Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon kuuluva Nokka on erikoistunut lähiruokatuotteeseen jo 16 vuoden ajan. Varmistaakseen Nokan aseman jatkossakin, ovat keittiöpäällikkö Ari Ruoho ja ravintolapäällikkö Terhi Vitikka toteuttaneet talven aikana ravintolan suurimmat uudistukset sitten avauksen. Uusi sisustus korostaa aiempaa konkreettisemmin Nokan jopa entistä villimpää ruokafilosofiaa.

Nokan menestyksen takana seisovat keittiöpäällikkö Ari Ruoho ja ravintolapäällikkö Terhi Vitikka ovat enemmän kuin tyytyväisiä kuluneisiin vuosiin. Nokka on viime vuonna tehnyt kaikkien aikojen asiakasennätyksensä, joten uudistukselle on paras mahdollinen hetki.

– Meidän ei olisi pakko muuttaa mitään, sillä Nokka on mielestäni juurruttanut asemansa yhdeksi maamme parhaista suomalaiseen gastronomiaan erikoistuneista laaturavintoloista. Hyvä tilanteemme antaa meille kuitenkin vapauden syventää sitä luonnon ja lautasen välistä yhteyttä, mitä olen aina pyrkinyt tuomaan esiin. Tulemme Nokassa erikoistumaan yhä enemmän kotimaiseen villiriistaan ja poroon, joiden hankkimiseksi pistämme myös itsemme likoon, innostuu Ari Ruoho ja paljastaa yhden syyn ruokalistauudistukselle:

– Metsästys ja kalastus ovat olleet pääharrastukseni jo vuosia, mutta nyt ryhdymme ravintolapäällikkömme Terhi Vitikan kanssa toden teolla hankkimaan ruokaa myös ravintolan pöytään. Talven listalta löytyykin jo itse kaadettua hirveä, peuraa ja kaurista ja Nokka-menu tulee elämään metsästyskausien ja -saaliin mukaan. Toisessa ravintolassamme Hiedassa erikoistummekin sitten enemmän kotimaiseen kalaan.

Jos Nokan ravintoloitsijat antavat harrastuksensa näkyä lautasella, ei sitä peitellä 16-vuotiaan laaturavintola seinilläkään. Metsästystrofeita tai hirventaljoja ei klassisen tyylikkään meriteollisuuskiinteistön sisustuksesta löydy, mutta ruokasalien uusi taide on kunnianosoitus suomalaiselle luonnolle. Luontoaiheisiin erikoistuneen Teemu Järven suuret, pellavalle kudotut työt kumpuavat taiteilijan syvästä luontokokemuksesta.

– Vietän suuren osan vuodesta metsässä ja vesillä, kuvieni työvälineet ja mallit itse keräten tai pyytäen. Haluan taiteellani rakentaa siltaa kiireisestä urbaanista arjesta ikiaikaiseen, rauhoittavaan luontoon ja sitä samaa Nokka toteuttaa ravintolakentällä. Olen luonnollisesti ylpeä, että töitäni on valittu näin arvostetuille seinille, jossa ne täydentävät osaltaan Nokan tyyliä ja tunnelmaa, iloitsee taiteilija Teemu Järvi.

– Sisustuksemme tärkein tekijä on kuitenkin elämys, joka syntyy ruoan ja palvelun yhtälöstä. Uskon molempien olevan kunnossa, sillä salipuolellamme loistaa juuri PRO2018-gaalassa Suomen parhaana asiakaspalvelijana palkittu Iina Peltonen, kehuu samaisessa ravintola-alan ammattilaisten ”oscareissa”, eli PRO-gaalassa Vuoden ravintolapäällikkönä viime vuonna palkittu Terhi Vitikka. Hänen aisaparinsa Ari Ruoho valittiin PRO2016-gaalassa Vuoden keittiöpäälliköksi, joten Nokka on voittanut kultaa kolmena vuonna peräkkäin.

Nokan maine on hyvässä kuosissa, sillä palkittujen tekijöiden ravintola löytyy ravintolahuippujen poiminnoissa mm. Kauppalehden Option, 50 Parasta ravintolaa ja pohjoismaisen White Guide -oppaan listoilla.