Ravintola Elite kesällä. Kuva: Lifestyle Media Oy
Ravintola Elite kesällä. Kuva: Lifestyle Media Oy

Alkuvuosi tuo tullessaan liekkien loimun Ravintola Eliteen, kun pöydän ääressä flambeerattavat pääruoat ja jälkiruoka saavat viimeisen silauksen asiakkaiden silmien edessä.

elite-ravintolat-helsinkiElite on jälleen liekeissä tammi- ja helmikuun ajan. Flambeeraus on osaavan henkilökunnan taidonnäyte, joka perinteisesti tapahtuu ravintolasalissa asiakkaan nähden. – Liekitys on monelle harvinainen elämys, mutta samalla kyseessä on annoksen viimeistely, jossa oikea ajoitus on tärkeää, kertoo ravintolapäällikkö Kirsi Heinonen.

Liekitettävien pääruokien osalta Eliten keittiöpäällikkö Tony Öhman luottaa klassisiin vaihtoehtoihin: jättirapuihin, chateaubriand-pihviin ja vasikanmunuaisiin. Myös liekitysalkoholit on valittu harkiten, sillä vaikka alkoholi palaa, juomasta jää ruokaan omaleimainen aromi.

Ravunpyrstöjen liekittämiseen Elitessä käytetään Cointreau-likööriä, joka saa makunsa appelsiinista ja pomeranssin kuoresta. Sitrusaromin raikkautta täydentävät limettikastike ja munakoiso-latva-artisokkapaistos.

Sisäfileestä valmistettava chateaubriand on klassikko, joka liekitetään konjakilla. Lisukkeena tarjotaan valkosipuliperunoita, paistettuja metsäsieniä sekä konjakki-kermakastiketta. – Tämän annoksen suosio tuntuu olevan ikuista, siksi se on meillä myös à la carte -listalla, kertoo Öhman.

Todellisen liekitysklassikon, eli vasikanmunuaisten päälle lorautetaan Elitessä Jaloviinaa, mitäpä muutakaan. Makuyhdistelmän täydentävät omena-selleripyree, paistettu ruusukaali ja kermainen sinappikastike.

Kerrotaan, että ruoan liekittäminen ravintolaolosuhteissa sai alkunsa vahingossa syttyneistä jälkiruokaohukaisista. Ei siis liekitysmenua ilman sinisenä leiskuvaa jälkiruokaa, joka tällä kertaa koostuu Xanté-päärynäkonjakilla liekitetystä päärynästä, maitosuklaamoussesta ja hillotuista vadelmista. – Flambeerauspannulla päärynän mieto maku saa hienostuneen twistin, kuvaa keittiöpäällikkö Öhman.

Elite liekittää -menua voi täydentää herkullisella alkuruoalla kahdesta vaihtoehdosta. Alkutalven lämmittäjäksi sopii punajuurikeitto prässätyn häränrinnan ja tryffelikerman kera, ellei sitten päädy valitsemaan hanhipateeta ja tattikreemiä. Vaihtoehdoista voi koota mieleisensä menukokonaisuuden tai valita yksittäisen annoksen. Myös à la carte -lista on voimassa.

Ravintolan kotisivut

elite.fi