Lammas on libanonilaiselle ruokakulttuurille ominainen raaka-aine.

Maistuvan ja värikkään libanonilaiskeittiön Suomeen neljännesvuosisata sitten tuonut ravintola Farouge tekee näyttävän paluun Helsingin ravintolakartalle. Kasarmitorin laidalle avautuneen uuden Farougen ruokatarjonta jatkaa tuttua libanonilaisen keittiön ilotulitusta, mutta uuden ravintolatilan puitteet mahdollistavat aiempaa elämyksellisemmän illalliskokemuksen. Sunnuntaisin Farougeen katetaan myös brunssi.

Vuonna 1995 ensimmäisen kerran avautunut Farouge hurmasi asiakkaansa itäisen Välimeren aidoilla mauilla ja sydämellisellä palvelullaan. Suomen ensimmäinen libanonilaisravintola nousi nopeasti Helsingin suosituimpiin kuuluvaksi etniseksi ravintolaksi, mutta joutui kiinteistöremontin vuoksi keskeyttämään toimintansa vuonna 2015. Farougen perustaneet Viviane Daaboul ja Aki Kallio jatkoivat libanonilaisen keittiöelämyksen toteuttajina catering-palveluna, suunnitellen samalla Farougen uutta tulemista Kasarmitorin laidalla remontoitavassa Metso-yhtiön entisessä pääkonttorissa.

PULPO Grillattua mustekalaa, tryffeliperunaa ja punajuuriaiolia

Fabianinkatu 9:n kiinteistö on nyt valmis ja Kasarmitorin kuparinhohtoisena loistavaa maamerkkiä rytmittää maukas, värikäs ja rento libanonilainen ravintola.

– Uskalsin odottaa uusilta tiloilta paljon, mutta tämä on jopa enemmän. Yli 100-paikkaisen salin ja torille aukeavan terassin lisäksi saimme sisäpihalle mahtavan talvipuutarhan, joka muuntautuu iltahämärässä tunnelmalliseksi loungeksi. Kokonaisuutta ei tehty helpomman kautta, kuten ei tehdä libanonilaista ruokaakaan. Käsityö näkyy paitsi sisustuksessa, myös annoksissa, joita teemme Farougessa edelleen koko perheen voimin, kertoo ravintoloitsija Viviane Daaboul-Kallio ja lisää:

– Libanonilainen keittiö vaatii valtavasti työtä, sillä annoksia on paljon ja niiden valmistaminen kestää. Siksi onkin upeaa, että minulla on ravintolassa edelleen rinnallani paitsi mieheni Aki, myös äitini, sisareni ja lapseni. Vaikka olemmekin saaneet upean, kansainvälisen ja kokeneen henkilökunnan ja ravintolayhtiö NoHo Partnersin taustatuen, oma perheeni tietää parhaiten minkälaisia Farougen maut ovat.

Täytettyä latva-artisokkaaa, kvinoaa, kukkakaalia ja kurpitsaa.

Liekkejä, makua, lämpöä ja tunnelmaa

Farougen keittiöpäällikkönä toimii ravintolan vaimonsa Vivianen kanssa aikoinaan perustanut Aki Kallio. Farougen keittiö tulee hänen komennossaan jatkamaan libanonilaisen keittiön suurlähettiläänä, mutta annoksiin lisätään välimerellistä keveyttä ja raikkautta. Farougen suosikkiannokset lampaankare ja pistaasikana löytyvät edelleen listalta ja ne valmistetaan asiakkaiden nähden avotulella.

– Libanonilainen keittiö kehittyy siinä missä suomalaisten makutottumuksetkin, joten Kreikan ja Turkin vaikutukset tulevat näkymään ja maistumaan aiempaa enemmän. Käsintehdyt, pöytäseurueen kanssa vadeilta jaettavat pienet meze-annokset nousevat varmasti jälleen hitiksi, sillä nyt mukana on myös lämpimiä pikkuannoksia, kertoo keittiöpäällikkö Aki Kallio ja lisää:

– Asiakkaamme tulevat näkemään avokeittiöstämme paljon liekkejä ja elävää ruoanlaittoa yllättävistäkin raaka-aineista. Leipäuunistamme nousevasta libanonilaisesta leivästä tullee myös yksi puheenaiheistamme.

Kun Farouge avautui neljännesvuosisata sitten ensimmäisen kerran, olivat suomalaisten makutottumukset Libanonista tulleen maahanmuuttajayrittäjän mielestä perin laimeita.

– Kun aloitimme, oli Suomesta erittäin haastavaa löytää oikeanlaisia mausteita. Jopa sitruuna, chili, tuoreet yrtit ja valkosipuli olivat harvinaisuuksia, kun niitä nykyään kasvatellaan asuntojen ikkunalaudoilla. Libanonissa on puolestaan otettu tällä välin isoja harppauksia viinituotannossa ja me voimme ylpeillä Pohjoismaiden todennäköisesti laajimmalla libanonilaisten viinien kokoelmallamme. Riehakkaan beirutilaistunnelman viimeistelee Farougen myöhäisillan rennon kansainvälinen loungebilemeininki, josta vastaavat DJ ja asiakkaitamme iltaisin viihdyttävät yllätysesiintyjät, vinkkaa Viviane Daaboul-Kallio.

Kuvat: Pekka Mustonen

Ravintola Farouge
Fabianinkatu 9, 00140 Helsinki
Puh. 09 6128 6750
Asiakaspaikkoja yhteensä 164

Avoinna
Ke–pe 16–02 (keittiö palvelee klo 23 saakka)
La 13–02 (keittiö palvelee klo 23 saakka)
Su brunssi, kattausajat 12.00–14.30 ja 15.00–17.30