mehilainen

savoy-terassi

Ravintola Savoy on tehnyt esimerkillisen teon oluen esiintuomiseksi ja laajensi juomavalikoimaansa lanseeraamalla Suomessa pantuun ainutlaatuisen hunajabockin.

Pelkästään Savoyhin myyntiin tuleva mallasjuoma saa aromia ja makua ravintolan omien mehiläisten keräämästä hunajasta. Hunajabockin on valmistanut uusikaupunkilainen Vakka-Suomen Panimo, joka on jo usean vuoden ajan toiminut Savoyn oluen luottotoimittajana. Vahvaa, hunajaista ja ruoan rinnalle sopivaa olutta on tarjolla vuoden ajan.

Mehiläiset asettuivat tänä vuonna jo kolmannen kerran asumaan kesäksi Savoyn katolle. Hunajan Marbackan tilalla Liljendalissa kennoista lingonnut Mia Bruce ei säästele sanojaan kehuessaan Savoyn katolla syntyvää hunajaa. ”Kaupunkihunaja on tuoksultaan ja maultaan vahvan yrttistä ja täysin maaseudun hunajasta poikkeavaa”, Bruce kommentoi. Mehiläishoitajan mukaan siivekkäät ovat kaupungissa myös erityisen ahkeria meden kerääjiä ja tänä vuonna Savoyn kahdeksasta pesästä lingottiin yli 250 kiloa hunajaa.

Savoyn oman hunajabockin idean isä on keittiömestari Olli Kolu, joka mietti, kuinka hyödyntää kaupunkihunajaa. Kolu oli matkallaan Itävallassa törmännyt hunajalla aromatisoituun bockiin ja pohti voitaisiinko Savoyn hunajaa käyttää maun antajana oluessa. Vakka-Suomen Panimon panimomestari Jani Vilpas innostui keittiömestarin ideasta ja lupautui mukaan projektiin.

Hunaja ei ole Vilppaalle tuntematon raaka-aine oluen valmistuksessa, sillä uusikaupunkilaisessa panimossa on ennenkin käytetty aromatisointiin hunajaa. Vuonna 2011 Helsinki Beer Festivaleilla Vilppaan ensimmäinen hunajabock voitti omassa sarjassaan hopeaa. Panimomestarin visio hyvän oluen valmistuksessa kätkeytyy laaturaaka-aineisiin. Savoyn Hunajbockin raaka-aineet ovat humalaa lukuun ottamatta kotimaisia. Maltaina Vilpas on käyttänyt Pilsner, Vienna ja Munich-maltaita. Katkerointiin hän valitsi saksalaisen Perle-humalan ja 1800 litran oluterän aromatisointiin käytettiin 60 kiloa Savoyn mehiläisten keräämää hunajaa.

”Hunaja ei makeuta olutta, vaan antaa sille miedon kukkean aromin”, Vilpas kuvailee tyytyväisenä lopputulosta. Savoylle räätälöityä bockia panimomestari kuvailee täyteläisen maltaiseksi ja tasapainoiseksi. Myös keittiömestarit ovat tyytyväisiä vahvaan lopputulokseen. Uusi olut sopii täydellisesti Savoyn klassikkoannosten, vorschmackin, Haugesundin sillin, Piipanojan kylmäsavustettujen kalojen ja talven aikana listalle ilmestyvien blinien rinnalla maisteltavaksi.