Suomen Paras Sommelier 2014
C:n Heidi Mäkinen tuli toiseksi, Murun Markku Niemi vei voiton ja Demon Katrina Laitinen sijoittui kolmanneksi.

 

Ravintola Murun Markku Niemi valittiin 1.9. Suomen Parhaaksi Sommelieriksi Suomen Sommelierit Ry:n järjestämässä tiukassa kilpailussa. Toiseksi tuli Heidi Mäkinen tamperelaisesta C:stä ja kolmanneksi sijoittui Katrina Laitinen Demosta. Jäätävän ammattitaitoinen murulainen on napannut tittelin kerran aikaisemminkin, vuonna 2012. Innostus ja palo sommelierin työhön säkenöi Markusta pitkälle.

– Viini-innostus heräsi, kun aloin aikanaan kiinnostua siitä, miksi viineissä on niin suuria hintaeroja. Miksi toinen on niin paljon hintavampaa kuin toinen? Sitten asia alkoi selvitä ja viinit vaan veivät mennessään!

Markku on ollut Murussa töissä melkein ravintolan avaamisesta asti. Mitä nyt kävi välillä työskentelemässä puolen vuoden ajan 2 Michelin-tähden Maaemo-ravintolassa, kun tilaisuus tarjoutui.

– Maaemo avasi asioita. Kielipuoli vahvistui ja ennen kaikkea sain omaan tekemiseeni varmuutta. Että hei, osaan tämän työn ja pärjään.

Myös Murun kannustavalta ravintoloitsija-sommelier Samuil Angelovilta Markku on ammentanut paljon oppia. Ravintolan viinipuolen vahvuus tekee miehen työstä osaltaan todella mielenkiintoista.

– Kartutamme Murun viinikellaria koko ajan. Tärkeintä on hyvä laatu ja maku, ei niinkään se, mistä päin viini on peräisin. Pyrimme pitämään hinnat kohtuullisina, jotta asiakkaat pääsevät maistelemaan erikoisempiakin viinejä.

Markku ja SamuilAmmattitaitoinen sommelier kuten Markku on kuin ravintolaillan kohtelias seremoniamestari työssään. Hän osaa suositella yhdelle annokselle lukuisia eri viinikumppaneita, sekä selvittää hienostuneesti asiakkaan toiveet niin maku- kuin hintarintamallakin. Ei ole kohteliasta kysyä asiakkaalta suoraan, kuinka paljon hän on valmis viinistä maksamaan.

– Yhdelle annokselle löydän helposti yli kymmenen sopivaa viiniä, mutta tärkeää on haistella asiakkaan omia mieltymyksiä oikein kysymyksin ja minkä hintakategorian viiniä haetaan. Yleensä suosittelen muutamaa erihintaista viiniä. Ja sitten ehkä vielä lisää. Me sommelierit emme ole selvänäkijöitä, mutta osaamme tehdä valistuneita arvauksia, Markku veistelee.

Parasta hänen työssään on se, kun asiakkaat lähtevät kiitellen tyytyväisinä kotiin ja tulevat uudestaan.

Markku Niemi on kotoisin Anjalankoskelta, ja työskennellyt uransa aikana Ravintola Safkassa, FishMarketissa, Careliassa, Oslossa sijaitsevassa Maaemossa ja tammikuusta 2011 lähtien Murussa. Ravintolakoulu Perhosta tarjoilijaksi vuonna 2008 valmistunut Niemi on kouluttautunut viinimestariksi Turun ammatti-instituutissa. Vuonna 2012 Chaîne des Rôtisseurs -järjestö valitsi Niemen Vuoden Nuoreksi Sommelieriksi. Markku ja toiseksi tullut Heidi pääsevät edustamaan Suomea mm. Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun, joka järjestetään Tukholmassa 12.10.2014.

Kilpailusta tehtävineen voi lukea lisää täältä: Suomen Sommelierit Ry

Lue myös: Tamperelaisen C:n Heidi Mäkinen komeasti kakkoseksi sommelierien SM-kisoissa

Blogin puolella: Taru viinien herruudesta – Sommelierit kilpasilla

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy