Osterit ja dry ager -kaapin herkut ovat Penélopen tavaramerkkejä. Kuva: Jarno Jussila

Penélope ei ole korsetti kireällä pönöttävä primadonna, vaan ruoasta rehevästi ja antaumuksella nauttiva elämäniloinen daami. Hänen kotonaan tapahtuu henkäyksenohuiden kinkkusiivujen suhinaa, säkenöivää kuplintaa laseissa ja yhtäläistä keskustelua ystävien huulilla. Arto Rastaan ja Hans Välimäen yhteinen ravintola tuo ystävät yhteen diivailuitta, runsaisiin makuihin ja hyvään palveluun luottaen.

Osoitteessa Mikonkatu 9 asustava 60-asiakaspaikkainen Penélope palvelee vieraitaan mahtiaamiaisesta lounaaseen ja siitä iltaan asti. Joka päivä. Ja viikonloppuna laitetaan brunssiksi.

– Toivon, että tästä tulee sellainen kohtaamispaikka, jossa viihdytään ystävien kanssa ja napostellaan hyviä makuja. Pönöttävää istuvaa illallista täällä ei saa, mutta rentoa ja hyvää ruokameininkiä kyllä, Rastas virnistää.

Kahden tai jopa kolmen istuttavalle baarijakkarapaikalle pääseville tiski tuo ruokatouhun aivan liki ja jutusteltavaksi.

Annokset on luokiteltu koon mukaan yhden, kahden ja useamman haukkauksen kokoisiksi. Moni asia pyörähtää grillin kautta. Suuremmista seteistä löytyy mm. suolattuja ja grillattuja Puruveden muikkuja ja grillattu ankankoipiconfit. Pikkupalojen listalta paljastuu mm. grillattua kateenkorvaa ja chimichurria. Valita voi myös tuhdimpia ja pihvipitoisia päivän menun annoksia. Rehevä charcuterie-tarjonta on kyllä omiaan tyynnyttämään nälkää nopsaan jo itsessään. Dry ager -kaapeissa pötköttääkin iso liha ja makkarapötkö poikineen. Ja luonnollisesti tästä ravintolasta löytyy myös epäilemättä sikamaisen tyyris, mutta myös tyytyväisen röhkityttävän hulppea leikkelekone, jolla siivuja suhistella.

– Tänne voi tulla siemailemaan ja syömään vähän siinä sivussa tai sitten tulla maistelemaan paljonkin pitemmästi. Annoksia voi tilata niin paljon ja pitkään kuin nälkää piisaa.

Tamperelaissyntyinen Hans Välimäki ja ravintoloidensa myötä vahvasti tamperelaistunut Rovaniemen kasvatti Arto Rastas yhdistävät voimansa Helsingissä yhteistä ravintolaa luotsaten. Penélope on Välimäen ensimmäinen oma ravintola sitten vuonna 2013 myydyn Chez Dominiquen.

Penélope on kahden suuren ruokamielen yhteinen keitos, joka on kypsynyt makukotiaan etsien jo usean vuoden ajan. Lopulta paikka ja aika olivat täydelliset.

– Olemme pallotelleet ajatusta yhteisestä ravintolasta jo pitkään. Reilut pari vuotta sitten ajatus konkretisoitua. Halusimme nimenomaan hyvin rennon mestan, missä on puheensorinaa ja vilinää, ruoka tulee nopeasti, salissa saa tuoksua ruoka ja meininki on letkeää, Rastas valottaa.

Näin on jo avajaishulinoiden perusteella käynytkin. Tupa kuhisi vieraita ja säkenöi ravintolan nimikko-cocktaileja kinkku- sekä osterivatien puikkelehtiessa ympäri ravintolaa.

Penélopen tupaantuliaisten lisäksi tiloissa tullaan varmasti yksityiskekkeröimään kosolti muulloinkin, sillä samaan kokonaisuuteen kuuluu juhla- ja kokoustila, Xavier. Tila taipuu monenlaisten juhlien ja tilaisuuksien ruokaisiksi sekä juomaisiksi puitteiksi.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Annoskuva: Jarno Jussila