Siltasaaren paras hotelli

Suosittu kongressikaupunki on muutakin, kuin kokouspaikkoja. Helsinki nosti sijoitustaan suosituimpien kongressikaupunkien kansainvälisellä listalla ja ylsi vuonna 2014 sijalle 18. Vertailussa oli mukana 1 493 kaupunkia ja 181 maata.

Oletko jäjestämässä kongressia tai kokousta? Täältä löytyvät Helsingin kokoustilat

kokoushotelli-helsinki-scandic-park

Helsingin Scandic Park on yksi kaupungin suosituimmista kokouspaikoista

Union of International Associations -järjestön vuosittain kokoamassa maailman suosituimpien kongressimaiden ja -kaupunkien vertailussa Helsinki nosti sijoitustaan edellisvuodesta kaksi sijaa ja on juuri julkistetulla uudella listalla sijalla 18. Helsinki nousi monen merkittävän kongressikaupungin, muun muassa Lontoon ja Istanbulin edelle. Suomi sijoittui maatilastossa kärkikastiin sijalle 19. Pohjoismaista edelle kiri vain Ruotsi sijalle 17. Norja on sijalla 20 ja Tanska sijalla 23.

Helsinki on viime vuosina menestynyt hyvin kansainvälisessä kongressikilpailussa. Kongressien järjestäjien tiivis ja pitkäjänteinen yhteistyö kantaa hedelmää.

– Helsinki kiinnostaa monia kansainvälisiä järjestöjä kongressin pitopaikkana, ja siihen vaikuttaa kaupungin luotettava maine, palvelujen korkea taso, hyvät yhteydet ja turvallisuus. Yhä tärkeämpiä kilpailuvaltteja ovat kuitenkin huippuosaamisemme ja tutkimuksen korkea taso monella tieteen alalla, tiivistää kongressipäällikkö Ines Antti-Poika Helsinki Convention & Events Bureausta.

Kongressien taloudellinen vaikutus kaupungille on merkittävä. Jokainen kongressivieras jättää Helsinkiin keskimäärin viiden vuorokauden vierailun aikana lähes 1 900 euroa.

Kokouspaikat täyttyvät myös kesällä – Kongressit tuovat Helsinkiin yli yhdeksän miljoonaa euroa

Tämän kesän suurimpia kansainvälisiä kongresseja ovat elokuun alussa järjestettävä rehtorikongressi 12th Convention of the International Confederation of Principals (1500 osallistujaa) ja Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden viralliseen ohjelmaan kuuluva 15th Congress of Logic, Methodology and Philosophy of Science CLMPS (800 osalistujaa). Syyskuun alussa Helsinkiin kokoontuu toista tuhatta opetusalan asiantuntijaa ESERA 2015 Conference of the European Science Education Research Association -kongressiin.

Tuoreimpia kongressivoittoja tuleville vuosille on 7th World Glaucoma Congress , joka järjestetään Helsingissä kesäkuussa 2017. Suomen Glaukoomayhdistys ry:n isännöimään kongressiin odotetaan 5000 osallistujaa, ja sen taloudellinen merkitys pääkaupungille on yli yhdeksän miljoonaa euroa.

Myös kansainvälisen maanmittausinsinöörien liiton (International Federation of Surveyors) vuotuinen konferenssi FIG Working Week järjestetään Helsingissä 2017. Vuonna 2019 Suomen toksikologiyhdistys isännöi Helsingissä 1200 hengen Eurotox-kongressia.