pääsee tutustumaan myös Helsinki Horse Fair -hevostapahtumaan.

Rokua Geoparkin kohokohdat

1Syvyydenkaivo


Syvyydenkaivo on Suomen syvin suppa. Sen syvyydeksi on laskettu yli 50 metriä. Rokualle tyypilliset, usein kirkasvetisten lampien peittämät suppakuopat, syntyivät, kun hiekkaan hautautuneet jäälohkareet sulivat ja jättivät maastoon suuria painanteita.

2Rokuanvaara

Rokuan korkeimmalla kohdalla, Pookivaaralla, sijaitsee vuonna 1936 rakennettu palovartijan vanha, käytöstä poistettu palotorni. Kunnostetun tornin ylimpään kerrokseen pääsee tutustumaan vain opastetusti.

Rokuanvaara syntyi 10800 – 10500 vuotta sitten jäätikön sulamisen edetessä, kun jäätikköjoki kerrosti hiekkaa jäänalaiseen tunneliin ja siitä avautuneeseen jäätikkölahteen. Poikkeuksellinen maaperä näkyy alueen kasvillisuudessa, jolle ovat tunnusomaisia laajat, valkeana hohtavat jäkäläkankaat.

MAINOS

Löydä vuokramökit läheltä Rokuanvaaraa kansallispuistoa: Lomarengas.fi

 

Voit tarkastella alueen hintatasoa myös:Booking.com

Vuokramökki Livojärven rannalla Posiolla. Kuva: Lomarengas
Vuokramökki Livojärven rannalla Posiolla. Kuva: Lomarengas

Lomarengas -konserni on Suomen kokenein mökkivuokraaja ja markkinajohtaja. Tarjolla on ylivoimaisesti Suomen suurin valikoima mökkejä: yli 4000. Rantamökeistä hiihtomökkeihin ja luksusmökeistä erähenkisiin asumuksiin.

Lomarenkaan mökit ovat tunnettuja laadusta, hyvästä varustetasosta ja ystävällisestä isäntäväestä. Mökkien vuokraus onnistuu kätevästi verkossa Suomen suurimmasta mökkiportaalista, jossa vierailee yli 50 000 käyttäjää viikossa.