Sääksmäen silta valmistui vuonna 1963 ja se oli vielä 90-luvulla Suomen toisiksi pisin. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat

Suomen kansallismaisemiin kuuluvan Vanajavedenlaakson ytimenä on Vanajavesi ja sen kauniit lahdet, kalliosaaret ja niemet. Tihein saaristoalue löytyy Vihdassaarten saariryhmän kohdalla Sääksmäellä. Luonnonkauniilta alueelta löytyy paljon nähtävää ja koettavaa, kuten Visavuori ja Rapolanharjun muinaislinna.

Saaristoalue oli vielä 60-luvulle tultaessa lähes erämaata, sillä ennen kuin alueelle pengerrettiin Suomen päätie ja rakennettiin Vanajaveden ylittävä silta, alueella ei ollut edes lossiyhteyttä.

Kuuluisa kalastaja ja toisinajattelija Pentti Linkola kuului sillan kovaäänisimpiin vastustajiin. Tien rakentamista ei kuitenkaan saatu estettyä. Vielä viime vuosisadalla näiden saarien läpi kulki Suomen päätie. Helsingin ja Tampereen välinen päätie kulkee nyt hieman loitompana, sillä kovan vastustuksen ansiosta alueen halki kulkevaa tietä ei lopulta laajennettu moottoritieksi.

Suomen kansallismaisemiin Vanajaveden laakson alue näkyy Rapolanharjulta ja Sääksmäen sillalta, jonka kannelta voi ihailla järvisuomea kauniimmillaan. Aluetta on kutsuttu myös Järvi-Suomen portiksi.

Aivan sillan kupeessa on upea luonnonsatama. Se on loistava kalliouimapaikka, joka on kauan aikaa sitten käytetty myös luonnonsatamana Hopealinjojen toimesta. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat

Autoilijalle, moottoripyöräilijälle tai pyöräilijälle alue on maisematie parhaimmillaan. Kaunis paikka osuu matkan varrelle Helsingin, Hämeenlinnan ja Tampereen välille kulkien jopa suorempaa reittiä kuin moottoritie.

Alueelle voi poiketa uintiretkelle, kalastamaan sekä piknikille ja paistattelemaan päivää rantakallioille. Jonkin verran paikalla myös yövytään yön yli. Läheisyydestä löytyy myös nähtävyyksiä, kuten Emil Wikströmin taiteilijakoti ja ateljee, Visavuori ja Rapolanharjun muinaislinna. Molemmista luonnon kauniista kohteista avautuu myös lumoava järvimaisema.

Alueelle on helppo tulla myös linja-autolla, sillä Helsinki-Tampere välin Express-bussit kulkevat reittiä. Kävelymatka toisesta päästä pengertietä sillan yli löytyy 3,5 km matkalta peräti kolme linja-autopysäkkiä. Halutessaan matkaa voi jatkaa myös Hopealinjojen laivoilla Hämeenlinnan tai Tampereen suuntaan.

Sillan luota löytyy nostalginen Silta-kahvila, jolla on oma lapsiperheiden suosima uimaranta. Omaa rauhaa arvostaville alueen saarilta löytyy useita loistavia rantakallioita lekotteluun ja uimiseen. Sääksmäen pikkusaaristo soveltuu hienosti melontaan.

INFOA Sääksmäen silta on Vanajaveden ylittävä riippusilta, joka oli vuoteen 1993 asti Suomen toisiksi pisin silta.

YLE:n kysely: Yksi Suomen kauneimmista pyöräilyreiteistä kulkee Pirkanmaalta Hämeeseen