michelin
Michelin julkisti 26.2.2015 ensimmäistä kertaa Pohjoismaiden oman ravintolaoppaan. Guide Michelin Nordic Cities 2015 lupasi paljon, mutta suppeus tekee siitä melko hyödyttömän vempeleen. Mikään ei ole muuttunut Suomen kohdalla. Uusia kaupunkejakin tuli kaikkiaan vain pari, nekin Tanskassa ja Ruotsissa.

Suomen listauksessa näkyvät vielä jo aikaa sitten ovensa sulkeneet Luomo ja Pure Bistro, vaikka niiden näkymistä perustellaankin sillä, opas oli jo painossa, kun tieto sulkemisesta tuli. Mutta silti. Mitä tämä kertoo Michelinistä? Onkohan Suomessa oikeasti käyty edes kääntymässä? Helsingin ulkopuolella tuskin ainakaan.

Oppaaseen uusina kaupunkeina tulleisiin Malmöhön ja Aarhusiin molempiin annettiin kolmelle ravintolalle yksi tähti. Tukholmassa Oaxen Krog saa toisen tähtensä, samoin kuin a|o|c Kööpenhaminassa. Nyt sekä Tukholmalla että Kööpenhaminalla on kolme kahden Michelin-tähden ravintolaa.

– Olemme oikein iloisia, että voimme tässä uudessa Pohjoismaihin keskittyvässä oppaassamme tarjota lukijoillemme ravintolasuosituksia myös Aarhusissa ja Malmössä. Skandinaavisen keittiön uusi aalto on todella entistäkin korkeammalla tasolla. Aarhus on elämää sykkivä kaupunki, jonka gastronomia on monipuolista, ja Malmö taas sijaitsee viljavan Skånen kynnyksellä, mistä tulee ensiluokkaisia raaka-aineita keittiöihin, sanoo Guide Michelin Nordic Cities 2015 -oppaan päätoimittaja Rebecca Burr lehdistötiedotteessa.

Mitä minä sanon? Että Michelin Nordic Cities on melko tyhjänpäiväinen opus etenkin Suomessa matkaajalle. Asenne tulee esiin jo päätoimittajan puhuessa skandinaavisesta keittiöstä pohjoismaisen sijaan. White Guide Nordic on paljon pätevämpi pakkaus koko Pohjolassa. Ja pohjoismainen keittiö kovassa nousussa ilman Micheliniäkin.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Suomalaiset tähtiravintolat Guide Michelin Nordic Cities 2015

1 tähti Helsingissä: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo* ja Olo

Bib Gourmand -ravintolat Suomessa

Bib Gourmand Helsingissä: Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin ja Pure Bistro*

Muut pohjoismaiset ravintolat uudessa Guide Michelin Nordic Cities 2015 -oppaassa

RUOTSI

2 tähteä Tukholmassa: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, ja Oaxen Krog (uusi).
1 tähti Tukholmassa: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren ja Volt (uusi).
1 tähti Göteborgissa: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (uusi) ja SK Mat & Människor (uusi).
1 tähti Malmössä (uusi kaupunki): Ambiance à Vindåkra (uusi), Bloom in the Park (uusi) ja Vollmers (uusi).
Bib Gourmand Tukholmassa: Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök, Ulla Winbladh ja Lilla Ego (uusi).
Bib Gourmand Göteborgissa: Familjen.
Bib Gourmand Malmössä (uusi kaupunki): Bastard (uusi) ja Sture (uusi).

TANSKA

2 tähteä Kööpenhaminassa: Noma, Geranium ja a|o|c (uusi).
1 tähti Kööpenhaminassa: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro ja Studio at the Standard.
1 tähti Aarhusissa (uusi kaupunki): Frederikshøj (uusi), Gastromé (uusi) ja Substans (uusi).
Bib Gourmand Kööpenhaminassa: L’Altro, Bror, Enomania, Famo, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto ja Rebel.
Bib Gourmand Aarhusissa (uusi kaupunki): Hærværk (uusi) ja Pondus (uusi).

NORJA

2 tähteä Oslossa: Maaemo.
1 tähti Oslossa: Statholdergaarden, Ylajali ja Fauna.
Bib Gourmand Oslossa: Restauranteik ja Oro Bar & Grill.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy