Tuulensuu oluet

Tuulensuun väki eli Anu ja Sami Lappalainen tekivät jälleen omatuontijuomareissun pakettiautollaan. Tällä kertaa pyörät kääntyivät kohti Keski- ja Itä-Eurooppaa. Mukaan tarttui niin viinejä, oluita kuin panimosimaakin. Herkut ovat siemailtavissa Gastropub Tuulensuussa.

Saksa…Tsekki…Slovakia…Itävalta…Unkari…Puola…Liettua… Kolmen viikon aikana ehtii kiertää yllättävän paljon. Berliinin ravintolamaailman sykkeestä seuraava pysähdys oli Tsekissä ja varsin mielenkiintoinen sellainen. Maassa valitaan joka vuosi vuoden 100 parasta viiniä ja ne pääsevät valtion viinitietokeskukseen, jossa juomat ovat maisteltavissa. Tsekki-viinejä on todella vähän Suomen markkinoilla, mutta nyt niistä viittä saa Tuulensuusta. Myös sitä vuoden 2014 parhaana palkittua.

Natural wine on nyt kova sana viinimaailmassa

Tuulensuu viinitItävallassa Lappalaiset kävivät Raw-viinimessuilla, jonne näytteilleasettajaksi päästäkseen pitää täyttää tiukat natural wine -vaatimukset. Natural-nimikkeen alla tuotettavien viinien valmistus on jopa tarkempaa ja tiukempaa kuin luomun tai biodynaamisesti tuotetun viinin. Luonnolliset viinit eivät sinällään ole mikään uusi juttu. Niitä on valmistettu noin 8000 vuoden ajan ainesosinaan vain murskattuja rypäleitä, joiden mehu on käynyt viiniksi. Mutta nyt manipuloimaton viininvalmistus on kuumaa kamaa viinirintamalla.

-Natural wine on nyt se kovin ja nimenomaan tulevaisuuden juttu viinimaailmassa. Ei kemikaaleja, ei manipulointia jne. Sami Lappalainen kuvailee.

Unkarista mukaan tarttui Balatonin alueen viinejä, jotka ovat Suomessa melko tuntemattomia suuruuksia. Samalla Lappalaiset tutustuivat myös Unkarin pienpanimokuvioihin. Unkari on Samin mukaan selvästi nouseva pienpanimomaa. Siellä on muuten kiinnostusta sahdin valmistukseen.

– Veimme sinne sahtihiivaa ja -maltaita. Käänsin heille sahtireseptin englanniksi ja jätin heidät sinne puuhastelemaan.

Puola ja Liettua rokkaavat olutrintamalla

Tsekin Vuoden Viini 2014Puolaan on syntynyt viime vuosina paljon pienpanimoita, mutta siellä myös isot oluttalot ovat innostuneet tekemään rohkeasti erikoisempiakin oluita. Olutkirjo on komea ja laatu kova. Puolasta löytyi taas hyviä hunajaisia simoja, jotka ovat aivan eri tavaraa kuin vappusimat. Tuulensuussa on nyt reippaasti toistakymmentä erilaista panimosimaa tarjolla.

Liettuaa Sami on hehkuttanut aikaisemminkin yhdeksi maailman mielenkiintoisimmista olutmaista.

– Siellä on ihan omia, meille ehkä erikoisiakin oluttyylejä ja aivan omia oluthiivakantoja. Hiivoja on tutkittu ihan tieteellisesti ja ne poikkeavat muualla käytetyistä selvästi.

Eikun maistelemaan. Nopeat juovat hitaittenkin kippisteltävät!

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY


[include]a_tuulensuu.php[/include]


LUE MYÖS

Gastropub Tuulensuu on suosittu ravintola Tampereella.

[SUNNUNTAISIN] Tuulensuun klassikkosunnuntait vaihtuvin klassikkoannoksin

Gastropub Tuulensuu nostaa joka sunnuntai esille jonkun klassikkoannoksen Euroopan keittiöistä, mutta myös kansainvälisiä makulegendoja. Tarjolle tulee sellaisia annoksia, joita syystä tai toisesta olisi liian...
Pinot Noir -viikot Tampereella

[20.5.-2.6.] Riesling & Co -viikot 2024 Tampereella

Rapsakat saksalaiset viinit piristävät 60 huippuravintolassa ympäri Suomen. Tampereelta on mukana tällä kertaa kahdeksan ravintolaa: Gastropub Tuulensuu, Ravintola Näsinneula, Ravitsemisliike Aisti, Sasor Restaurant &...

Aikuisten joulukalenteri Gastropub Tuulensuusta – 24 eri olutta joulun odotukseen

Jokasyksyiseen tapaan Gastropub Tuulensuussa nautitaan juustoviikoista.