bryggerie-helsinki-hanat

Viron pienpanimoviikotMyös naapurimaassa Virossa on tällä hetkellä käynnissä valtava pienpanimobuumi, joka on räjäyttänyt alkuun toistakymmentä uudenkarheata käsityöpanimoa.

Suomalaiset oluenystävät ovat pikkuhiljaa löytäneet uudet oluet Viron-matkoillaan, mutta Suomessa näitä tuotteita ei ole ollut vielä vähittäismyynnissä tai ravintola-anniskelussa.

Panimoravintola Bryggeri Helsinki tuo virolaiset pienpanimo-oluet ensimmäistä kertaa laajasti suomalaisen yleisön maisteltaviksi järjestämällä Viron pienpanimoviikot 26.2.–14.3.

ollenaut1

Tuotteiden kokoaminen tapahtumaa varten on parhaillaan käynnissä. Mukaan on tulossa useita panimoyrityksiä ja vähintään 25–30 erilaista olutta.

– On ollut todella mielenkiintoista seurata, kuinka nopeasti virolaiset pienpanimot ovat saavuttaneet sekä laadukkaan tason että monipuolisen valikoiman. Innovatiivinen intohimo oluiden kirjoa kohtaan panimoissa on ihailtavaa. Monet valmistavat jo kansainvälisen tason käsityöoluita. Niitä on ilo maistella ja tarjota myös Bryggeri Helsingin asiakkaille festivaaliviikoilla, sanoo valikoimasta vastaava ravintolapäällikkö Olli Majanen.

bryggeri-helsinki-ravintola

Vaikuta Viro-viikkojen olutvalikoimaan

Bryggeri Helsingin nettisivuille ja Facebookiin on koottu luettelo Viron pienpanimoista ja niiden oluista. Mukana ovat lähes kaikki Virossa viime kuukausina valmistetut käsityöoluet. Suurin osa festivaalin oluista on pulloissa, mutta muutama on tulossa myös ravintolan vierashanoihin.

Käy äänestämässä, minkä oluen juuri sinä haluaisit maistaa ja ottaa mukaan valikoimaan. Jätä myös vinkkisi ja toiveesi oluesta, joka listalta vielä toistaiseksi puuttuu. Kaikki toiveet ja kommentit otetaan huomioon lopullista olutlistaa rakennettaessa.

Viron pienpanimobuumi käynnistyi vajaat pari vuotta sitten, kun nyt omassa panimossaan oluita valmistava Põhjala Brewery teetti ensimmäiset oluensa Tallinnan kupeessa toimivalla Genika-panimolla. Tuhti imperial stout Põhjala Öö ja ruisolut Rukkirääk vietiin tuolloin lähes käsistä.

ollenaut3
Õllenaut-panimon olutmestari Ilmar Räni. Kuva: Heikki Kähkönen

Ensimmäisenä panimoluvat sai kuitenkin Sauessa toimiva Õllenaut marraskuussa 2013. Vuoden 2014 alkupuolella toimintansa aloittivat Lehe Pruulikoda Keilassa ja Vormsi Õlu Koerussa. Nämä neljä kärkipanimoa ovat jo varmistaneet osallistumisensa Viron pienpanimoviikoille.

Virolaisia olutsnackseja lautasella

Bryggeri Helsinki tunnetaan oluidensa ohella tasokkaasta keittiöstä ja maukkaasta ruoasta. Keittiöpäällikkö Ali Suviala rakentaa teemaviikoille kolmen ruokalajin kokonaisuuden sekä olutsnacksien valikoiman yhdessä Viron ensimmäisen olutsommelierin Kristjan Peäsken kanssa.

Peäske on osaomistaja tallinnalaisissa Umami sekä Leib Resto ja Aed -ravintoloissa, joihin hän on luonut oman Hopster-olutmerkin. Oluiden ja ruoan yhdistämisessä Peäske on edelläkävijä koko Baltiassa. Hän saapuu Viron pienpanimoviikkojen avajaisten vieraaksi esittelemään sekä ammattilaisille että yleisölle oluen yhdistämistä erilaisten ruokien kanssa.

– Tarjoamme virolaisten oluiden lisäksi naapurimaan raaka-aineita ja ruokia. Oman mielenkiintonsa tuovat ruisoluet, joissa käytetään paikallista ruista raaka-aineena. Sen makuprofiili eroaa suomalaisesta houkuttelevalla tavalla. Viron India Pale Alet ja tummat oluet maistuvat liharuokien kera. Lisäksi portterit ja imperial stoutit löytävät kumppaninsa jälkiruokiemme joukosta, Suviala kertoo.

Runsaasti oheisohjelmaa

Viron pienpanimoviikkojen aikana on runsaasti erilaisia teemailtoja ja keskustelutilaisuuksia. Avajaisiltana torstaina 26. helmikuuta Viron pienpanimovallankumouksesta sekä oluiden ja ruoan yhdistämisestä kertovat olutsommelier ja ravintoloitsija Kristjan Peäske sekä Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen. Viikoille odotetaan myös panimoiden edustajien vierailuja, mutta niiden päivämäärät ovat vielä auki.

Viron pienpanimot ja Tallinnan olutravintolat ovat esillä yleisötilaisuudessa keskiviikkona 4.3. klo 18 alkaen. Silloin Baarimies Tallinnassa -opaskirjan kirjoittajat esittelevät Tallinnaa matkailu- ja olutkohteena yhdessä Viron matkailun edistämiskeskuksen kanssa.

Viro-viikkojen yhteistyökumppaneina ovat mm. Leib Resto ja Aed -ravintola, EAS – Viron matkailun edistämiskeskus, Eesti Maitsed – The Flavours of Estonia, Media Cerevisia Oy & Baarimies Tallinnassa sekä useat panimot ja oluentekijät.

Bryggeri Helsinki, Sofiankatu 2, 00100 Helsinki

Avoinna ma–pe 11.30–24.00, la 12.00–24.00 ja su suljettu.

Facebook: www.facebook.com/BryggeriHelsinki

Ravintolan kotisivut: bryggeri.fi

Kuvat: Lifestyle Media Oy, Bryggeri Helsinki, Heikki Kähkönen