Särkänniemi ja Mustanlahden satama yläilmoista, kuva: Hannu Vallas
Näsinneula, Särkänniemi ja Mustanlahden satama yläilmoista, kuva: Hannu Vallas
Elisa Närhi
Elisa Närhi

Elisa Närhi, 26, ravintola Näsinneulan pääsommelier on aiemmin valittu Suomen parhaaksi nuoreksi sommelieriksi. Nyt hän edusti Suomea Washingtonissa Yhdysvalloissa kilpailussa parhaan kansainvälisen nuoren sommelierin palkinnosta yhdentoista muun kilpailijan kanssa.

Parhaan kansainvälisen Nuoren Sommelierin palkinnosta saapui Washingtoniin kilpailemaan nuoria 12 eri maasta, ja mukana on myös vahvoja viinimaita kuten Ranska, Australia ja Etelä-Afrikka. Kilpailun kulku noudattelee kansallista kilpailua. Päivän mittaisessa kilpailussa nuoret sommelierit mittasivat taitojaan teoria kokeella, käytännön viinitarjoilussa sekä sokkotastingilla. Vuoden 2013 kilpailijat ovat iältään 21–35 vuoden ikäisiä. Kilpailuun osallistuvien nuorten sukupuolijakauma oli tasainen, seitsemän kilpailijoista oli miehiä ja viisi naisia.

Kilpailun voitto meni Englantiin Loic Avrilille. Toiseksi tuli USA:n Bobby Conroy ja kolmanneksi Jarod Mills Australiasta. Kilpailu oli poikkeuksellisen kovatasainen, sillä kaikki kolmen parhaan joukkoon sijoittuneet ovat jollakin tasolla Master Sommelier-koulutuksessa tai sinne jo pyrkimässä. Närhi sijoittui hienosti jaetulle neljännelle sijalle.

Tamperelainen Elisa Närhi on toiminut ravintola Näsinneulan sommelierina vuoden 2011 maaliskuusta. Kansainväliseen kilpailuun hän valmistautui intensiivisellä opiskelulla. “Yritän jatkuvasti oppia viineistä enemmän maistelemalla ja haistelemalla, opiskelemalla sekä tutustumalla eri maiden viini-ja ruokakultuureihin.” ”Olen hyvin iloinen voidessani edustaa Suomea kansainvälisissä kilpailuissa. Vaikka meillä ei ole vahvaa omaa viinikulttuuria, meillä on paljon hyviä nuoria sommeliereja jotka ovat kiinnistuneita viinikulttuurin kehittämisestä Suomessa”, Närhi toteaa.

Washington D.C. on myös tunnettu neulastaan. Kuva: Panoramio.com, greffa

Elisa Närhen mukana kilpailuun matkusti Sommelier Loretta Pietilä, joka on toiminut Närhen apuna kilpailuun valmistautumisessa. Pietilä kertoo, että menestyminen kilpailuissa avaa nuorille ammattilaisille monia ovia työelämässä. “Kilpailujen taso on todella korkea, ja jo itse osallistuminen antaa nuorelle korvaamattoman arvokasta kokemusta ja itseluottamusta urallaan menestymiseen”. Närhen asennetta ja kilpailuun valmistautumista Pietilä kertoo seuranneensa ilolla ”Elisa oli nähnyt vaivaa menestymisensä eteen ja hänellä on kaikki mahdollisuudet menestymiseen urallaan”.

Nuorten kansainvälinen sommelier-kilpailu on yhden merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseurs, järjestämä. Kilpailun tavoitteena on rohkaista nuoria ammattilaisia ja antaa heille mahdollisuus kehittää taitojaan. Järjestö toimii myös Suomessa ollen Suomen merkittävin gastronominen järjestö.

Ravintola Näsinneulassa puolestaan on 1.10.-30.11. välisenä aikana tarjolla ”Syksyn herkkuja” -viiniteemamenu sekä mielenkiintoisia Uuden-Seelannin viinejä kahdelta nimekkäältä tuottajalta: Craggy Range:ltä ja Seifried:iltä. Herkulliset viinit tulevat Uuden-Seelannin eri viinintuotantoalueilta, sekä pohjois- että eteläsaarilta tarjoten laajan kokonaiskuvan tästä mielenkiintoisesta viinimaasta. Teemamenu on 5 ruokalajin kokonaisuus (60 €) ja sille on saatavilla viinipaketti (41€).

Ravintolan kotisivut: www.nasinneula.fi

Teemamenu

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy