porokokki_2015

Dinner in the Sky Helsinki Matti Jämsen

Rovaniemellä kisataan 20.-21.3. porokokkiuden kirkkaimmasta kruunusta. Finaaliin lähtee kisaamaan timantinkovia keittiövelhoja, mm. juuri Suomen kaikkien aikojen parhaan MM-kisamenestyksen Bocuse d’Orissa kokannut Matti Jämsén.

Vuoden Porokokki 2015 valitaan epäilemättä tiukassa kilpatuoksinnassa, jossa veitsiä ja kasareita kalisuttelelee kuusi reseptikilpailun myötä finaaliin karsiutunutta kilpakaksikkoa.

Juuri Bocuse d’Orissa komeasti neljänneksi sijoittunut Sundmansin Matti Jämsén (kuvassa) kokkaa avustajansa Antti Lukkarin kanssa, joka muuten pokkasi noissa kokkien MM-kisoissa parhaan assistentin palkinnon. Tiimi saa kisassa vastaansa mm. oman MM-valmentajansa, Eero Vottosen, jonka kisaparina nähdään Oula Kustaa Keijälä.

Michelin-tähtiravintoloitakin luotsannut Jouni Toivanen kisaa Mikko Pynnösen kanssa. Jouni muistetaan paitsi urastaan huippuravintoloissa, kuten Luomossa, Yumessa ja Chez Dominique’ssa, myös menestyksestään Top Chef Suomi -kisassa.

Maailman huippuravintoloissa työskennellyt ja Vuoden kokki 2000 -tittelinkin saavuttanut Peppi Aralehto kisaa yhdessä yhdessä Ari Ruohon (alakuvassa) kanssa, joka valittiin Vuoden Kokiksi 2003. Pari on tuttu paitsi Savoysta ja Nokasta, myös mm. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen ruokakirjoituksista.

Juuri Chaîne des Rôtisseursien järjestämän Vuoden nuori kokki -kilpailun voittanut Laura Virolainen kisaa kansainvälistäkin kisamenestystä niittäneen Jarno Sepän kanssa. Kumpikin työskentelee turkulaisessa ravintola Smörissä.

Viime vuoden Vuoden Porokokki -kisassa taituroineet Tuomas Vierelä ja Petri Niilola ovat mukana jälleen. Kumpikin työskentelee helsinkiläisessä ravintola Lyonissa.

Hakuvaiheessa kilpatiimien tehtävänä oli laatia neljälle ruokailijalle mitoitettu resepti, jonka pääraaka-aineena oli kahdella tavalla valmistettu poron ulkofilee. Annoksessa tuli olla myös kastike ja kaksi lämpimän ruoan lisuketta. Lisäksi sen tuli soveltua ammattimaiseen valmistukseen ravintolakeittiössä.

Tiimit kohtaavat toisensa perjantaina 20.3. käytävässä semifinaalissa. Kisa huipentuu lauantaina 21.3. finaaliin, joka käydään valmistaen annokset yllätysraaka-aineista. Porokokki -voittajat palkitaan Porogaala -iltatapahtumassa hotelli Pohjanhovissa finaalipäivän iltana.

Vuoden Porokokki 2015 finalistiparit:

Eero Vottonen, Espoo ja Oula Kustaa Keijälä, Royal-ravintolat, Helsinki
Peppi Aralehto, Ravintola Savoy ja Ari Ruoho, ravintola Nokka, Helsinki
Matti Jämsen ja Antti Lukkari, ravintola Sundmans, Helsinki
Jarno Seppä ja Laura Virolainen, ravintola Smör, Turku
Jouni Toivanen ja Mikko Pynnönen, Järvenpää
Tuomas Vierelä ja Petri Niilola, Ravintola Lyon, Helsinki
Eero Vottonen, Espoo ja Oula Kustaa Keijälä, Royal-ravintolat, Helsinki

Vuoden Porokokki -kisan järjestävät Rovaniemen Kehitys Oy, Vuoden Porokokki ry:n ja Suomen Keittiömestarit. Kisat kokataan nyt jo neljättä kertaa.
www.rovaniemenkehitys.fi/porokokki

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
nokka-sali