Suomen Paras Sommelier
C:n Heidi Mäkinen, Murun Markku Niemi ja Demon Katrina Laitinen

 

Suomen Paras Sommelier rankattiin 1.9.2014 Ravintola Murussa, kun Suomen Sommelierit Ry:n järjestämän kilpailun tiukka finaalimittelö oli ohitse. Voiton vei Markku Niemi Murusta, toiseksi tuli Heidi Mäkinen C:stä ja kolmanneksi sijoittui Katrina Laitinen Demosta.

Kilpailu oli menestys ravintola C:lle ja ilonaihe erityisesti Christina Suomiselle, jonka kaksi salityöntekijää sekä tytär olivat mukana koitoksessa. Toiseksi tullut Heidi pääsee edustamaan Suomea Markun kanssa mm. Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun, joka järjestetään Tukholmassa 12.10.2014. Matti Kuukkanen taas nappasi aikaisemmin keväällä Vuoden Hovimestari -tittelin. Myös kolmanneksi sijoittunut Katrina-tytär on aikanaan työskennellyt C:ssä.

Kisasta arvostusta alalle

Salihenkilökunta on ollut pitkään varsin aliarvostettua keittiöväen paistatellessa osittain kokkiohjelmien heittämässä, jopa glorifioivassa valokeilassa. Hiljakseen arvostus on kuitenkin nousemassa. Osaltaan sitä varmasti vauhdittavat tällaiset kilpailut. Osaltaan taas se, että hyvää ja huomioivaa palvelua asiakkaana saatuaan sitä osaa myös arvostaa merkittävänä osana ravintolakokemusta. Jopa niin paljon, että taitavan salityötekijän vaihtaessa työpaikkaa asiakkaat seuraavat perässä.

Joissain ravintoloissa palveluun ja salinhenkilökunnan kouluttamiseen panostetaan ihan erityisesti. Näin on esimerkiksi juuri Christina Suomisen ja Ilkka Isotalon ravintola C:ssä, jossa Heidi aloitti työt huhtikuussa.

– Heidi on erittäin taitava. Olen huomannut, että hänen perässään on jopa tullut asiakkaita, Christina kertoo.

Lahjakas nainen onkin uransa alusta asti työskennellyt maineikkaissa ravintoloissa, joissa viiniosaamista on ollut helppoa kartuttaa. Nykyiseen työnantajaansa Heidi tutustui vuosia sitten heidän kummankin työskennellessä vielä Ravintola Näsinneulassa. Christina toimi tuolloin paikan sommelierina.

– Olennaisimpia asioita sommelierin työssä on osata suositella asiakkaalle juuri hänen makumieltymyksiensä mukainen viini riippumatta siitä, minkälaista viiniä omista lähtökohdistaan ehkä haluaisi myydä. On ollut hienoa, että tässä lyhyen urani aikana on tullut jo muutamia asiakkaita, joiden maun olen oppinut tuntemaan, Heidi valottaa.

Entä sitten ne asiakkaat, jotka eivät kovin paljon juo viiniä ja joiden voi olla termistön puuttuessa vaikeaa kuvailla mieltymyksiään. Kuinka silloin lähdetään haarukoimaan sopivaa juomaa?

– Pyydän asiakasta kertomaan vähän mistä ja minkälaisista mauista pitää ruoan ja juoman suhteen. Pitääkö esimerkiksi makeasta vai happamasta. Ja yleensä viinistä tiedetään kuitenkin makeus ja tanniinisuus.

Viiniviehtymys tarttui äidiltä tyttärelle

Kisassa komeasti kolmanneksi sijoittunut Katrina on työskennellyt aikanaan paitsi C:ssä, myös Murussa. Hiljattain Michelin-tähtiravintola Demoon siirtynyt Katrina on toisen polven sommelier, joka on saanut paljon oppia ja kannustusta alalle äidiltään Christinalta.

– Yksi selkeä syy alalle lähtööni on äitini. Vaikka aluksi vähän kamppailin viiniä vastaan, niin lopulta se vei mennessään kuitenkin!

Kuten monelle sommelierille, viini on Katrinalle elämäntapa, innostuksen ja loputtoman mielenkiinnon kohde. Lomamatka suuntautuu nytkin viinin viemänä kohti Saksan Moselia ja Ranskan Bourdeaux’ta. Kilpailut Kati näkee nimenomaan verkostoitumismahdollisuutena. Sen vuoksi hän suosittelee kisaamista muillekin.

– Vaikka kilpaileminen ei sinänsä olisi oma juttu, niin se on kuitenkin mahtava tapa verkostoitua ja tutustua alan ihmisiin. Se on tässä se porkkana. Olisi hienoa, jos mukaan saataisiin enemmän väkeä ja samalla ehkä kilpailua kehitettyä vielä enemmän nuoria houkuttavaksi.

Kilpailusta tehtävineen voi lukea enemmän täältä: Suomen Sommelierit Ry

Lue myös: Murulainen Markku Niemi on kovan luokan salitaituri – Suomen Paras Sommelier 2014

Lisää Siivet ja Sarvet -blogissa: Taru viinien herruudesta – sommelierit kilpasilla

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy