Vinoteekki syntyi 20 vuotta sitten rakkaudesta viinilajiin ja halusta kehittää kaupungin viinikulttuuria. Saada se kypsymään hyvän viinin lailla. Toimitusjohtaja Tarja Mattsson johdattaa niin jäseniä kuin Vinoteekin vieraitakin viinin saloihin sekä onnistuneeseen juhlintaan apunaan maailmanmaineikkaat sommelierit ja juhlien järjestämisen ammattilaiset.

Kun sopivat tilat sattuivat aikanaan saataville aivan kaupungin ytimessä, syntyi Vinoteekki, punatiilin tunnelmoitettu viinikellari ja juhlatila. Siellä jäsenet voivat säilyttää ja siemailla viinejään, mutta tiloista pääsevät nauttimaan toki muutkin. Paitsi että Vinoteekissa järjestetään kaikille avoimia viinikouluja ja -tastingeja, vuokrataan tiloja paljon moninaisiin yksityis- ja yritystilaisuuksiin, kokouksiin ja cocktailtilaisuuksiin, perhejuhliin ja oikeastaan kaikenlaisiin kekkereihin. Ja myös yksityistilaisuuksiin voi mainiosti liittää viiniin liittyviä teemoja, kuten tastingin tai viinikoulutusta. Vinoteekissa nautitaankin viinistä ja elämästä. Ja laadukkaista catering-ruoista, sillä yhteistyökumppaneita ovat kaupungin kärkitoimijat sillä saralla. Monia juhlijoita ilahduttaa myös se, että Vinoteekilla juhlitaan itse tuoduin juomin.

– Vinoteekissa vietetyissä tilaisuuksissa näkyy kyllä koko elämän kirjo. Meillä on ollut juhlia ristiäisistä muistotilaisuuksiin, kihlajaisista vihkiäisiin ja vuosipäivistä valmistujaisiin, Vinoteekin toimitusjohtaja Mattsson kuvailee.

– Monet ovat pitäneet siitä, että tilassa on lämmin ja intiimi tunnelma. Tietynlaista kodikkuutta. Myös aito viinikellarimiljöö kiinnostaa. Moni on kertonut, että ei olisi uskonut tällaisia tiloja olevan Suomessa.

Tilaa on hiljattain uudistettu avaamalla näkymä itse viinikellarin puolelle, mikä on osaltaan ihastuttanut vieraita ja herättänyt paljon kiinnostunutta keskustelua.

Ja toisin kuin monissa ravintoloiden järjestämissä tastingeissa, on Vinoteekissa aina aivan oma rauha syventyä niin viiniin kuin seuraankin.

Vinoteekin toimitusjohtaja Tarja Mattsson (vas.) ja Vinoteekissa Viinikoulua vetävä maailmanmaineikas Master of Wine Essi Avellan valmistautumassa tastingiin. Avellanin Viinikoulun penkille on päässyt Vinoteekissa jo vuodesta 2007 saakka.

Vinoteekissa on jo vuosien ajan istahdettu viihtymään viinillisesti ja ammentamaan samalla huippuoppia MW Essi Avellanin Viinkoulun penkille.

– Essi on yksi maailman arvostetuimpia samppanja-asiantuntijoita ja hänen viinikoulunsa on todella tasokas. Arvostamme sitä, että Essi edelleen järjestää aikaa myös Vinoteekille, vaikka hän on kovin kiireinen ja kysytty, kiittelee Mattsson.

Opintomateriaaliksi valitaan aina niin edullisempia yksilöitä, joista ihmiset voivat löytää uusia suosikkeja kotona nautittaviksi, kuin myös kalliimpia viinejä, joita ei ehkä tulisi muulloin maisteltua. Teemoista voi valita juuri sen itseä kiinnostavimman tai käydä koko koulun läpi.

Viinikurssit ovat lisäksi mielenkiintoinen lahja sekä tapa palkita tai kouluttaa työntekijöitä. Ihmiset myös verkostoituvat helposti yhteisen kiinnostuksen kohteen äärellä.

– Usein täällä tutustuneet kurssilaiset lähtevät yhdessä vaikkapa syömään jatkaen juttua viineistä.

Tampereen Vinoteekki, Kuninkaankatu 13, Puh. 0400 512 903, www.vinoteekki.com

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy ja Vinoteekki