Sääksmäen silta valmistui vuonna 1963 ja se oli vielä 90-luvulla Suomen toisiksi pisin. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat

Suomen kansallismaisemiin kuuluvan Vanajavedenlaakson tihein saaristoalue on Vihdassaarten saariryhmän kohdalla Sääksmäellä.

Saaristoalue oli vielä 60-luvulle tultaessa lähes erämaata, sillä ennen kuin alueelle pengerrettiin Suomen päätie ja rakennettiin Vanajaveden ylittävä silta, alueella ei ollut edes lossiyhteyttä.

Kuuluisa kalastaja ja toisinajattelija Pentti Linkola kuului sillan kovaäänisimpiin vastustajiin. Tien rakentamista ei kuitenkaan saatu estettyä. Vielä viime vuosisadalla näiden saarien läpi kulki Suomen päätie. Helsingin ja Tampereen välinen päätie kulkee nyt hieman loitompana, sillä kovan vastustuksen ansiosta alueen halki ei lopulta rakennettu moottoritietä.

Suomen kansallismaisemiin kuuluva Sääksmäki kuuluu Vanajaveden laaksoon ja Sääksmäen sillalta voi ihailla järvisuomea kauniimmillaan. Aluetta on kutsuttu myös Järvi-Suomen portiksi.

Aivan sillan kupeessa on upea luonnonsatama. Loistavana uimapaikkana nykyisin palvelevaa poukamaa on käyttänyt satamana aikoinaan myös Hopealinjat. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat

Kyseessä on maisematie parhaimmillaan, sillä kaunis paikka osuu matkan varrelle Helsingin, Hämeenlinnan ja Tampereen välille kulkien jopa suorempaa reittiä kuin moottoritie.

Alueelle voi poiketa uintiretkelle, kalastamaan sekä piknikille ja paistattelemaan päivää rantakallioille. Jonkin verran paikalla myös yövytään yön yli. Läheisyydestä löytyy myös nähtävyyksiä, kuten Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee, Visavuori ja Rapolanharjun muinaislinna. Molemmista luonnon kauniista kohteista avautuu myös lumoava järvimaisema.

Alueelle on helppo tulla myös linja-autolla, sillä Helsinki-Tampere välin Express-bussit kulkevat reittiä. Kävelymatka toisesta päästä pengertietä sillan yli löytyy 3,5 km matkalta peräti kolme linja-autopysäkkiä. Halutessaan matkaa voi jatkaa myös Hopealinjojen laivoilla Hämeenlinnan tai Tampereen suuntaan.

Sillan luota löytyy nostalginen Silta-kahvila, jolla on oma lapsiperheiden suosima uimaranta. Omaa rauhaa arvostaville alueen saarilta löytyy useita loistavia rantakallioita lekotteluun ja uimiseen.

INFOA Sääksmäen silta on Vanajaveden ylittävä riippusilta, joka oli vuoteen 1993 asti Suomen toisiksi pisin silta.

YLE:n kysely: Yksi Suomen kauneimmista pyöräilyreiteistä kulkee Pirkanmaalta Hämeeseen