nokka-sali
ari-ruoho-nokkaPien- ja lähituottajia suosiva Nokka kokkaa suomalaista – ja tänä vuonna Neljä Vuodenaikaa: talvella Nokka on liekeissä, keväällä villinä, kesällä mullassa ja syksyllä metsässä. Talvisella 4 ruokalajin menulla liekit lämmittävät niin kuningasrapua, hirveä kuin lakkojakin.

Nokka Liekeissä -menu asettelee lautasille niin meren kuin metsienkin herkkuja. Kylmään vuodenaikaan sopivaisesti jokaisen annoksen jokin komponentti käy liekkien kutiteltavana. Myös alkuruokana tarjottava hurjimus, kuningasrapu. vaikka kyseistä saksiniekkaa ei Suomesta saakaan, niin pohjoisnorjalainen ravusta elävä pikkukylä Pykeija on kyllin lähellä. Mehevän ravunlihan suutuntumaa keittiöpäällikkö Ari Ruoho kehuu miellyttävämmäksi kuin hummerin. Samassa yhteydessä hän tähdentää, että heillä ei käytetä uhanalaisia kalalajeja, vaan ruokaa valmistetaan vastuullisesti mm. kotimaista haukea, lahnaa, särkeä ja silakkaa suosien. Kuningasrapukin muuten löytyy WWF:n kalaoppaan vihreältä listalta.

– Nokka on loistava paikka tehdä suomalaista ruokaa. Tässä pääsee olemaan luonnon kanssa tekemisissä sesongin raaka-ainevaihtelua seuraillen.

poro-nokka

Nokassa käy paljon ulkomaisia vieraita, joita kiinnostaa puhtaat suomalaiset raaka-aineet. Yksi niistä on poro, jota ravintolassa on aina saatavilla. Poromies Hannu Lahtela Sallasta toimittaa ravintolaan vuosittain huimaavat määrät jäkälänpurijaa eri muodoissa.

viinikellari
Viinit valitaan sopimaan saumattomasti ruokaan

viiniNokan viinikellarissa on viinejä, jotka ovat olleet kätkössä kypsymässä ravintolan avauspäivästä asti, mutta viinikiertoa tapahtuu paljon noin 5 kertaa vuodessa vaihtuvan menun myötä. Ravintola toimii ruokalähtöisesti ja juoma metsästetään sopimaan annoksiin yhteistyössä Arin ja viinimestari Elina Turusen kanssa. Myös väkevien jalojen juomien valikoima on mielenkiintoinen.

– Calvadoksista meillä on Pohjoismaiden suurin, noin 50 yksilön valikoima. Tastingeja voidaan järjestää ihan lennosta. Se on mielestäni mielenkiintoinen mutta hiukan aliarvostettu juoma. Kaikki tuntevat samppanjan ja viinit, mutta calvados on vielä tuntematon, Elina kertoo.

Puotikahvilasta herkut mukaan – Kokassa kokkaat itse

Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon White Guide -listallekin valittu Nokka keskittyy esittelemään suomalaista lähiruokatuotetta taiten valmistettuna niin lautasilla kuin mukaan napatenkin. Aivan ravintolan sisäänkäynnin yhteydessä on nimittäin Puotikahvila, jossa voi lounastamisen lisäksi ostaa mukaan kotimaisia ruokatuotteita, kuten esimerkiksi porosalami Poromia ja erilaisia pientuottajajuustoja. Nokan yhteydessä yläkerrassa sijaistsee myös kurssikeittiö Kokka, jossa ryhmät pääsevät kokkaamaan kokin opastuksella. Kuva Arista liekittämässä kuningasrapua on näpätty siellä.

Nokan kotisivut

Lue lisää: Ravintola Nokka rokkaa ja kokkaa liekeissä – Siivet ja Sarvet

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

lakka-nokka

NOKKA LIEKEISSÄ

13.1.-21.3.2015

ITÄMERI

Lasimestarin silakkaa, savujuustoa ja mallasleipää

Onnenpekka Pils, Teerenpeli, Lahti, Finland

9€ 0,33l plo

PYKEIJA

Liekitettyä kuningasrapua ja rapuohraa

Klosterneuburg Grüner Veltliner 2012, Stift Klosterneuburg, Niederöstterreich, Austria

75€ / 12€ 12 cl

FISKARS

Hirven ulkofileetä, Nokan riistamakkaraa, savusipulipyreetä ja mallaskastiketta

Château Cap L’Ousteau 2010, Château Cap L’Ousteau, Haut-Medoc, Bordeaux, France

95€ / 15,20€ 12cl

JÄTKÄNKYNTTILÄ

Suklaa-salmiakkimoussea ja palavia lakkoja

Calvet Resere du Ciron Sauternes, J. Calvet & Cie, Sauternes, Bordeaux, France

70€ 0,375l / 14,70€ 8cl

MENU 69 €
VIINIT 51 €