toolonrantaTänä syksynä Ravintola Töölönranta palaa ajassa taaksepäin vuosikymmeniin, jolloin vehreillä terasseilla veden äärellä istuttiin iltaa iloisissa tunnelmissa, herkullisen ruoan ja svengaavan musiikin parissa. Asiakkaiden kertomusten ja muistojen innoittama Vintage Menu on tarjolla marraskuun alkuun asti.

Kun nykyisen Ravintola Töölönrannan edeltäjä, arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema laatikkomainen vanha Töölönranta paloi lopullisesti maan tasalle vuonna 1987, jäljelle jäi vain mutkitteleva kivijalka ja pyöreitä terassitasanteita. Vaikka ravintola tuhoutui, sen maine elää vahvana. Meillä käy paljon asiakkaita, jotka muistelevat vanhaa ravintolaa, sen tunnelmaa ja erikoista arkkitehtuuria aivan rannan läheisyydessä, kertoo Töölönrannan apulaisravintolapäällikkö Laura Veijalainen.

Lehtevien puistomaisemien keskellä sijainnut ravintola tunnettiin paikkana, jonne tultiin pitämään hauskaa sekä läheltä että kaukaa. Täällä on syöty hyvin, nautittu musiikista, tavattu ystäviä ja tulevia elämänkumppaneita. Nykyinen, vuonna 1996 rakennettu ravintola sijaitsee lähes entisen rakennuksen paikalla, upeissa Töölönlahden maisemissa. – On sykähdyttävää, kun asiakas kertoo tulleensa kosituksi näiden samojen puiden alla, Veijalainen jatkaa.

Hotelli- ja ravintolamuseon kokoelmissa on säilynyt Töölönrannan ruokalistoja 1970-luvun alkupuolelta. Keittiöpäällikkö Riku Peltola on päivittänyt niiden parhaita paloja tälle vuosituhannelle ruoan alkuperäistä ideaa kunnioittaen ja laatinut nostalgisen Vintage Menun, jossa jokaiselle ruokalajille on valittu myös tyyliin sopiva suositusviini. Alkuruokien helmiä ovat ranskalainen sipulikeitto, raakalihapihvi, etanat Provençale ja lohicocktail. Pääruokavaihtoehdoiksi Peltola on poiminut kuhaa Walewskan tapaan, paistettua loistelohta, lampaankyljyksiä Clamart sekä tietenkin vanhan kunnon pippuripihvin. Makean päätöksen aterialle tarjoaa esimerkiksi uunijäätelö kahdelle, persikkatorttu tai jäätelöannos diplomaatin tapaan.

Peltolan ja Veijalaisen mukaan vanha ja uusi toimivat Töölönrannassa hyvin rinnakkain. Nykyaikainen toteutus menneiden vuosikymmenien suosikkiruokalajeista sopii ravintolan moderniin skandinaaviseen linjaan. – Ainutlaatuinen sijaintimme jää helposti mieleen, joten muistoja tästä paikasta on varmasti monella. Asiakkaiden tarinoita on kiinnostavaa kuulla, ja kaikenlainen lisätieto on tervetullutta edelleen. Tervetuloa maistelemaan ja muistelemaan, Veijalainen vinkkaa.

Ravintolan kotisivut

www.royalravintolat.com