kokit1Ranskalainen gastronomia karkeloi herkullisesti 19.3. 2015, kun ranskalaista illallista tarjotaan samanaikaisesti yli tuhannessa ravintolassa ja suurlähetystössä 150 maassa ja viidessä maanosassa. Myös Suomessa viidessä eri ravintolassa Tampereella sekä Helsingissä. Goût de France on ylistys ranskalaiselle aterialle. Joka on Ranskan Suomen-suurlähettilään mukaan aina seikkailu.

Goût de France -tapahtuma järjestetään keittiömestari Alain Ducassen sekä Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiusin aloitteesta. Keittiömestarien kansainvälinen komitea, johon kuuluu mm. Paul Bocuse, on seulonut kaikki osallistuvat ravintolat ja valvoo ehdotettujen aterioiden laatua. Suomesta mukaan ovat valikoituneet Gastrobar EMO ja Pastis Helsingistä ja 4Vuodenaikaa, Hella & Huone ja Wistub Alsace Tampereelta.

goute-de-france 4 pieniRavintoloiden keittiömestareita ja kokkeja nähtiin 2.3. Ranskan Suomen-suurlähetystöllä esittelemässä tapahtumaa varten luomiaan menuja.

Tampereella kolme kokkia liekeissä

Hellaa & Huonetta edusti keittiömestari Arto Rastaan oikea käsi Juho Rajamäki.

– Halusimme valita niitä ruokia ja aaka-aineita, jotka näemme ranskalaisen keittiön helminä ja jotka ovat innoittaneet meitä kokin uralla. Niitä ovat mm. pähkinä-vaniljavoissa paistetut kampasimpukat, Anjoun-kyyhky ja Manjari-suklaaganache.

Suomen ja koko Pohjoismaiden ainoasta alsacelaisravintolasta paikalla oli keittiömestari Guy Peled.

– Olen valinnut menulle annoksia ja raaka-aineita, joista itse erityisesti pidän. Mukana on mm. kokonaisena kypsennettyä viiriäistä, jota meillä on ollut saatavilla siitä asti, kun vuonna 2009 tulin ravintolaan töihin. Lisäksi on itse valmistettua juustoa, kuvaili Guy Wistub Alsacen menua kertoen, että menu on saatavilla ennakkotilauksesta myös tapahtuman jälkeisenä perjantaina ja lauantaina.

Marcel Gärtner edusti kauppahallissa sijaitsevaa lounasravintola 4Vuodenaikaa, joka pitää ovensa avoinna myös iltaisin ryhmille sekä erikoistapahtumien aikaan. Ja Goût de France on sellainen, joten 19.3. ravintola on avoinna illalla. 4Vuodenaikaa juhlistaa itse asiassa kahtena päivänä, sillä ravintolan väki on päättänyt tarjota menua lyhennettynä 3 ruokalajin versiona jo edeltävän päivän lounaalla.

– Hyödynnämme paljon paikallisia raaka-aineita. Ranskalaiseen salaattiin käytämme mm. viiriäisenmunia, pääruokana on ranskalainen lihapata pot-au-feu kotimaisesta lihasta. Siinä saattaa olla vaikka poroakin.

Helsingissä hehkuttavat Pastis ja EMO

pastis etanat pieniPastiksen Goût de France -menu pitää sisällään mm. luomukaritsankareen ja grillatun kotimaisen sammen lisäksi ravintolan klassikkoannoksen, Roquefort-juustolla kuorrutetut Bourgognen-etanat pastisvoissa.

– Kyseinen annos on ollut listallamme ihan avaamisesta asti ja se on äärimmäisen suosittu, ravintoloitsija-keittiömestari Timo Linnamäki kertoo ja lisää asuneensa kolmisen vuotta Etelä-Saksassa, aivan Ranskan rajalla. Sieltä kuulemma kumpuaa miehen intohimo ranskalaiseen ruokaan ja tapaan seurustella sekä viihtyä yhdessä ruoan äärellä.

Gastrobar EMO tarjoilee mm. kotimaista Carelian-kaviaaria, maalaiskanaa ja haudutettua kuhaa.

– Ruoanlaittomme perustuu eurooppalaiseen keittiöön ja makuihin, joten ranskalainen illallinen sopii meille mainiosti. Aiomme tarjota menua vielä 19. päivän jälkeenkin, keittiömestari Ilkka Lääveri kertoo.

goute-de-france 3 pieni

Ranskalaisen aterian ei tarvitse olla kallis ollakseen herkullinen seikkailu

Suurlähettiläs Serge Mostura korosti puheessaan seikkaa, joka usein unohdetaan: ranskalainen illallinen laaditaan läheltä tulevista raaka-aineista. Ja nyt, kun 19.3. yli tuhannessa ravintolassa ja suurlähetystössä ympäri maailmaa tarjotaan ranskalainen illallinen, valmistavat kokit sen kussakin paikassa pitkälti paikallisia raaka-aineita hyödyntäen, paikalliseen tapaan.

goute-de-france 1 pieni

– Ranskalainen ateria on aina pieni seikkailu, mutta ei pidä luulla, että se tarkoittaa kallista luksusillallista, Mostura totesi.

Todistaakseen tämän, oli suurlähetystön oma keittiömestari Alain Bayon suunnitellut 25 euron hintaisen ranskalaisen ateriakokonaisuuden kahdelle. Reseptiä pääset tutkailemaan täällä, Ranskan Suomen-suurlähetystön kotisivuilla.

Tekniikkakysymykset erikseen, mutta turhan ryppyotsaisesti ei siis ranskalaisen gastronomian maailmassa ajatella. Tärkeintä on nauttia hyvässä seurassa hyvästä ruoasta. Ja elämästä.

Nautinnollisia ranskalaisia ruokahetkiä suomalaisittain tulkittuna tarjoavat seuraavat ravintolat. Menut löytyvät linkkien takaa.

4Vuodenaikaa
Hella & Huone
Wistub Alsace
Gastrobar EMO
Pastis

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy