Oulussa kaksi Vuoden olutravintolaa – Edustavat alansa parhaimmistoa
Oulu on oluenystävän kaupunki. Roosterin lisäksi Oluthuone Leskinen valittu Vuoden olutravintolaksi
1853
Oulun parhaat olutravintolat ovat myös Suomen parhaimpiin kuuluvia ja joukossa on jo kaksi olutravintolaa, jotka ovat saaneet himoitun Vuoden olutravintola -tittelin.
Oluthuone Leskinen sai jonkin aikaa sitten seuraansa uuden kovanluokan tekijän, sillä Helsinki Beer Festivalin asettama raati nimesi vuonna 2013 perustetun Roosterin Vuoden olutravintolaksi 2019.
Kauppuri 5 -burgereita, joita voi herkutella myös hyvän oluen kanssa.
Oulun parhaat olutravintolat eivät lopu siihen.
Käsityöoluisiin ja uusiin oluihin erikostunut Pub Mallaskellari on hyvä esimerkki oululaisesta olutosaamisesta.
Hyviä oluita on tarjolla nykyään myös karaokebaarin pubista. Bar Ihku Oulun monipuolinen tarjonta voikin yllättä oluen ystävän.
Myös legendaarinen burger-ravintola Kauppuri 5 tarjoilee annostensa oheen loistavia oluita.
Kaupungin tulokkaisiin kuuluu Teerenpeli, joka on tuttu oman panimon ja tislamon palkittujen tuotteiden kautta. Tarjolla on pientä syötävääkin aina valomerkkiin asti.
Roosterista tuli nopeasti pienpanimo-oluen ja hyvän ruoan ystävien keidas
Roosterin olutvalikoimassa on runsaasti oluita läheltä. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi
Kellaripubin ruokavalikoimaan kuuluu burgerien lisäksi muutakin pikaruokaa sekä mm. salaatteja. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi
Viihtyisyys, muuntautumiskykyisyys ja painotus kotimaisiin oluisiin ovat Oulun keskustassa vanhassa puutalossa sijaitsevan Roosterin vahvuuksia.
– Roosterissa kaikki on väkevää: bisse, viski, safka. Roosteriin voi mennä syömään tai ottamaan mukia, tällaisen paikan haluaisin lähelleni! Kokonaisvaltainen kokemus on avainjuttu, ei se, montako olutta on hanassa, raadissa debytoinut Jarkko Nikkanen perustelee.
Kotimaisen olutkulttuurin eläessä upeaa renessanssia raati kohdisti katseensa pois Helsingistä.
Mikko Salmi
– Tämä on kumarrus olutta juovalle Suomelle, toteaa Mikko Salmi.
Helsingissä on helppoa olla edelläkävijä ja vetää trendikästä baaria, entä maakunnassa? Helsingin ulkopuolella “kunnon tavernan” avaamiseen liittyy erilainen riski: on aloitettava henkilökunnan koulutuksesta.
– Vaatii enemmän vaivaa, intohimoa, kaikkea perustaa olutravintola Helsingin ulkopuolelle, koska esimerkiksi kuluttajapohja on pienempi, raadin jäsen Anikó Lehtinen huomauttaa.
Aito mielenkiinto olutskeneen
Roosterin ravintoloitsija Tomi Kukkonen otti huomionosoituksen ilolla vastaan.
– Valinta tuli totta kai yllätyksenä, vaikka olemmekin tietoisesti tehneet töitä, että saisimme huomiota olutkulttuurille. Kun perustimme neljä vuotta sitten pubin kellariin, halusimme uudistaa pubikulttuuria ja tuoda esiin craft-olutta, mikä vielä silloin oli erikoinen ajatus. Nythän se on jo normi, että tarjotaan laajaa käsityöoluiden valikoimaa, Kukkonen sanoo.
Raati toteaakin, että kun kotimaisten panimoiden kirjo on nykyisellään niin laaja, on helppo panostaa kotimaisiin käsityöoluisiin. Oulussa on vieläpä useampi panimo, joiden tuotteisiin nojata. Roosterin tusinan hanan läpi on toki virrannut myös etelän panimoiden olutuutuuksia.
Roosterin ääneen lausuttu tavoite on tukea paikallisia panimoita ja kotimaista pienpanimotoimintaa. Yksi yhteistyön muoto on Maistilan panimolta vuokrattu hanapari, jonka hanoihin panimon kaikki tuotteet itsestään selvästi tulevat maisteltaviksi.
Kuluttajan kannalta Kukkonen pitää keskeisenä hinnoittelua: oluen litrahinta on sama, oli tuoppi pieni tai iso. Ainakaan hinta ei ole esteenä maistelulle.
Roosterissa kaikkea sopivan kodikkaasti
Olut on ihmisiä yhdistävä voima, joka tuo mestoille, ja siinä Rooster toimii, myös maisteluita Roosterissa vetäneet Nikkanen ja Lehtinen toteavat.
Vaikka numeeriset arvot eivät ratkaise, mainitaan kuitenkin, että hanoissa vaihtuvan pienpanimovalikoiman lisäksi olutta on alakerran pubissa kaapit pullollaan. Yksi kaappi on varattu oluiden kypsytykseen.
Parinsadan vuosittaisen maistelun vauhdilla Suomea kiertävä viskimies Jarkko Nikkanen arvioi viskihyllyn olevan hyvin valittu:
– Viihtyisin pidempäänkin Roosterin noin 40 viskin kanssa. Viskihylly kattaa makukirjon Kyröstä Skotlantiin ja Jenkkeihin, Nikkanen luonnehtii.
Myös se viihtymisen kannalta kaikkein tärkein, henkilökunta, saa kiitosta. Henkilökunta huomaa asiakkaan, joka saapuu baariin, ja palvelu on omistautunutta, osaavaa, ammattimaista, suorastaan innostunutta.
– Suositukset tulevat lonkalta ampuen ja maistiaisia saa. Kaikki, mitä kaipaan palvelukokemukselta, toteutuu, Nikkanen hehkuttaa.
Olutvalikoima on sijoitettu tunnelmalliseen kellariin, mutta oluita voi tilata myös katutasossa sijaitsevan ravintolasalin ruokien pariksi. Erikoisten yhdistelmien spesiaalinainen Anikó Lehtinen mainitsee vielä yhden herkun:
– Tykkään erityisesti siitä, miten Roosterissa yhdistetään kakkua ja olutta! Leivokset ovat omatekoisia, ja kaikki ruoka on hyvää.
Vuoden olutravintolan nimesi Helsinki Beer Festivalin asettama raati, jossa olivat mukana Anikó Lehtinen, Mariaana Nelimarkka, Jarkko Nikkanen, Hannu Nikulainen, Sakari Nupponen ja Mikko Salmi.