matti jamsen

Bocuse d’Or eli kisa kokkien maailmanmestaruudesta käytiin Ranskan Lyonissa 27.-28.1. ja palkinnot jaettiin viimeisen kisapäivän iltana. Norja kaappasi kullan, Yhdysvallat tuli toiseksi, Ruotsi kolmanneksi. Suomi teki kaikkien aikojen kovimman suorituksensa ja sijoittui neljänneksi.

Kovan luokan keittiömestari Matti Jämsénin vetämä Suomen tiukka tiimi treenasi kisaa varten täysipäiväisesti puolentoista vuoden ajan yltäen kisan neljänneksi parhaaksi. Se on Suomen paras sijoitus kautta vuosien. Lisäksi Suomi pokkasi kaksi merkittävää palkintoa, kun Antti Lukkari palkittiin kisan parhaana assistenttina ja Suomen herkistyttävän upea lihavati rankattiin kovimmaksi koko kisassa. TV-uutisille Matti kertoi olevansa tyytyväinen ja ylpeä suorituksesta.

Kun neljän parhaan joukossa on kolme Pohjoismaata, kertoo se osaltaan pohjolan kovatasoisesta keittiöosaamisesta. Pohjoismainen keittiö elää todellista kultakauttaan, mistä osoituksena ovat myös Michelinin pian julkistettava Guide Michelin Nordic Cities ja White Guide Nordic.

Loppukilpailuun tiensä taituroivat 24 eri maan keittiömestarit. Suomen edustaja oli keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari. Valmentajana toimi Eero Vottonen ja tuomarina Pekka Terävä.

Bocuse d’Or on arvostetuin keittiöalan kilpailuista ja sen voitosta on mitelty vuodesta 1987 asti. Ennen tätä Suomen parhaat sijoitukset ovat tulleet vuosina 1999 ja 2011, kumpanakin 5. sija.

Bocuse d’Or -kärkisijoitukset

Norja – 1662 pistettä
Yhdysvallat – 1653 pistettä
Ruotsi – 1610 pistettä
Suomi – 1599 pistettä
Japani – 1553 pistettä

Katso kuvia annoksista ja tunnelmia kisasta: 2015 Bocuse d’Or

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuva: Royal Ravintolat